פרשת בלק
רבינו בחיי עם חידוש נפלא מפרשת בלק: שתפו משפחה וחברים
רבינו בחיי בביאור קצר שנוגע לחיי היומיום של כל אחד ואחת מאיתנו. והפעם: פרשת בלק
- אמיתי חניה
- פורסם י"ב תמוז התשפ"ד
"וַיָּבֹא אֱלֹהִים אֶל בִּלְעָם לַיְלָה וַיֹּאמֶר לוֹ אִם לִקְרֹא לְךָ בָּאוּ הָאֲנָשִׁים קוּם לֵךְ אִתָּם וְאַךְ אֶת הַדָּבָר אֲשֶׁר אֲדַבֵּר אֵלֶיךָ אֹתוֹ תַעֲשֶׂה" (במדבר כ"ב, כ')
בתחילה הקב"ה אומר לבלעם שלא ילך עם שליחי בלק, ולאחר מכן אומר לו ללכת עימם. מדוע?
רבינו בחיי מסביר את הסתירה, על פי רעיון דומה שמופיע בסיפור המרגלים:
בפרשת שלח-לך, בני ישראל ביקשו לשלוח מרגלים לתור את הארץ. למרות שאלוקים כבר הבטיח להם את הארץ, הם לא האמינו ורצו לבדוק את הארץ בעצמם. לכן אלוקים אמר למשה: "שלח לך אנשים", כלומר, שלח לפי דעתך, לא לפי מצוותי, כי אני כבר הבטחתי את הארץ.
"אם לקרוא לך באו האנשים קום לך אתם. והלא כבר נאמר לא תלך עמהם, אבל הוא כעניין (במדבר יג) שלח לך אנשים, א"ל הקב"ה שלח לך לדעתך, אני איני מצוה לך, לפי שכבר אמרתי להם במצרים (שמות ג) אעלה אתכם מעני מצרים אל ארץ טובה ורחבה, ואמרתי להם אחרי כן (דברים א) עלה רש, והם לא האמינו, אבל אמרו (שם) נשלחה אנשים לפנינו ויחפרו לנו את הארץ, ורצה הקב"ה לילך אחר דעתם ואמר למשה שלח לך אנשים.
רבינו בחיי משתמש באותו עיקרון כדי להסביר את המקרה של בלעם. בתחילה, הקב"ה אמר לבלעם לא ללכת עם שליחי בלק, כי כוונתם הייתה לקלל את ישראל. בלעם רצה בכל זאת ללכת, וה' בסופו של דבר אמר לו: "קום לך אתם", כלומר, תלך לפי דעתך, למרות שזה מנוגד לרצוני.
"אף כאן אמר הקב"ה לבלעם לא תלך עמהם, ואח"כ אמר לו קום לך אתם, רצה לילך אחר דעתו".
מכאן לומדים יסוד חשוב - "בדרך שאדם רוצה לילך בה מוליכין אותו". כלומר, אם האדם מאוד רוצה משהו, לפעמים אלוקים מאפשר לו ללכת בדרך זו, אפילו אם זו לא הדרך הטובה ביותר עבורו. זאת כדי להראות לאדם את ההשלכות של בחירותיו ולאפשר לו ללמוד מהניסיון.
במקרה של בלעם, זאת היה הדרך להראות שבלעם, למרות רצונו, לא יוכל לקלל את ישראל כי ה' מגן עליהם.
ומסכם רבינו בחיי: "מכאן אתה לומד שבדרך שאדם רוצה לילך בה מוליכין אותו".
הרב אבנר קוואס – אין דבר העומד בפני הרצון: הפוטנציאל של האדם לבנות וגם להרוס. כי הכל בידיים שלך. צפו