בריאות ותזונה
מה מומלץ לאכול בסיום צום תשעה באב, וממה כדאי להימנע?
צום תשעה באב יסתיים בשעות הערב. מה מומלץ לאכול קודם ומה עלול להזיק לכם?
- יצחק איתן
- פורסם ט' אב התשפ"ד
(צילום: shutterstock)
לקראת סיום צום תשעה באב, נקדיש את השורות הבאות למספר המלצות כיצד לחזור לשגרה מבחינת אכילה ושתייה באופן שלא יזיק לגופנו.
כמו בסיום כל צום, חשוב להחזיר לגוף בצורה מבוקרת ונכונה את האנרגיה והנוזלים שאיבד במהלך היום הארוך. בסיום הצום, הגוף עלול להיות מותש מהיעדר שתייה ואכילה ממושכת. לכן, יש להתחיל את הארוחה לאחר הצום בצורה מתונה והדרגתית.
השלב המומלץ הראשון בצאת הצום הוא לשתות נוזלים. רצוי להתחיל בכוס מים פושרים או תה צמחים שאינו ממותק. הנוזלים יסייעו לשקם את מאזן הנוזלים בגוף ולהכין את מערכת העיכול לקראת המזון. ניתן גם להוסיף משקה איזוטוני כדי להחזיר מינרלים חיוניים שאבדו במהלך הצום.
בשלב הבא, מומלץ לאכול מזון קל לעיכול ומזין, כגון פירות יבשים, תמרים או פרי טרי כמו בננה או תפוח. תמרים מומלצים מאוד בגלל תכולת הסוכר הטבעי שלהם, שמספקת אנרגיה מיידית לגוף.
לאחר מכן, ניתן לעבור למנה עיקרית קלה, כמו מרק ירקות צלול עם מעט ירקות מבושלים או דייסת סולת. אלו מאכלים שמעניקים לגוף אנרגיה וחומרים מזינים בצורה קלה לעיכול. כדאי להימנע ממזון כבד, מטוגן או מתובל יתר על המידה, שכן הם עלולים להכביד על מערכת העיכול, שהייתה ריקה לאורך כל הצום.
בשלב האחרון, ניתן להוסיף מעט פחמימות מורכבות כמו אורז מלא, לחם מקמח מלא או תפוח אדמה. כמו כן, חשוב לאכול לאט ולהימנע מאכילה מהירה או בכמויות גדולות, כדי לא להעמיס על הקיבה.
ממה להימנע? בעיקר ממאכלים מטוגנים. הם מכבידים על הקיבה ועלולים לגרום לכאבי בטן. גם מאכלים מתובלים שעלולים לגרום לגירוי בקיבה לאחר צום אינם מומלצים. כמו כן, כדאי לאכול כמויות קטנות יחסית ולא להעמיס על הקיבה.
זמני יציאת צום תשעה באב:
ירושלים
צאת הצום: 19:53
תל אביב
צאת הצום: 19:55
חיפה
צאת הצום: 19:55
באר שבע
צאת הצום: 19:53