מנוחה פוקס

כולנו בעלי תשובה: הטור האישי של מנוחה פוקס

לא משנה איפה התחלנו, כולנו נמצאים בתהליך תמידי של רצון להשתנות, להתעורר, להתקדם, להיות אדם טוב יותר–לחזור בתשובה. אבל איך מתמידים בדרך הארוכה מבלי לתעות, לוותר ולהתייאש? איך מחוללים בחיינו שינוי אמתי? מדריך ממוקד לרגל חודש אלול

(צילום: פלאש 90)(צילום: פלאש 90)
אא

אין אדם מושלם בעולם. אין אדם שיעשה רק טוב ולא יחטא. אין אדם שיוכל להצהיר על עצמו שאינו צריך תיקון ושאין לו על מה לעבוד. כולנו משתדלים, לומדים, בודקים ומיישמים. כולנו רוצים להשתנות, להשתפר, להתעלות, להתעורר, להתקדם. כולנו בעלי תשובה.

כל אחד מאתנו קם באיזה בוקר ואומר לעצמו: החלטתי שאני רוצה להשתפר במשהו: בתפילה שלי, שתהיה יותר בכוונה, בכיבוד הורים שלי, שיהיה יותר מכל הלב, בהתייחסות שלי לזולת, בסבלנות שלי לילדי.

לא משנה במה בחרתי, אני נכנס לתהליך שינוי. לתהליך שיפור. איך אעשה זאת באופן הטוב ביותר, כדי שלא איעצר בדרך? כדי שלא אדרדר בדרך? כדי שלא אתייאש?

1. בחרת לעשות שינוי? תכנן אותו היטב וקבע אותו בסדר יומך! אפשר לראות זאת בתהליך הדיאטה, אם החלטת לעשות דיאטה, אבל לא תתכנן אותה ולא תיתן לה מקום וזמן – היא פשוט לא תתקיים. אם לא תכין את המאכלים המיוחדים לדיאטה –כי אז תמשיך לאכול מה שאכלת קודם. רבים מאלו שמחליטים לעשות דיאטה מפסיקים רק משום שלא היה להם פנאי במהלך יום העבודה להכין לעצמם את האוכל המתבקש, ומרוב רעב התנפלו על הג'אנק פוד.

אינך רוצה להתנפל חזרה על הדרך הקודמת? תכנן את החדשה! הכנס אותה למערכת, קבע זמנים לעשייתה.

החלטת לכבד את אביך יותר? פנה לו מזמנך. הכנס למערכת השעות שלך זמן לביקור הורים. אולי אפילו זמן מוגדר, שעה מסוימת. ככל שתמקד את השינוי שלך, כך תצליח לגרום לו להיעשות.

2. החלטות מתבצעות נפלא בזמן ההתעוררות, בזמן ההתעלות, בזמן הרצון העצום שלנו לשינוי, אבל הן מתפוגגות מהר מאד עם מטלות היום יום. אם בחרת למשל לומר את כל ספר תהיליםבכל יום, תתכונן לכך שהמכשולים יפריעו לך בדרך. תגלה פתאום שהיום אין לך פנאי לעצור ממלאכתך, תגלה שמישהו לוחש לך: 'רק היום לא!'או: 'רק פעם אחת זה לא נורא!' תגלה שמהחלטה גדולה נשאר רק מעט.

אם אתה רוצה להצליח לעמוד בהחלטה, קח אותה בחלקים קטנים. אל תתנפל על העוגה השלימה. אל תתנפל על ספר תהילים שלם. קח אותו בפרוסות, הוסף כל יום פרק אחד לפי מה שאתה מסוגל. כך לא תתייאש מלכתחילה.

3. דברים שעושים בשניים אינם כדברים הנעשים ביחידות. לשם כך יש חברותא. לא טוב היות אדם לבדו, אולי גם לגבי קבלת החלטות ויישומן.

אתה רוצה להצליח לקום בכל בוקר בשעה מוקדמת, כדי להגיע לתפילה בבית הכנסת לפני העבודה, אבל קשה לך? עשה זאת יחד עם אשתך, או בתיאום עם חברך. כשקמים יחד זה יותר קל.

אתה רוצה להצליח לא לדבר לשון הרע משך שעה שלימה? קבע זאת עם חברך לעבודה.

ההתנגדות הפנימית תפחת אם תעשה את הדבר יחד עם מישהו.

4. אנחנו רגילים לדברים הנעשים בלחיצת כפתור, ללא מאמץ וללא מחשבה מרובה.בתהליכים, אין הדבר כך. אם נחכה ונצפה שתוך רגע קל דברים ישתנו – נתבדה. כשרוצים לשנות משהו בעצמנו עלינו לקחת בחשבון שזה עלול לקחת זמן. הרבה זמן. עלינו לקחת בחשבון שלחיצת כפתור מביאה פתרון עכשווי וקר, אבל מי שרוצה שינוי קבוע יצטרך לעבוד, לעמול ולהזיע.בסופו של דבר עדיף ללכת בדרך ארוכה שהיא קצרה.

