דמויות ביהדות
זכה לגילוי אליהו: 10 עובדות שלא ידעתם על ה"מגלה עמוקות"
בחלונותיו לא כבה האור מעולם; היה גאון בנגלה ובנסתר; חיבר 1000 פירושים על האות א' שבמילה "ויקרא"; מדריך לדמותו של רבי נתן נטע שפירא זצ"ל, שיום פטירתו, י"ג באב, חל בשבת הקרובה
- נעמה גרין
- פורסם י' אב התשפ"ד
1. רבי נתן נטע שפירא, היה מרבני פולין ומחשובי המקובלים בתקופתו, ונקרא על שם ספרו "מגלה עמוקות". יום פטירתו: י"ג באב, שחל בשבת הקרובה.
2. בהיותו בן 31, התקבל לראש ישיבה ודרשן בקהילת קרקוב.
3. את כל תפקידיו הציבוריים מילא שלא על מנת לקבל פרס, החזיק במוסדות צדקה, הקדיש כלי קודש ואריגים יקרי ערך לבית הכנסת.
4. את תלמידיו בישיבה לימד את תורת הנגלה בדרך הפלפול וחלוקי הדעות. התלמוד ומפרשיו היו שגורים בפיו, והיה מרצה לתלמידיו גם את דברי הרי"ף והטור בעל פה. אולם כשהופיע מדי שבת בשבתו לדרוש ברבים בבית מדרשו או בבית הכנסת העתיק של העיר קראקא, הסתמך גם על תורת הנסתר.
5. היה דורש על כל תג וקוצו של יו"ד, ועל צירופי מילים ומספרם היה בונה בנינים למחשבת ומגלה סודות קבליים טמירים הרמוזים בסתרי אותיות התורה. דרשותיו כבשו את לבות המאזינים, ועל ידו התרבו העוסקים סתורה.
(צילום: Shutterstock)
6. חיבר חמישה עשר ספרים בנגלה ובנסתר, ומהם שבעה על התורה. חלק מן הספרים הופיעו בדפוס וחלקם עדיין בכתובים.
- כתב 1,000 פירושים על אות "א" זעירה הכתובה במילה "ויקרא" שבתורה. רובם לא שרדו.
- פירוש על הזוהר, שנדפס עוד בחייו.
- חידושי אנשי שם - על הרי"ף.
- ספר "מגלה עמוקות" על התורה.
- ספר "מגלה עמוקות" שהוא רנ"ב (252) אופנים להסביר את תפילת משה רבינו "אעברה נא" בפרשת ואתחנן. נדפס בקראקא בשנת שצ"ו.
ע"פ המסורת, התכונן בעל ה"מגלה עמוקות" לכתוב אלף אופנים, אך פתאום כבה האור בחלונותיו. "ויאמר ה' אליו אל תוסיף עוד לגלות, יותר מרנ"ב ר"ב ל"ך עולות. ולראש הפסגה עלה", (מתוך ההקדמה ל"מגלה עמוקות").
7. חותנו בנה בשביל חתנו הגדול מקווה טהרה ובית כנסת, בו היה רבי נתן מתייחד עם קונו, ועוסק בתורה יומם ולילה. ואמרו, שבחלונותיו לא כבה האור מעולם.
8. נהג לערוך "תיקון חצות" בחצות הלילה ולהתאבל על חורבן בית המקדש. קיבל על עצמו את הנוהג הזה. בהקדמה של בנו לספר "מגלה עמוקות" נכתב: "נתן זמירות בלילה על חורבן אריאל ועיר המהוללה".
9. היה בין אלו שזכו לגילוי אליהו. בנו סיפר כי פעם בשעה שערך תיקון חצות לפי כוונות האר"י, ושר בשירים וניגון, שמנגנים שרפי עילא, בשלוש משמרות הלילה, כאשר אליו נגלה איש לבוש אדרת שער כולה והגיד לו דברי אלה: "כך וכך מקוננים פמליא של מעלה" ועין בעין ראה אותו ניצב וקמה.
10. נטמן בבית הקברות היהודי העתיק בקראקוב, שבו קבורות גם אשתו ובתו. על מצבתו נחרת: "פה נטמן איש קדוש מן הקדמונים, גילה עמוקות רזין ומטמונים, הוא שאומרים עליו שדיבר עם אליהו פנים אל פנים".