הלכה ומצוות
לשון הרע? לא בבית ספרנו! 13 טיפים שאתם חייבים לנסות
21 ימים של אהבת חינם: למדו איך להימנע מדיבור שלילי ולהפוך את השגרה שלכם לחיובית ובריאה יותר עם 13 הטיפים המעשיים שלנו לשמירת הלשון
- יונתן הלוי
- פורסם י"ח תמוז התשפ"ד
(צילום: shutterstock)
המצווה היומית: זהירות מלשון הרע
לשון הרע הוא אחד הנושאים המרכזיים ביהדות, ומופיע פעמים רבות בתנ"ך ובספרות חז"לית. איסור לשון הרע מתייחס לכל דיבור שלילי על אדם אחר, גם אם הוא נכון. החשיבות של שמירה על דיבור נקי ונכון גדולה, והדיבור השלילי יכול לגרום לנזקים רבים הן לפרט והן לקהילה.
הופעת המצווה בתנ"ך
איסור דיבור לשון הרע מופיע פעמים רבות בתנ"ך. הפסוק המפורסם ביותר הוא: "לֹא תֵלֵךְ רָכִיל בְּעַמֶּיךָ" (ויקרא י"ט, ט"ז). בנוסף, בספר משלי נכתב: "מוות וחיים ביד הלשון" (משלי י"ח, כ"א), מה שמדגיש את הכוח הרב של הדיבור והצורך בזהירות בדברים שאנו אומרים.
חשיבות המצווה
לשון הרע לא רק פוגע בפרט עליו מדובר, אלא גם במי שמספר את הדברים ובמי שמקשיב להם. הדיבור השלילי יוצר סביבה שלילית ומרוחקת, ומפחית את האמון בין האנשים. בספרות חז"ל מודגש כי לשון הרע שקולה כנגד שלוש עבירות חמורות: עבודה זרה, גילוי עריות ושפיכות דמים.
דוגמאות מהתנ"ך
מרים ואהרון - מרים ואהרון דיברו לשון הרע על משה לגבי האישה הכושית שלקח, וכתוצאה מכך מרים נענשה בצרעת (במדבר י"ב).
המרגלים - המרגלים שהוציאו דיבת הארץ רעה וגרמו לעם ישראל לסרב להיכנס לארץ ישראל, נענשו במוות במדבר (במדבר י"ד).
השכר על שמירת המצווה
חז"ל מדגישים את השכר הרב על שמירת הלשון. אדם השומר על פיו ולשונו זוכה לשלווה פנימית, בריאות טובה ואורך ימים. בפרקי אבות נאמר: "מי האיש החפץ חיים אוהב ימים לראות טוב? נצור לשונך מרע ושפתיך מדבר מרמה" (תהילים ל"ד, י"ג-י"ד).
הרב יגאל כהן - לשון הרע לא מדבר אלי:
טיפים מעשיים לשמירת הלשון
1. תכנון המילים מראש
לחשוב לפני שאומרים משהו, ולשאול את עצמנו אם מה שאנו עומדים לומר הוא חיובי ובונה.
2. הימנעות מהאזנה לרכילות
לא רק להימנע מלדבר לשון הרע, אלא גם לא להקשיב לדבריהם של אחרים בנושא זה.
3. לימוד הלכות שמירת הלשון
להקדיש זמן ללימוד הלכות שמירת הלשון מתוך הספרות התורנית, כדוגמת ספרו של החפץ חיים.
4. כתיבת יומן תודה
הקדישו כמה דקות בכל יום לכתיבת דברים חיוביים על אנשים שסביבכם. פעולה זו מסייעת להתמקד בטוב שבאחרים ומפחיתה את הנטייה לדבר לשון הרע.
5. תרגול דיבור חיובי
עשו מאמץ ליום או שבוע לדבר רק דברים חיוביים. תרגול זה יעזור להפנים את החשיבות של דיבור בונה ויעיל.
6. התייעצות עם רב
כשיש ספק אם דבר מסוים נחשב לשון הרע, פנו להתייעצות עם רב. כך תוכלו לקבל הכוונה ולהבין את ההלכות בצורה ברורה יותר.
7. השתתפות בשיעורים ולימודים קבוצתיים
הצטרפו לקבוצות לימוד או שיעורים המתמקדים בשמירת הלשון, כדוגמת לימודי ספרי החפץ חיים. הלמידה המשותפת תסייע להפנים את ההלכות ולשמור על המודעות לנושא.
8. פיתוח סבלנות וסובלנות
עבודה על מידות של סבלנות וסובלנות תסייע להפחית את הנטייה לדבר לשון הרע. כאשר אנו מבינים את הקושי והאתגרים של אחרים, אנחנו נוטים פחות לשפוט ולדבר נגדם.
9. סביבה תומכת
הקיפו את עצמכם באנשים שגם הם מודעים לחשיבות של שמירת הלשון. הסביבה התומכת תחזק אתכם ותעודד אתכם לשמור על הלשון.
10. זיהוי מצבים מסוכנים
הכירו את המצבים שבהם אתם עלולים ליפול לדיבור לשון הרע, ונסו להימנע מהם. אם יודעים שדיבורים על נושא מסוים עלולים לגרום ללשון הרע, כדאי להימנע מלהעלות את הנושא או להשתתף בשיחה עליו.
11. הצבת יעדים אישיים
קבעו לעצמכם יעדים אישיים בתחום שמירת הלשון, כגון יום ללא לשון הרע או שבוע של דיבור חיובי בלבד. הצבת יעדים תסייע לשמור על המוטיבציה והמודעות לנושא.
12. השתקפות עצמית
בסוף כל יום, חשבו על השיחות שניהלתם ובחנו אם שמרתם על הלשון. למדו מהטעויות והשתדלו לשפר את עצמכם.
13. משוב מסביבתכם
בקשו מחברים ומשפחה להתריע בפניכם אם הם שמים לב שאתם נופלים ללשון הרע. כך תקבלו משוב חיובי ותוכלו לתקן את עצמכם בזמן אמת.
לסיכום, שמירת הלשון היא מצווה יומיומית הדורשת מודעות מתמדת והכנה מראש. בעזרת תרגול, לימוד ועידוד מצד הסביבה, נוכל לשמור על דיבור נקי ובונה, ליצור סביבה חיובית ולזכות בשכר רב על שמירת הלשון. נמשיך לפעול כדי להימנע מלשון הרע ולדבר רק דברים טובים וחיוביים על הזולת.
נזכור כולנו את כוחה של הלשון ונשתמש בה רק לטובה. נתחייב להיות זהירים בדברינו, לעודד את סביבתנו לשמור על לשון נקייה וללמוד יחד את הלכות שמירת הלשון. כך נוכל ליצור חברה טובה, מאוחדת ושמחה יותר. נהיה כולנו כמו החפץ חיים, ונשאף לראות טוב בכל יום ויום.
"איזה עצבים, אתה חייב לשמוע": איך אפשר להתאפק ולהימנע מלשון הרע? 7 טיפים