5. אספו את אבני הדרך ושימו אותן בצנצנת. הן יזכירו לכם שלא לסטות מן הדרך. כמו הפרסומות לדיאטה המציגות איך נראה היה האדם קודם ואיך נראה אחר כך, כך גם תוכלו אתם לאסוף ולתלות מול עיניכם למשל את השירים שכתבתם בימי ההתעוררות שלכם, אתהמשפטים שגרמו לכם לשינוי, וכך הלאה. בכל פעם שתתקלו באלו, תזכרו את התחלת הדרך ואת הקושי בהליכה בה ואולי לא תרצו להפסיק.

6. אנחנו רגילים לחשוב שאי הצלחה כמוה ככישלון. אין הדבר כך. אם נשנן לעצמנו שאי הצלחה זה רק שלב בדרך, כי אז נקבל את אי ההצלחה בחיוב ולא נתייאש בעטיו.

כשמטפסים על הר, גם אם עושים זאת עם מקל הליכה טוב, בכל זאת גולשים אחורה מדי פעם, נוטים לצדדים ומתנדנדים. בסופו של דבר מתייצבים וממשיכים הלאה. עלייה בהר זו משימה. במשימה לעתים לא מצליחים, אבל לא אתם הכושלים. אם תבינו שאתם אינכם כושלים במהותכם, תצליחו להתגבר ולעלות.

7. קל יותר לעשות צעד גדול בבת אחת, לזכות בנקודות ולדעת שהסתיימה המלאכה, קל יותר לגשת לחידון תנ"ך רציני, ללמוד חודשיים באופן יומיומי, להבחן ואולי אף לזכות בכתר, מאשר לשנות משהו קטן בהתנהגותנו או בהווייתנו. משימה יומיומית, שצריכה להיעשות בעקביות ובתמידיות מקשה עלינו שבעתיים, אם לא נחדיר למוחנו שזוהי משימת חייםשבעצם אין לה סוף - לא נוכל לעמוד בזה.

8. כשרוצים לערוך שינוי צריך קודם כל להכיר במציאות, במצב הקיים, לאחר מכן לקבל על עצמנו את הרצון לשינוי. עלינו לקחת אחריות על הדבר, ורק לבסוף להתחיל לחשוב איך אני משנה את הקיים. התייעצו עם חבר טוב, עם הורה חכם, עם בן או בת הזוג שלך או שלך.לא מפסידים מהתייעצות עם אחרים, בפרט שאלו לעתים כמראה לנו. הם יכולים להאיר את המצב מנקודה אחרת שאותה אנו עצמנו איננו רואים. כל אחד מציע את שלו ואתה בוחר מה שטוב לך ולתפיסתך.

9. לערוך שינוי בעצמי זה לעשות דבר שלא תמיד הוא טבעי ואמתי. אם אני בוחרת למשל לאסוף כסף למפעל הצדקה השכונתי ואני לא רגילה בזה, אני מרגישה את עצמי במלאכת תרמית כלפי עצמי, אבל עלי לדעת שכך הוא הדבר, מתוך העשייה אצליח להתעלות, על אף שלא הייתי רגילה לעשות דבר זה עד כה. לעשות דבר שהוא הפך אופיי קשה מאד, אבל ההצלחה מביאה להצלחה דווקא בגלל הקושי ההתחלתי וההתגברות עליו.

10. כל המצליח להעביר על מידותיו ולשנות ולו משהו קטן מהתנהגותו לטובה, הרי הוא עשה תשובה והצליח. בואו נלמד להסתכל על ההצלחות הקטנות שלנו ולראות את היופי שבהן. בואו נלמד לחבר את ההצלחות הקטנות הללו לפאזל אחד גדול, פאזל שחלקים רבים לו, חלקם מחובר היטב, חלקם עדיין חסר, ורק עבודה מאומצת תביא אותם למקום המיועד להם. בסופו של דבר הפאזל אף פעם לא יהיה שלם, כי אין שלמות ואין אדם שיעשה אך טוב, אבל כל חלק שאנו מחברים מוסיף לנו הנאה, שמחה וטוהר, ולזה אנו חותרים.

סוף דבר: כולנו בעלי תשובה. בכל רגע ורגע אנו חוזרים בתשובה. לפעמים הדרך קשה והעבודה מייגעת, אבל אם נזכור ששכר מקבלים על הדרך ולא על התוצאה – נצליח בעזרת ה' הרבה יותר ולא נתייאש במהרה.

תגיות:אלולבעלי תשובהמנוחה פוקס

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה