דמויות ביהדות
האר"י הקדוש
על פי המסורת, נהג האר"י לטבול מדי יום במקווה האר"י המצוי בצפת. ערב פטירתו הורה לרחוץ את גופתו במקווה זה. במהלך ההכנות לקבורה, קם הרב בדרך נס על רגליו כדי לטבול את עצמו
- צוריאל גביזון
- פורסם כ' חשון התשע"ד |עודכן
שמו המלא של האר"י הקדוש הוא: רבי יצחק לוריא בן שלמה אשכנזי.
נאמרו מספר ראשי תיבות לשמו ´האר"י´, ביניהם: אשכנזי רבי יצחק, האלוקי רבי יצחק, האדון רבי יצחק, אדוננו רבי יצחק.
האר"י נולד בירושלים בשנת ה´רצ"ד (1534) לאם ספרדיה ואב אשכנזי, הוא התייתם מאביו בילדותו, וגדל בבית דודו במצרים. לימים נשא לאישה את בת דודו.
האר"י היה גדול המקובלים בכל הדורות, והתגלה רק לאחר פטירת רבו בתורת הנסתר, רבי משה קורדוברו, כשהוא בן 36. אז גם עבר לעיר הקודש צפת.
עם תלמידיו של האר"י נמנו מספר מצומצם מאוד של תלמידים. הן כונו ´גורי האר"י´, ביניהם: ר´ חיים ויטאל, ר´ יוסף אבן טבול, ר´ משה יונה ור´ משה נג´ארה.
האר"י כמעט ולא כתב דבר מתורתו בחייו. את כל תורתו כתב תלמידו הגדול, רבי חיים ויטאל. אולם כיום נמצאים בידינו מספר פיוטים לשבת שכתב האר"י: ´אזמר בשבחין´, ´בני היכלא´, ´אתקינו סעודתא´ ו´יום זה לישראל אורה ושמחה´.
בגניזה הקהירית נמצאו תעודות מהן עולה כי האר"י התפרנס ממסחר בתבלינים.
על פי המסורת, נהג האר"י לטבול מדי יום ב´מקווה האר"י´ המצוי כיום ליד בית העלמין בצפת. על פי המסורת הידועה לנו, הורה האר"י ערב מותו לרחוץ את גופתו במקווה זה. במהלך ההכנות לקבורה, קם הרב בדרך נס על רגליו כדי לטבול את עצמו במקווה.
האר"י נמנה ביחד עם עוד שלושה רבנים אחרים שהוצמד להם התואר ´הקדוש´: האלשייך הקדוש, אור החיים הקודש והשל"ה הקדוש.
האר"י נפטר לבית עולמו בתאריך ה´ באב, כשהוא בן 38 בלבד. מקום קבורתו בבית העלמין הישן בצפת, בסמוך לציונם של רבי שלמה אלקבץ (מחבר ´לכה דודי´) ורבו - רבי משה קורדוברו.