10 הפירות הנבחרים

הם טעימים, מתוקים וזמינים לאכילה בכל רגע. אז למה אנחנו לא טורחים לשלב מספיק פירות בתפריט התזונתי שלנו? התזונאית אוסנת הראל מחזירה לפירות את הכבוד האבוד, וממליצה על עשרת המובחרים

אא

הם צבעוניים, ריחניים, עסיסיים, מתוקים ברובם ומוכנים לאכילה. ובכל זאת - כל אלו לא עוזרים לפירות לחזק את מעמדם בתפריט היומי הממוצע של כל אחד מאיתנו. ויש עוד עשר סיבות טובות לפחות לאכול פירות, הנה חלק מהן:

פירות מכילים בממוצע כ-70-80% מים, ומשתלבים עם תכולת הנוזלים בגופנו; בפירות אין כולסטרול; פירות משפרים את תפקוד המוח ומחזקים את הזיכרון בזכות הפחמימות המורכבות שבהם; מחירם זול ביחס לתפקודם כספקי אנרגיה מיידית וספקי ויטמינים ומינרלים; לפירות סגולות רפואיות בזכות הוויטמינים האנטי אוקסידנטיים, המינרלים והפטרוכימיכלים הטבעיים (כמו הפלאבונואידים שמשפיעים על הצבע) שהם מכילים; לפירות השפעה טובה על מערכת העיכול בזכות הסיבים תזונתיים שהם מכילים; לפירות השפעה אנטי דיכאונית דרך העלאת רמת הסרטונין במוח; זהו המזון הכי טבעי שיש, מוכן לאכילה מיידית ללא צורך בעיבוד או השקעת זמן; פירות דלים בקלוריות ומשתלבים עם אורח חיים השומר על משקל יציב.

עם כל-כך הרבה יתרונות לפירות, נשאלת השאלה המתבקשת - מה מונע מאיתנו לצרוך מזון זה בצורה מספקת? אז זהו, שלפירות חסרונות ייחודיים משלהם יחסית לאלטרנטיבות האחרות שקיימות במטבח.

מה מונע מאיתנו למשל לאכול פירות כארוחות ביניים או חטיף מתוק לנשנוש בין הארוחות? זמן מדף קצר יותר המשפיע על הזמינות של הפרי יחסית לחטיף מעובד. חטיפים ניתן לקנות בכמויות ולשמור במזווה לשעת הצורך. במילים פשוטות, בננה מתקלקלת מהר יותר מוופל. פרי שמבושל יתר על המידה הוא פחות איכותי ופחות טעים.

כדי להפיק מפירות איכות תזונתית מרבית, יש לאכלם טריים, על קיבה ריקה וללא בישול או אפייה. כמה מאיתנו יכולים באמת לעמוד בכל התנאים הללו?

ובל נשכח שהערך הקלורי של הפירות הוא גבוה, יחסית לקבוצת הירקות והפירות, ותכולת הסוכר שלהן אף היא גבוהה יותר, לכן אנשים שרוצים לשמור על משקלם מוגבלים בצריכה של 4-5 פירות ליום. אותו כלל כאשר מדובר במיצי פירות, הפחותים באיכותם מהפרי עצמו: ערכם הגליקמי גבוה בהרבה מהפרי השלם, ומביא לעליית רמות הסוכר בדם והגברת הרעב, לכן הם יכולים להביא לעלייה מהירה במשקל. שתייה של מיצי פירות בכמות גדולה עלולה גם להביא לשלשול, כאבי בטן ונפיחות.

למעשה, אין פרי שאינו מומלץ ותמיד צריך להרבות ולגוון ככל שניתן באכילת פירות. החלק הזה בכתבה מיועד לאלו שצריכת פירות אצלם (ולא חשוב מה המניעים) לא מקבלת יחס הולם. למען אלו בחרנו את עשרת המומלצים, על תכולתם וההמלצות שלנו לגביהם.

תפוח - מקל על הפרעות כבד, כיב קיבה ודלקת מפרקים, מונע הסתיידות עורקים, קוטל חיידקים וסותר רעלים ולכן מגן בפני זיהום במערכת העיכול. מומלץ לסוכרתיים.

