הלכה ומצוות
כך מצוות הסגת גבול מגנה על הזכויות שלך ושל השכנים שלך
21 ימים של אהבת חינם: ימי בין המצרים הינם אידיאלים לחיזוק במצוות בין אדם לחברו, והפעם - כל מה שצריך לדעת על איסור הסגת גבול
- יונתן הלוי
- פורסם ט' אב התשפ"ד
(צילום: shutterstock)
המצווה היומית: איסור הסגת גבול
הסגת גבול היא מצוות לא תעשה שמופיעה במקרא כאחת מתרי"ג מצוות.
מדובר באיסור על אדם לשנות את הגבולות בין קרקעותיו לבין קרקעות שכנו, כפי שנאמר: "לא תסיג גבול רעך אשר גבלו ראשונים בנחלתך אשר תנחל" (דברים י"ט, י"ד).
רש"י בפירושו למקרא מסביר שמדובר באדם המרמה את שכנו על ידי סימון הגבול בין קרקעותיהם באופן לא נכון. איסור זה הוא מקרה פרטי של איסור גזל, ובכל זאת כאשר מדובר בקרקעות בארץ ישראל ייחד לו המקרא איסור מסוים. לא רק זאת, אלא שנכתב במקום אחר במקרא על מסיג גבול: ”ארור מסיג גבול רעהו” (דברים כ"ז, י"ז).
גם בקרב הפוסקים ניכרת גישה מרחיבה ביחס לאיסור זה. בספר הרוקח נכתב כי ”כל המקפח מחיתו של חברו הוא בכלל מסיג גבול רעהו".
בהמשך לכך פסק מהרשד"ם כי דינו של עני המהפך בחררה נובע מאיסור זה של הסגת גבול.
איסור הסגת גבול משמש כמקור הלכתי יסודי בהקשר של זכויות יוצרים.
דוגמאות מעשיות:
שימור גבולות קרקע: כשיש לך חלקת אדמה, ודא שאתה שומר על הגבולות המקוריים ולא משנה אותם כדי להגדיל את השטח שלך על חשבון השכנים.
כיבוד רכוש שכנים: כבד את הרכוש והנכסים של השכנים שלך, ואל תנסה לנצל את המצב כדי לקבל יתרון לא הוגן.
זכויות יוצרים: שמור על זכויות היוצרים של יוצרים אחרים ואל תעתיק או תפיץ חומר מוגן ללא אישור מתאים.
כבוד לפרנסה של אחרים: הימנע מלהיכנס לתחומים עסקיים שכבר נתפסו על ידי אחרים ולנסות לגזול מהם את פרנסתם, כמו במקרים של "עני המהפך בחררה".
לסיכום, מצוות הסגת גבול אינה רק איסור טכני על שינוי גבולות קרקעיים, אלא היא עיקרון יסודי לשמירה על כבוד האדם ורכושו. כיבוד גבולות הזולת הוא הבסיס לחברה הוגנת וצודקת, ומקנה ביטחון ושקט לכל אחד מאיתנו. בואו נתחייב לשמור על ערכים אלו, לכבד את זכויות השכנים שלנו, ולעמוד באיסורים המונעים מרמה וגזל. הצטרפו אלינו היום ושמרו על הערכים החשובים הללו, כדי שנוכל לחיות בחברה טובה יותר ומכובדת יותר לכולנו.