בריאות ותזונה
ד"ר מאיה רוזמן: אכילת פרי לאחר הארוחה - בריא או מזיק?
סיימתם לאכול ורציתם לקנח עם פרי? יש מי שאומר שזה לא כל כך בריא. האם מדובר בעובדה או במיתוס? המומחית עושה סדר
- יצחק איתן
- פורסם י"ח תמוז התשפ"ד
האם אכילת פרי אחרי האוכל מזיקה לבריאות או להפך? הדיאטנית ד"ר מאיה רוזמן נדרשה לסוגיה במהלך תוכניתה ברדיו 103FM והסבירה כי "אחת ולתמיד, מותר לאכול פרי מייד אחרי האוכל? כן, בהחלט".
לדבריה של ד"ר רוזמן, "בריאותית, אין בעיה לאכול פרי אחרי הארוחה או תוך כדי הארוחה (כמרכיב של סלט מעניין למשל), כמו שאין בעיה עם ירקות אחרי או תוך כדי. אין שום הבדל מעשי בין פירות וירקות פרט לאחוז הסוכר. לאכילת פרי מיד אחרי האוכל יש יתרון בריאותי – הפרי מכיל ויטמין C שעוזר לספיגת ברזל. אם הארוחה שמכילה בשר מכילה גם ירקות או פירות, ייספג מן הבשר יותר ברזל. אין לאכילת פרי אחרי האוכל השפעה על חומציות, חד משמעית".
היא הוסיפה כי הארוחה מתעכלת בהתאם למרכיבי הארוחה, וכמות החומצה המופרשת תלויה בעיקר בכמות החלבון. "פרי מיד אחרי הארוחה לא משפיע על החומציות. לסיום כדאי לשים לב: פרי = נשנוש. אם אכלתם אותו מייד אחרי הארוחה, 'בזבזתם' את נשנוש הביניים שלכם, ואולי חבל", היא הוסיפה. "זו הסיבה היחידה שבגללה לדעתי כדאי לחכות עם הפרי (או כל נשנוש אחר) לשעות אחר הצוהריים".
אחד הפירות עליו המליצה רוזמן הוא הבננה. "לבננה יתרונות ייחודיים שהופכים אותה לאחד הפירות המומלצים ביותר, והינה הסיבות: (ורעיון לכריך בננה). הבננה קלה מאוד לעיכול. רכה ואינה מקשה על הקיבה. היא מתאימה לאנשים עם קיבה רגישה או דלקות, לאנשים מבוגרים וגם לפעוטות. היא עוזרת להסדיר את פעולת המעיים, ולא גורמת לעצירות! אומנם מפחיתה שלשולים, אבל זה לא אומר שהיא גורמת לעצירות".
לדבריה, "הבננה מכילה הרבה מגנזיום שחשוב לפעילות השרירים, ובשילוב עם הפחמימות והסיבים התזונתיים היא מתאימה מאוד כנשנוש אחרי פעילות גופנית להתאוששות השרירים. מתאימה בכל שילוב – חמה, מטוגנת, קרה או קפואה, בתוך עוגיות, מאפינס, לחמי בננה, פנקייקס, שייקים, גלידות, וגם מיובשת".