אגס - מומלץ במקרה של הפרעות בלב ולחץ דם גבוה. טוב כנגד שלשול, הפרעות בכבד, בכליות ובכיס המרה. האגס יש גם הטוענים כי הוא מקל על בשיעול ליחתי. מומלץ למי שצורך כמויות אלכוהול גדולות.

שזיף - מומלץ במקרה של עצירות, קשיים בעיכול וגזים ובעיות בכבד. מעולים נגד חולשה. טוב לסוכרתיים לסובלים מבעיות בכבד ולספורטאים

בננה - מיטיבה עם למערכת העצבים והשרירים. הבננה סותרת רעלים ומומלצת נגד חולשה, כיב קיבה, שלשול וטחורים. מומלץ למי שצורך כמויות אלכוהול גדולות ולספורטאים

תפוז - מחזק את המערכת החיסונית, כלי דם, מונע דלקות ודימום בחניכיים. טוב נגד חולשה פיסית והרעלה. מומלץ לחולי שפעת

דובדבן - מיטיבים עם מערכת העצבים ועוזרים במקרה של "הירדמות" ידיים ורגלים, מווסתים את פעולת מערכת העיכול והכבד. טוב לסובלים מקור.

תות - התות מקל במקרים של הצטננות, כאב בטן וקלקול קיבה. טוב גם לצרידות ושיעול יבש. מעולה למצוננים.

ענבים - מועילים במקרה של מחסור בדם ואנרגיה. מטיבים על הכליות ומקלים במתן שתן. טובים מול בצקות, הזעת לילה ושיעול. טוב לספורטאים ולאנמיים.

משמש - טוב נגד עצירות ותולעים במעיים. מקל במקרים של חוסר דם, קצרת ודלקת במערכת הנשימה. עשיר בוויטמין A. טוב לאנמיים.

לימון - מעבר לחיזוק המערכת החיסונית, החומציות שבהם טובה לחיטוי המעיים, לקלקול קיבה ולשיעול עם ליחה. הם מיטיבים במקרה של הפרעות בלב ובכלי הדם. מומלץ לנשים הרות ולחולי שפעת.

אגב, גם לקיווי לא מעט סגולות: הוא משפר את פעילות מערכת העיכול, מחזק את המערכת החיסונית ותורם אף לאנטי אייג´ינג.

כמה כללים לסיכום: אם הצלחתם להשתכנע שחשיבות אכילת פירות הינה תנאי הכרחי לבריאות הגוף, ורגע לפני שתפצחו בזלילת פירות, זכרו את ההמלצה שמגבילה ל-4-5 פירות ליום וכמה כללים נוספים שיביאו להפקת מירב האיכות התזונתית המיטיבה עם מערכות הגוף:

את רוב הפירות, יש לאכול על קיבה ריקה. אכילת הפרי כחצי שעה לפני ארוחה, תביא לתרומה כפולה: מעבר לספיגה אופטימאלית של האיכות תזונתית, זו דרך מצוינת להשקטת רעב חזק מדי לפני הארוחה שיביא לאכילת יתר.

לאכול חי. רצוי לאכול את הפרי במצבו הטבעי ביותר, כלומר כשהוא חי, ללא בישול, עיבוד, קילוף או אפיה. לא כרסק, כמיץ או כתרכיז. במיוחד כאשר המטרה להפיק ממנו תועלות רפואיות, כל הוויטמינים, המינרלים והפטרוכימיקלים שבפרי נמצאים בתכולתם המרבית.

שטפו היטב את הפרי לפני האכילה. נזק הנגרם מהרעלת הכימיקלים השומרים על הפרי בעת התפתחותו, גדול מהאיכות התזונתית.

גוונו ככל שתוכלו. יותר סוגים, יותר צבעים, יותר טעם. יביאו לשילוב אופטימאלי של מקסימום הנאה עם מקסימום

 

ולא פחות חשוב – אכלו עם תיאבון.

היכנסו להגרלות על ערכות נגינה ושוברים ברשתות מובילות. הצטרפו למנוי השנתי בעולם הילדים ואולי תזכו בפרסים >>
תגיות:פירות

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה