חכמת חז"ל

ההצטיינות היהודית בפרסי נובל: פרופ' אומן מגלה את האמת

האוכלוסייה היהודית מהווה פחות מרבע אחוז מתוך אוכלוסיית העולם, ואין שנה שבה אין נציג יהודי בין חתני פרס נובל. המתמטיקאי זוכה פרס נובל לכלכלה לשנת 2005 פרופ' ישראל אומן התראיין לתקשורת, והסביר כיצד מחולקים פרסי הנובל ברחבי העולם, ואת הסיבה להימצאותם של יהודים רבים ברשימת הזוכים

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

צ'ארל קראוטהמר היה פרשן אמריקאי יהודי מפורסם, זוכה פרס פוליצר לעיתונות. טוריו פורסמו במעל 240 עיתונים. בריאיון מפורסם שערך לפני מספר שנים, גילה את הסוד שלו: "מגיל צעיר אבי דרש שאדע ללמוד תלמוד. הוא אמר לי: 'אני לא יכול להבטיח שתישאר נאמן למצוות הדת, אבל אני אדאג שעם הארץ - לא תהיה'. אני יודע לקרוא תלמוד, אני יודע לקרוא רש"י, כל יהודי חייב לדעת זאת, מכאן כוחנו".

פרופסור ישראל אומן, זוכה פרס נובל לכלכלה, מסביר את העובדה כי יהודים זוכים בפרסי נובל יותר מחלקם היחסי באוכלוסייה בכך שהשאיפה היהודית הייתה תמיד ללמוד ולהפוך לתלמידי חכמים.

האוכלוסייה היהודית מהווה פחות מרבע אחוז מתוך אוכלוסיית העולם, ואין שנה שבה אין נציג יהודי בין חתני פרס נובל. המתמטיקאי זוכה פרס נובל לכלכלה לשנת 2005 פרופ' ישראל אומן התראיין לתקשורת, והסביר כיצד מחולקים פרסי הנובל ברחבי העולם, ואת הסיבה להימצאותם של יהודים רבים ברשימת הזוכים. "אוכלוסיית העולם בדרך כלל לא זוכה בפרס נובל", אמר פרופ' אומן, "פרס נובל זה פחות או יותר לעולם המפותח, העולם המערבי. אומנם בפיזיולוגיה עכשיו זכה יפני, אבל בסך הכל מדובר בעולם המערבי. גם האחוז בתוך העולם המערבי, שזה אולי רבע מאוכלוסיית העולם מקסימום, גם שם האחוז של יהודים הוא גבוה מאוד".

פרופ' אומן טוען כי ההתבלטות של יהודים בעולם המדע החלה לפני דורות רבים. "אני חושב שבתרבות היהודית, תלמוד תורה הוא הערך העליון", אמר פרופ' אומן, "אין משהו חשוב יותר מתלמוד תורה. בכל המאות ואלפי השנים, התלמיד החכם היה הדבר שהכי שאפו אליו". הוא הוסיף כי "גבירים וגם פשוטי העם ניסו תמיד לחפש תלמיד חכם כדי לחתן איתו את בנותיהם".

לדבריו, "תלמוד תורה זה ערך שלא קיים בשום תרבות אחרת. עיסוק אינטלקטואלי אצל יהודים זה הדבר הכי נחשב". זוכה פרס הנובל אמר כי העיסוק האינטלקטואלי ביהדות מגיע גם לנושאים אחרים, כגון פיזיקה.

בהמשך הסביר פרופ' אומן כי רוב הזוכים היהודים בפרסי נובל מקבלים את הפרס דווקא במקצועות המדעיים, פשוט משום שיש יותר פרסים בתחום הזה. "זה לאו דווקא במדעים", אמר פרופ' אומן, "יש יותר זוכים במדעים, אבל יש גם יותר פרסים במדעים. הייצוג שלנו בסך הכל הוא לא רע, ואני חושב שזה בגלל העיסוק האינטלקטואלי".

פרופ' אומן סירב להעריך אם המגמה הזו תימשך. "אני לא נביא ולא בן של נביא", אמר פרופ' אומן, "כששואלים אותי שאלות כאלה על מה יהיה בעתיד, אני אומר – מה שיהיה, יהיה". עם זאת, הוא הוסיף כי "אין שום סיבה להניח שהמגמה תיפסק. זה לא עניין של עשרות שנים, זה מאז שנוסד פרס נובל".

כשנשאל פרופ' אומן על חייו של זוכה פרס נובל לאחר קבלת הפרס, העיר הפרופסור כי הוא מנסה לעבוד, אך מפריעים לו. "ביקשתם ממני להופיע ולדבר על פרסי נובל. חלק ניכר מזמני מוקדש לדבר על פרסי נובל שלי ושל אחרים", אמר פרופ' אומן, וציין כי לאחר הריאיון הוא יעבוד קצת, יאכל ארוחת צהריים ובהמשך היום יערוך שיעור תלמוד עם הנכד שלו.

תגיות:פרס נובלפרופסור ישראל אומן

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה