תכני הידברות

קמחא דפסחא - לא מחכים לרגע האחרון!

לא יכול להיות שאנחנו נשב בנחת עם חיוך על הפנים ונדבר על בני חורין, כשלא רחוק מאיתנו, אחים, חברים, שכנים, יושבים רעבים ומשועבדים לצרות ועוני. תרמו להם דרך המוקד המיוחד שפתחנו בהידברות

  • פורסם ז' ניסן התש"פ |עודכן
אא

באמצע ליל הסדר, כשכולם יושבים יחד, באווירה המיוחדת הזו של פסח, כשבקושי התחלתם את ההגדה, אתם מתחילים לדבר ברצף ב...ארמית.

"הָא לַחְמָא עַנְיָא" אנחנו אומרים, "דִּי אֲכָלוּ אַבְהָתָנָא בְּאַרְעָא דְמִצְרָיִם".

"זה", אנחנו מכריזים על המאכל המרובע הזה עם החורים, מה שאנחנו קוראים מצה, "זה לחם עוני שאבותינו אכלו במצרים".

עכשיו, רגע לפני שאתם רצים לקחת שיעורי עזר בארמית. נעשה לכם את העבודה. כשאתם קוראים את ההגדה, אתם מצהירים: "כָּל דִּכְפִין יֵיתֵי וְיֵיכוֹל", שזה בעברית, 'כל מי שרעב, יבוא ויאכל'. כן, כן, אנחנו מזמינים את כ-ו-ל-ם לאכול איתנו בליל הסדר. את כל הרעבים, אלו שאין להם ממש איך לאכול.

זה לא מספיק לכם. אתם ממשיכים -

 "כָּל דִּצְרִיךְ יֵיתֵי וְיִפְסַח", כלומר, 'כל מי שצריך, שיבוא אלינו לפסח'.

בואו נפתח את הלב גם השנה. צפו

 

פתחו את הלב גם השנה - לתרומת קמחא דפסא עבור משפחות שמחכות שמישהו יאיר להם את החג. לפרטים ותרומות לחצו כאן. או חייגו עכשיו 073-2221212

 

אז מה זה 'קמחא דפסחא'?

קמחא דפסחא היא מגבית צדקה מיוחדת המתקיימת לפני חג הפסח. במהלך המגבית אוספים מהתושבים כסף או מזון על מנת לחלק לעניים לקראת פסח.

בשולחן ערוך מובא בסימן הראשון של הלכות פסח הלכות קמחא דפסחא. שם מבואר כי מנהג ישראל לערוך מגבית לצורך קנית חיטים לעניים (להכנת מצות) לקראת פסח, שכל בני העיר צריכים להשתתף בה.

מובא בזוהר הקדוש על פרשת יתרו: "בכל החגים והזמנים צריך האדם לשמוח ולשמח לב עניים , ואם הוא שמח לבדו ואינו משמח עניים, עליו נאמר: 'וְזֵרִיתִי פֶרֶשׁ עַל פְּנֵיכֶם פֶּרֶשׁ חַגֵּיכֶם' (מלאכי ב', ג') וכן: 'חָדְשֵׁיכֶם וּמוֹעֲדֵיכֶם שָׂנְאָה נַפְשִׁי הָיוּ עָלַי לָטֹרַח' (ישעיה א', י"ד). לכן יזהר כל אדם לשמח לב עניים יתומים ואלמנות, וה' ישמח לבבו".

בהלכות שביתת יום טוב, כותב הרמב"ם כך: "וכשהוא אוכל ושותה חייב להאכיל לגר ליתום ולאלמנה (דברים ט"ז) עם שאר העניים האומללים. אבל מי שנועל דלתות חצרו ואוכל ושותה הוא ובניו ואשתו ואינו מאכיל ומשקה לעניים ולמרי נפש אין זו שמחת מצוה אלא שמחת כריסו".

 

קמחא דפסחא בהלכה

חשוב לשים לב כי יש פוסקים, ביניהם ה'משנה ברורה', אשר נתנו למנהג זה תוקף של הלכה, וציינו כי נתינת כסף עבור מגבית 'קמחא דפסחא' היא חובה על כל אדם, ואינו חומרא או חסידות בלבד, ויותר מכך: כופין את הסרבנים. ואין אדם יכול לפטור עצמו במה שנתן לעניי עיר אחרת.

בספר התודעה נאמר על מגבית 'קמחא דפסחא' כך: "ואין עצה ותחבולה להשתמט ממגבית זו. פלוני זה עשיר וידו קמוצה וטוען שאין לו, אומרים לו: 'אם אין לך - היה מן המקבלים, או תן או קח', והוא בוש ונותן; פלוני זה עני ובוש לקבל - מתחכמים לו ונותנים לו דרך הלוואה או שולחים לו בדרך שאינו יודע מי שלח".

יצוין כי בדורות האחרונים, מנהג מגבית 'קִמחא דפסחא' הוא אינו רק לצורך חיטים או קמח למצות, אלא יש לתת לעניים את כל צרכי החג, באופן נתינה מכובד ובהרחבה. לכן, כיום יש לתת כסף לארגונים העוסקים בחלוקת מצרכי מזון לנזקקים.

