לומדים מוסר
רוצה להיות צדיק? הטיפ המפתיע של רבי ישראל מסלנט
רבי ישראל מסלנט על האיזון המושלם בין תיקון המידות לדאגה לזולת: "תדאג לרוחניות שלך ולגשמיות של חברך"
- אמיתי חניה
- פורסם כ"ה אב התשפ"ד
(צילום: shutterstock)
הציטוט היומי
"תדאג לרוחניות שלך ולגשמיות של חברך"
(רבי ישראל מסלנט)
משמעות הציטוט
כאשר רבי ישראל מסלנט מדבר על "רוחניות שלך", הוא מתכוון לכך שכל אדם אחראי קודם כל לפיתוח ותיקון עולמו הרוחני והאישי. הכוונה היא ללימוד תורה, קיום מצוות, התבוננות פנימית ותיקון מידות. הרוחניות היא המקום שבו האדם מתמקד בעבודת ה' האישית שלו, בפיתוח הקשר שלו עם הבורא, ובהתקדמותו בעבודת המידות והתורה. זהו מסע אישי שאין לאף אחד אחר יכולת לעבור במקומו.
החלק השני של הציטוט, "ולגשמיות של חברך", מתייחס לכך שיש לדאוג לצרכים הפיזיים של הסובבים אותנו. כשמדובר באחרים, האדם נדרש להתמקד בצרכים החומריים של חברו – לדאוג לכך שלחברו יהיו אוכל, בגדים, קורת גג וכל צורכי החיים הבסיסיים. זהו היבט של חסד ועזרה לזולת, שבו על האדם לשים דגש על טובת הזולת במישור הפיזי.
המסר המרכזי של הציטוט הוא האיזון בין עבודה פנימית והתמסרות לחיים הרוחניים האישיים, לבין אכפתיות ודאגה כלפי אחרים במישור המעשי והפיזי. רבי ישראל מסלנט רואה את החובה של האדם לעסוק ברוחניותו האישית כאחריות אישית עמוקה – אדם צריך להקפיד על תיקון עצמו ולעבוד על מידותיו, אבל כאשר מדובר בזולת, האחריות העיקרית היא לדאוג לצרכיו הפיזיים והחומריים.
כמה מילים על המחבר
הרב ישראל (בן זאב וולף) סלנטר נפטר לפני 141 שנים (ו' בחשוון ה'תק"ע - כ"ה בשבט ה'תרמ"ג), היה ממייסדי תנועת המוסר שקמה בליטא במאה ה-19. תורת המוסר שמה דגש רב על חינוך האדם לקראת תיקון המידות, התנהגות מוסרית ויחסי אנוש נכונים, תוך התמקדות בעבודה פנימית ותיקון עצמי.
מגיל צעיר נחשב לעילוי בזכות שכלו החריף ותפיסתו המהירה, ועוד לפני גיל 13 ידע את כל הש"ס בעל פה.
רבי ישראל מסלנט העמיד תלמידים רבים, ומתורת המוסר שלו יצאו שיטות מוסר שונות, ובהן שיטות המוסר של התלמוד תורה בקלם, ישיבת נובהרדוק (אשר הדגישה את שפלות האדם) וישיבת סלבודקה.
הרב שניר גואטה – איזו מצווה הופכת את האדם לצדיק? צפו