פסח
חמץ במטוס: 7 עובדות הלכתיות לפסח
האם בודקים מטוס מחמץ, ממתי אפשר לאכול מצות, מה עושים אם נפל חמץ לסיר ומה הדין על מציאת חמץ בפסח? שבע עובדות הלכתיות מרתקות, שאולי לא ידעתם
- שירה דאבוש (כהן)
- פורסם ה' ניסן התשע"ו
1. מציאת חמץ בפסח
אם נתקלתם במהלך ימות הפסח, בחמץ שנמצא ברשות הרבים (רחוב למשל) - אין צורך בנקיטת פעולה מסוימת. אולם אם מצאתם אותו בביתכם שלכם, ההתייחסות כלפיו שונה, ומתחלקת לשני חלקים: אם המציאה הייתה ביום טוב - עליכם לכסות אותו, להמתין עד צאת החג ורק אז לשרפו. אם המציאה הייתה בחול המועד - צריך לשרוף.
2. מי חייב במכירת חמץ?
הן אנשים פרטיים והן עסקים - חייבים במכירת חמץ לפני פסח. עסק שלא מכר את החמץ שלו - אסור בתכלית האיסור לקנות ממנו מוצרים, גם לאחר החג.
3. חיוב באכילת מצות
החיוב לאכול מצות חל בליל הסדר בלבד, ומצווה להדר ולאכול מצה שמורה (שהייתה עליה השגחה משעת הקצירה ועד לאפייה). בשאר ימות החג, לעומת זאת, אין חיוב לאכול מצות.
4. חיפוש חמץ במטוס?!
שמעתם נכון. מצוות ביעור החמץ חלה לא רק על הבית והרכב שברשותנו, כי אם גם על מטוס פרטי, עסק, בית כנסת וכל רכוש אחר שיש לנו.
קרדיט צילום: שאטרסטוק
5. לאוהבי המצות - חכו עד ליל הסדר
בין אם אתם נמנים על אוהבי המצות ובין אם לא - חל איסור גמור לטעום מצות בערב פסח, דהיינו - לפני ליל הסדר.
6. מה עושים אם נפל חמץ לסיר?
אם קרה ונפל לכם פירור של חמץ לסיר, בתוך שבעת ימי הפסח - תכולת הסיר והמשך השימוש בו, אסורים.
7. מה נחשב לחמץ?
חמץ שאינו ראוי לאכילת אדם (כזה שהתעפש, העביש או הסריח) - אינו נחשב לחמץ ואיננו אסור. בקטגוריה זו נכללים גם חומרים ניקוי למיניהם, מוצרי היגיינה וכדומה - גם אם יש בהם חמץ).