בריאות ותזונה
עוקץ אבל בריא: הסגולות הרפואיות של הסרפד
הוא מנקה את הדם, רווי ויטמינים ומינרלים, וטעים מאוד בסלט - אנחנו מכירים את הסרפד בעיקר ממגעו הצורב, אבל האם הוא גם צמח מרפא? התשובה היא כן - ובגדול. שימו לב, יש לנקות את העלים מחשש חרקים
- אליהו שכטר
- פורסם כ' כסלו התשע"ו
את הסרפד הצומח בשטחים פתוחים ובצידי הדרכים רבים מאתנו מכירים, וגם אם אינם מכירים אותו בשמו מכירים אותו דרך המגע הצורב והלא נעים עמו. האם צמח כל כך לא נעים למגע זה יכול להיות צמח מרפא? ובכן, התשובה היא כן - ובגדול.
צמח זה משמש כצמח מרפא חשוב ובעל תפקידים רבים ומגוונים מאוד. הצמח מכיל ויטמינים ומינרלים שונים, במיוחד ברזל סיליקה (מינרל חיוני לעצמות חזקות, עור בריא, בריאות מפרקים ועוד) וויטמין C, ולכן יכול לשמש במצבי אנמיה וחסרים תזונתיים שונים, כגון כשיש נשירת שער. הסרפד בעל תכונה של שיתון, ומצאו במחקרים שהוא מעודד הפרשת חומצה אורית (URIC ACID). שהיא חומצה המצטברת במצבים מסוימים בגוף וכתוצאה מכך נגרמים כאבי מפרקים, גאוט ועוד. תכונת השיתון של הסרפד חשובה אף למצבים של עודף נוזלים בגוף, כגון בלחץ דם, בצקת וכדומה. הסרפד אף מסייע לייצור חלב אם ומסייע להנקה.
לצמח שימושים רפואיים נוספים. בכוחו לנקות את הדם ולפנות רעלים. הוא אנטי דלקתי ובעיקר משתמשים בו לטיפול בזיהומים ודלקות בדרכי השתן. הוא מותווה בעיקר למצבים של דלקות עור אלרגיות (אטופיק דרמטיטיס), אורטיקה, אקזמות שונות אלרגיות במערכת הנשימה, קדחת השחת, נזלות, התעטשויות, סינוסיטיס, אסטמה שיעול יבש ועוד. מסייע אף במצבים של הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית ועוד תכונות נוספות.
הבעיה המרכזית היא, שבקטיפת העלים עלולים להיצרב מהם. לכן, יש לקטוף את העלים בכפפות. כשמערבבים את העלים יחדיו או כשמבשלים אותם הם מפסיקים להיות צורבים. כמו כן, ניתן לתלוש את העלים ביד על ידי אחיזה בחלק התחתון שלהם.
את עלי הסרפד ניתן לאכול חיים בסלט והם טעימים מאוד, גם בבישול ובחליטה.
לחליטה: ניתן לקחת 50 גרם עלי סרפד טריים ולתתם בצנצנת. יש לערות עליהם מים רותחים, לכסות למשך כ 20 דקות, לסנן ולשתות.
כיום ניתן למצוא את הסרפד בתערובת צמחים העוסקת בניקוי גוף. כמו כן, ניתן למצוא את הסרפד מעורב בשמנים שונים ובתכשירי שמפו, המשלבים טיפול בשיער ובקרקפת, פסוריאזיס אורטיקריה ועוד. הרוצים לצרוך את העלים ואינם רוצים לקטוף אותם - יכולים לקנות אותם כשהם יבשים בחנויות תבלינים.
על הנוטלים תרופות משתנות להתייעץ עם מטפל או רופא האם להשתמש אף בסרפד בשל תכונתו המשתנת.
אליהו שכטר הוא אירידיאולוג ומטפל טבעי