בריאות ותזונה
איך נתגונן משפעת החזירים? מדריך
שפעת החזירים – מי נמצא בסיכון? כיצד זה מדבק? מהם התסמינים הראשוניים? מהי דרך הטיפול? האם להתחסן? כל התשובות לפניכם
- נעמה גרין
- פורסם י"ב טבת התשע"ו
בעקבות התפרצותה של שפעת החזירים בישראל, לפניכם מדריך העונה על השאלות הבוערות: כיצד נדבקים? כיצד להימנע? האם קיימת תרופה? האם להתחסן?
1. נגיף שפעת החזירים מדבק בדומה לשאר נגיפי השפעת. הנגיפים מועברים באמצעות רסיסי רוק, נזלת, שיעול, התעטשות או מגע ישיר עם אדם חולה או חזיר חולה.
2. תסמיני המחלה הראשוניים הם: חום גבוה, חולשה, כאבי שרירים, לעיתים שיעול או כאבי גרון. ברוב המקרים מדובר במחלה נשימתית קשה המלווה בחום.
3. זיהוי מדויק האם מדובר בשפעת רגילה או בשפעת חזירים ניתן לקבל רק בבדיקות מעבדה, באמצעות משטח גרון ואף.
4. תרופת ה"טמיפלו" נראית כיעילה. חולה החשוד כנגוע בנגיף על פי תסמיני המחלה, מתחיל מיד טיפול ב"טמיפלו" למשך 5 ימים, אף ללא בדיקת מעבדה.
5. חיסון נגד שפעת מחסן אף מפני שפעת החזירים. מעל מיליון ישראלים כבר חוסנו השנה. החיסון מגן במשך כ-9 חודשים עד שנה בלבד בפני המחלה, ולפיכך מדי שנה יש לשוב ולהתחסן.
(צילום אילוסטרציה: shutterstock)
6. אוכלוסיות בסיכון: נשים הרות ונשים הנמצאות ב- 4 השבועות הראשונים שלאחר הלידה נמצאות בקבוצת סיכון ללקות בשפעת החזירים. במהלך ההריון מערכת החיסון של האישה ההרה מדוכאת באופן טבעי ולכן היא חשופה יותר ללקות במחלה.
רוב הנשים ההרות החולות במחלה תסבולנה מסימפטומים מתונים אולם הן נמצאות בסיכון מוגבר לפתח סיבוכים של המחלה בהשוואה לכלל האוכלוסייה.
7. סיבוכים: שפעת חזירים עלולה לגרום להסתבכות של דלקת ריאות. בלא אבחון וטיפול מוקדם, עלולה דלקת הריאות להסתבך עד לאי ספיקה נשימתית. לזיהום זה עלולים להתלוות גם זיהומים נלווים הדורשים טיפול ב"טמיפלו" וכן טיפול אנטיביוטי דרך הווריד.
8. אמצעי זהירות: ההמלצות לכלל האוכלוסייה אשר נוגעות להפחתת הסיכון להפיץ או לחלות בשפעת הH1N1 כוללות:
- רחצה של הידיים במים פושרים ובסבון באופן תדיר.
- ניקוי משטחים כגון ידיות של דלתות, שולחנות עבודה, משטחי עבודה במטבח באמצעות חומרי ניקוי המצויים בכל בית.
- כיסוי הפה והאף בממחטה חד פעמית בעת שיעול או התעטשות.
- השלכה של הממחטה החד פעמית מיד עם תום השימוש.