צום גדליה
10 עובדות על צום גדליה: מה קרה כשגדליה בן אחיקם נרצח, ומה המסר לדורות?
"צום גדליה" מסמל את חורבן היישוב היהודי בארץ ישראל בימי בית ראשון. 10 עובדות שחשוב לדעת
- יונתן הלוי
- פורסם כ"ח אלול התשפ"ד
(צילום: יונתן סינדל / פלאש 90)
1. צום גדליה הוא יום צום החל בחודש תשרי, יום לאחר ראש השנה (אם חל בשבת הצום נדחה ליום המחרת)
2. צום גדליה הוא אחד מארבעת הצומות הקשורים לחורבן בית המקדש הראשון.
3. תענית זו נקבעה לציון רצח גדליהו בן אחיקם, שהיה נציב על יהודה בימים שלאחר חורבן בית המקדש הראשון, ומותו היווה באופן סופי את חורבן היישוב היהודי בימי בית ראשון.
4. לאחר כיבוש ממלכת יהודה בידי הבבלים, הוגלה רוב העם היהודי, ובמיוחד נכבדי העם, לבבל, ואילו בארץ נשארו מעטים מדלת העם, ששימשו כורמים ויוגבים. נבוכדנצר השני, מלך בבל, הציב את גדליה בן אחיקם לשליט על שארית הפליטה אשר נותרה בארץ יהודה. גדליה אסף והנהיג את כל פליטי החורבן, ושכנע את יושבי יהודה לאסוף את היבולים, ואף קיבל גיבוי מירמיהו הנביא שהצטרף אליו למצפה.
5. כפי שמתואר בספר ירמיה, גדליה נרצח בידי קבוצת יהודים, בהנהגת ישמעאל בן נתניה, שהיה נצר לשושלת המלוכה. הוא הוזהר על הצפוי להתרחש מפי נאמניו, מפקד הצבא יוחנן בן קרח ואנשיו, שהזהירו אותו מפני ישמעאל. יוחנן אף ביקש כי גדליה יקדים להורגו בפעולת מנע, אך גדליה לא האמין לו וסירב להצעתו. גדליה נרצח כשישב במצפה (כנראה נבי סמואל של היום), ואיתו נטבחו גם תומכיו ואף החיילים הבבליים שהיו מוצבים שם. הרצח שנעשה בעיצומה של סעודה שערך גדליה לישמעאל בן נתניה ואנשיו, נעשה בהכוונת בעליס מלך עמון.
6. ברצח גדליה, בא הקץ לקיומה של אוטונומיה יהודית כלשהי בארץ ישראל לאחר חורבן הבית הראשון. הרצח גרם לדלת העם, שהיו תחת ממשלתו של גדליה בן אחיקם, להתפזר. מקצתם ירדו למצרים, מחשש לתגובת הבבלים. בכך הושלם חורבן הבית הראשון, ולא נותרה כל ריבונות יהודית בארץ ישראל למשך שבעים שנה, עד ימי שיבת ציון.
7. ישנה מחלוקת בשאלה האם גדליה נרצח ב-ג' בתשרי, או שנרצח ב-א' בתשרי והצום נדחה למעשה לאחר ראש השנה מפני שאי אפשר לתקן צום ביום חג.
8. הצום מתחיל בעלות השחר ומסתיים בצאת הכוכבים. לזמני צום גדליה תשפ"ה, לחצו כאן.
9. במשך הצום אין לאכול או לשתות.
10. יש אמירת סליחות מיוחדת לצום גדליה. כמו כן מוסיפים בתפילת שמונה עשרה את תפילת "עננו" (הספרדים בתפילת שחרית ומנחה והאשכנזים בתפילת מנחה בלבד) וקוראים בתורה את "ויחל משה".
הרב ישי וליס מסביר במה שונה צום זה משאר קשיים ופורענויות שעבר העם היהודי:
ביום הצום, ראוי להרבות במעשים טובים וצדקה (גם מי שצם אבל בוודאי מי שאינו צם). רבים מנצלים את היום המיוחד הזה שבו ישנו צום שמסוגל לתיקונים וגם זמן ימי התשובה שמסוגלים לקרבת אלוקים.
אם גם אתם רוצים לעשות את הדבר העצום ביום הזה ולזכות לשותפות בצדקה, חסד, תורה, ואינספור זכויות –לחצו כאן עכשיו ותזכו בשפע שניתן להשיג ביום הזה.