פתחו את הלב גם השנה - לתרומת קמחא דפסא עבור משפחות שמחכות שמישהו יאיר להם את החג. לפרטים ותרומות לחצו כאן. או חייגו עכשיו 073-2221212

 

הרב זמיר כהן במסר חשוב: למה חשוב שתתנו קמחא דפסחא, לקראת החג? צפו:

 

קמחא דפסחא - כל יהודי מחוייב לתת משהו

בהלכה נפסק, שבשונה מצדקות אחרות, ב'קמחא דפסחא' -  (כינוי לצדקה של פסח, שבעבר היו נותנים בצורת קמח...) -  חייב כל יהודי ויהודייה. אפילו נזקק בעצמו, מחויב לתת משהו.

זה הסמל של פסח.

לדאוג לאלו שאין להם, ובזכות זה הקדוש ברוך הוא ידאג לכם.

לא יכול להיות שאנחנו נשב בנחת עם חיוך על הפנים ונדבר על בני חורין, כשלא רחוק מאיתנו, אחים, חברים, שכנים, יושבים רעבים ומשועבדים לצרות ולכאב.

איך אנחנו יכולים לעשות קניות ברוגע, גם אם קשה קצת, כשיוני בן ה-6, מבקש מאמא שלו בדמעות לקנות גבינה ואין לה כסף, כי נותרו לה 50 שקלים לכל החג.

איך נשב ונאכל בהנאה כשיכולה לשבת אלמנה שעובדת בכמה עבודות כדי שיהיה משהו בבית אחרי מות בעלה ממחלה קשה, ולה אין חג? אתם לא חולמים כמה זה קרוב.

אז לא מספיק להכריז סתם בארמית שאתם מזמינים אותם, צריך גם לקיים!

בשנה שעברה, אגף החסד של הידברות בפיקוח הרב זמיר כהן שליט"א, חילק בזכותכם אלפי ארגזי מזון ותלושי קנייה לכל אלו שצריכים. שינינו להם את הפסח, זכינו. בואו נעשה את זה שוב – ובגדול!

אל תחכו לפסח, לתרומות אונליין לחצו כאן או חייגו עכשיו 073-2221212, השתתפו בתרומה ותוכלו להיכנס לחג בשמחה, להכריז "כל דיכפין ייתי ויפסח" ובזכות זה שדאגתם להם, הקדוש ברוך הוא ידאג לכם.

הרב עמנואל מזרחי - מהי המצווה הנפלאה של קמחא דפסחא? כולל סגולה נפלאה לשלום בית בערב פסח. צפו

ואגב -

כל מי שדואג למשפחות הנצרכות הללו לקראת פסח, ייכנס להגרלת ענק אדירה בה תוכלו לזכות בעשרה מתנות שוות הון, שישנו לכם את הפסח, את השנה ואת הבית.

מאוד יכול להיות שתהיו בין אלו שיקבלו לחג ריהוט איכותי לבית, מוצרי חשמל בשווי אלפי שקלים, משחקים לילדים, תווי קנייה לביגוד ועוד – במתנה.

אתם עושים להם סדר, והגיע הזמן באמת שנעשה גם לכם קצת סדר.

אז אל תמתינו, הם, הנצרכים מחכים לכם בקוצר רוח, ואנחנו, כבר כל כך רוצים שתזכו בהגרלה. פנו עכשיו למוקד הקמחא דפסחא של הידברות. 

 

ולקראת ההכנות לפסח, הנה כמה שאלות ותשובות בסיסיות על ההכנות לחג

מה זה חמץ?

כל אחד מחמשת מיני דגן (חיטה, שעורה, כוסמת, שיפון ושיבולת שועל) שבא במגע עם מים ולא נילוש במשך 18 דקות. ההגדרה הזו כוללת מאכלים ומשקאות שעשויים מחמשת מיני דגן, מוופלים ועד בירה.

 

מתי ואיך עושים בדיקת חמץ?

בדיקת חמץ עושים בליל י"ד בניסן, כלומר השנה – ביום חמישי בלילה, לאחר צאת הכוכבים. בודקים לאור נר או פנס, אך אין צורך לכבות את שאר האורות בבית. לפני הבדיקה מברכים "על ביעור חמץ". חשוב לבדוק בכל הפינות והסדקים, בכיסי הבגדים וכדומה, כדי לגלות כל פירור של חמץ. נוהגים להניח לפני הבדיקה 10 פתיתי חמץ, שגודלם פחות מכזית, במקומות שונים בבית, כדי שבמהלך הבדיקה ודאי ימצאו חמץ לביעור.

 

איך עושים מכירת חמץ?

את כלי החמץ שבבית ניתן למכור לגוי לפני הפסח, בהליך של מכירת חמץ. כל אדם חותם על מסמך, בו הוא ממנה את רבני העיר כשליחים למכירת החמץ שלו. רבני העיר מבצעים את המכירה לגוי בפועל – הגוי חותם על שטר קניין ומשלם סכום קטן כמקדמה. אם ירצה הגוי – יוכל להיכנס לבתי המוכרים, לשלם את שארית הסכום ולקחת מהחמץ שנמכר לו. לאחר הפסח משיבים לגוי את המקדמה, והחמץ חוזר לרשות ישראל.

פתחו את הלב גם השנה - לתרומת קמחא דפסא עבור משפחות שמחכות שמישהו יאיר להם את החג. לפרטים ותרומות לחצו כאןאו חייגו 073-2221212

תגיות:ענייםקמחא דפסחא

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה