לומדים מוסר
מה קובע את גורלכם בשמים? את הפרט הזה אתם חייבים לדעת (ולשתף)
החפץ חיים על ההשלכות העצומות של לימוד לכף זכות: "בעת שהוא דן את חברו, בין לטב בין למוטב, אז בדיבוריו ממש הוא מסדר דין לעצמו"
- אמיתי חניה
- פורסם כ"א אלול התשפ"ד
(צילום: shutterstock)
הציטוט היומי
"והנה כל זה תלוי לפי ההנהגה שהנהיג את עצמו בימי חייו עם הבריות. אם דרכו היתה לדון אותם לכף זכות, דנין אותו גם כן לזכות, כדאיתא בשבת קכז. ואם דרכו היתה ללמד חובה על הבריות ולדבר עליהם רע, גם מלאכי השרת מדברים עליו רע למעלה, כדאיתא במדרש משלי.
על כן צריך שידע האדם בנפשו בעודו בחיים, כי בעת שהוא דן את חברו, בין לטב בין למוטב, אז בדיבוריו ממש הוא מסדר דין לעצמו".
(החפץ חיים, "שמירת הלשון" - שער התבונה, פרק ד').
משמעות הציטוט
הציטוט של החפץ חיים עוסק בהשפעה שיש לאופן שבו אדם מתייחס לאחרים על הדרך שבה דנים אותו בשמיים.
החפץ חיים מדגיש כאן עיקרון חשוב: אדם נמדד לפי התנהגותו כלפי אחרים. אם האדם מתרגל לדון אחרים לכף זכות, כלומר לפרש את מעשיהם לטובה ולהניח שהם מתכוונים לטוב, גם דנים אותו לכף זכות בשמיים. כלומר, בשעת הדין, המלאכים יעמדו לצידו ויצדיקו את מעשיו.
לעומת זאת, אם האדם מתרגל לדון את חבריו לכף חובה, לראות בהם שליליות ולדבר עליהם רעות, גם בשמיים ידונו אותו לכף חובה, והמלאכים ידברו עליו רעות.
החפץ חיים מציין שהדרך שבה אדם דן אחרים משפיעה באופן ישיר על דינו בשמיים, ולכן על האדם להבין את כובד האחריות המוטלת עליו בדין חבריו.
כמה מילים על המחבר
רבי ישראל מאיר הכהן קגן, נפטר לפני כ-91 שנה (י"א בשבט ה'תקצ"ח - כ"ד באלול ה'תרצ"ג), היה אחד מהרבנים הבולטים ביותר בדור שלפני השואה. הוא נודע בעיקר בשם "החפץ חיים", על שם ספרו העוסק בהלכות לשון הרע. החפץ חיים ייסד ועמד בראש ישיבת ראדין, והיה מחברם של ספרים חשובים נוספים, בהם "משנה ברורה" ו"שמירת הלשון".
הרב יגאל כהן - "בצדק תשפוט את עמיתך": איך נוכל לחזק בליבנו את אהבת הזולת? שיחה מחזקת על המצווה לדון כל אדם לכף זכות