דמויות ביהדות

לרגל יום ההילולא ה-115: 10 עובדות וסרטונים מרתקים על ה’בן איש חי’

רבי יוסף חיים מבגדאד, המכונה ה"בן איש חי" על שם ספרו היה מגדולי האחרונים, ואחד הפוסקים הבולטים בקרב יהודי ארצות המזרח'. 10 עובדות לזכרו

(קרדיט ציור: הודיה בושארי)(קרדיט ציור: הודיה בושארי)
אא

היום (שני), י"ג אלול תשפ"ד, חל יום ההילולא ה-115 של רבי יוסף חיים מבגדאד, ה"בן איש חי". עובדות לזכרו הגדול

1. רבי יוסף חיים בן רבי אליהו מבגדאד, כונה ה'בן איש חי' על שם ספרו. (כ"ז באב התקצ"ה - י"ג באלול התרס"ט) היה מגדולי האחרונים, מקובל, דרשן, מנהיג, מחבר ואחד הפוסקים הבולטים בקרב יהדות ארצות המזרח. בעל כוח פסיקה עצום בהלכה וידע עצום בהלכה, בנגלה ובנסתר.

2. ה'בן איש חי' היה מגדולי תלמידיו של רבי עבדאללה סומך.

3. כאשר היה כבן שבע שנים, נפל לתוך באר עמוקה וניצל בנס. בהיותו בבור נדר שכשיינצל יקדיש את כל חייו רק ללימוד התורה.

4. כשנפטר אביו, קיבל עליו להנהיג את קהילת בגדאד. מנהיגותו לא התבטאה בקבלת משרה רבנית רשמית, אלא בכך שכל השאלות הקשות בהלכה היו מובאות אליו ובכך שהיה דורש בפני הציבור.

הרב זמיר כהן - מה קרה במפגש הנדיר בחלום בין הרב עובדיה יוסף לבן איש חי? צפו:

5. בדרשותיו היה ה'בן איש חי' משלב דברי אגדה ומוסר. כיוון את דבריו לכל שכבות העם ועל כן השתמש רבות במשלים, סיפורי מעשיות וחידות אשר משכו את הלב לשמוע דברי תורה.

6. המפורסמים שבין ממשיכי דרכו הם: רבי יהודה פתיה, רבי סלמאן מוצפי, רבי סלמאן אליהו, רבי מרדכי אליהו, רבי בן ציון אבא שאול, רבי אפרים הכהן ורבי יהושע שהרבני.

7. רבי יוסף חיים כתב למעלה מ-200 חיבורים אך רק 53 מהם יצאו לאור. חיבורים אלו עוסקים בכל מקצועות התורה ומשקפים את ידיעותיו הרבות במדע, ברפואה, באסטרונומיה, בפיזיקה ובכלכלה. למרבה הצער, חיבורים רבים נגנבו מביתו לאחר פטירתו בימי השבעה וחלק נשטפו בשיטפון שהציף את בגדאד. 

8. רבים מספריו של רבי יוסף חיים נקשרים לשמו ותוארו של בניהו בן יהוידע, שר צבאו של שלמה המלך. הסיבה לכך היא כי בעת ביקורו בארץ ישראל השתטח על קבר בניהו בן יהוידע ובאותו לילה נגלו לו סודות קבלה רבים. מסיבה זו קרא לספריו על שם הפסוק העוסק באותו צדיק: "ובניהו, בן יהוידע, בן איש חי, רב פעלים, מקבצאל".

9. ה'בן איש חי' כתב למעלה מ-200 פיוטים וידועים לנו כ-50 מהם והיתר מצויים בכתב יד. פיוטו המפורסם ביותר הוא: 'ואמרתם כה לחי' לכבודו של רבי שמעון בר יוחאי. פיוט זה נכתב בארץ ישראל בציונו של הרשב"י והתפרסם והתקבל בכל קהילות ישראל.

10. ה'בן איש חי' הזכיר תדיר את ארץ הקודש בדרשותיו ודאגתו לשלומם של היושבים בה הייתה רבה. הוא נהג לשלוח את ספריו לדפוס בירושלים ובכך לעזור בפרנסת אנשי ירושלים. כמו כן הקפיד כי כל הכספים אשר נאספו בקופות ארץ ישראל אכן יגיעו ליעדם על ידי שלוחי דרבנן מארץ ישראל, ותמך רבות מכספו ואף שידל נדיבים מבני קהילתו לבנות בארץ ישראל. בהשפעתו תרם הגביר יוסף אברהם את כל הונו להקמת ישיבת פורת יוסף בעיר העתיקה בירושלים.

ה'בן איש חי' עצמו רכש לו בית ושדה בארץ ישראל, כדי לקיים בה מצוות התלויות בארץ, ומינה את בנו המאומץ ותלמידו האהוב, שאף הוציא את ספריו לאור, הרב בן ציון מרדכי חזן, לרכוש את האדמה מהוואקף. בשל רכישת האדמה מהוואקף, סבל הרב חזן מהתנכלויות הערבים, ועל כן נאלץ לברוח לבגדד. 

תגיות:בן איש חיהבן איש חי

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה