לומדים מוסר
הקרבן הגדול מכולם: מה השכר העצום המוענק למי שדעתו שפלה?
ענווה ושפלות רוח נחשבות להקרבה הגבוהה ביותר בעיני אלוקים: גלו את השכר העצום המוענק למי שנמוך רוח ואינו מתגאה
- יונתן הלוי
- פורסם כ"ח אלול התשפ"ד
(צילום: shutterstock)
הציטוט היומי
"כמה גדולים נמוכי הרוח, שבזמן שבית המקדש קיים, אדם מקריב עולה - שכר עולה בידו, מנחה - שכר מנחה בידו, אבל מי שדעתו שפלה עליו - מעלה עליו הכתוב כאילו הקריב כל הקרבנות כולם, שנאמר (תהלים נ"א): 'זבחי אלהים רוח נשברה'".
מקור: חכמינו זכרונם לברכה, תלמוד בבלי, מסכת סוטה דף ה'.
משמעות הציטוט
חכמינו זכרונם לברכה משבחים את האנשים הענווים ונמוכי הרוח. הם מציינים כי אדם שמקריב קרבן עולה – זוכה לשכר קרבן עולה. אדם המקריב קרבן מנחה – זוכה לשכר קרבן מנחה. אך אדם שדעתו שפלה עליו ואינו מתגאה – הדבר נחשב לו כאילו הקריב את הקרבנות כולם. הוכחה לכך נמצאת בפסוק בתהילים: 'זבחי אלוקים – רוח נשברה'. כלומר: אדם שרוחו נשברה נחשב כאילו הקריב את כל הקרבנות כולם.
כמה מילים על המחבר
חָזָ"ל (ראשי תיבות: חכמינו זכרם לברכה) או רז"ל (ראשי תיבות: רבותינו זכרונם לברכה) היו המנהיגים הרוחניים וההלכתיים של עם ישראל לאחר חתימת המקרא, מימי אנשי כנסת הגדולה, ובעיקר מתקופת בית שני במאה ה-3 לפנה"ס עד לחתימת התלמוד הבבלי בתחילת המאה ה-6 לספירה. ספרות חז"ל הניחה את היסודות לכל הספרות התורנית של היהדות, והיא מהווה תשתית לכרונולוגיה וההיסטוריה בתולדות עם ישראל, במיוחד בדורות הרבים שבהם לא הייתה לעם ישראל הנהגה מדינית אחרת.