חנוכה
הלכות חנוכה: אמירת "על הניסים" בתפילה
מה אעשה אם שכחתי לומר "על הניסים" בתפילה? ובברכת המזון? ההלכות לפי פסקי מרן הרב עובדיה יוסף זצ"ל
- הידברות
- פורסם כ"ה כסלו התשע"ז
(צילום: יונתן סינדל / פלאש 90)
- אומרים "על הניסים" בתפילת שמונה עשרה, החל מתפילת ערבית בליל חנוכה. ואומרים "על הניסים" בתפילה זו אף על פי שעדיין לא הדליקו נר חנוכה. הנוסח הנכון בתפילה הוא "ועל הניסים" – עם ו' החיבור.
- מי ששכח לומר על הניסים בתפילה: אם נזכר עוד באותה ברכה, לפני שאמר שם ה' של חתימת הברכה, חוזר ואומר "מודים אנחנו לך על הניסים" וכו'. אם כבר אמר שם ה' של חתימת הברכה, אינו חוזר.
- מי ששכח לומר "על הניסים" ונזכר לאחר חתימת הברכה, יכול לאומרו אחרי שסיים תפילת "אלוקי נצור", ואז יאמר "מודים אנחנו לך על הניסים..." וכו'. אבל לא יאמר אותו לפני ברכת "שים שלום", משום הפסק.
- מי ששכח לומר "על הניסים" בתפילה, אינו צריך לחזור ולהתפלל. ואם חזר להתפלל ונזכר שאינו צריך, יפסיק מיד – אפילו באמצע הברכה, ויאמר "ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד". אבל אם התרחש הדבר בתפילת ערבית, ימשיך להתפלל, ויכוון בדעתו שתהיה זו תפילת נדבה, ויחדש בה דבר מה.
- מי שטעה ואמר "על הניסים" בברכת "רצה" – במקום "יעלה ויבוא": אם נזכר בהודאה, יכול לחזור ולאמרו במקום. אך מי שנזכר בסוף התפילה, אינו חוזר.
- המתפלל שמונה עשרה, לא ידלג על נוסח "על הניסים" כדי שיוכל להספיק לענות קדיש או קדושה.
- גם בברכת המזון יש לומר :על הניסים", לפני "על הכל ה' אלוקינו אנחנו מודים לך". מי ששכח, אם נזכר לפני שאמר שם ה' של חתימת הברכה, יחזור ויאמר. ואם נזכר אחר שאמר שם ה' של חתימת הברכה, אינו חוזר, ובמקום זאת יאמר בברכות "הרחמן" את הנוסח: "הרחמן הוא יעשה עמנו ניסים ונפלאות כמו שעשה לאבותינו בימים ההם בזמן הזה, בימי מתתיהו..." וכו'.
- לא מזכירים את החנוכה בברכה מעין שלש. אם טעה והזכיר, אינו צריך לחזור ולברך.
- בנוסח של "על הניסים", נכון יותר לומר "חשמונאי" כשהנ' בפתח והא' נחה. אך יש הנוהגים לומר "חשמונאי" כשהא' מנוקדת בחיריק, ויש להם על מי לסמוך.
- וישנם שני נוסחים גם כאן: "כשעמדה מלכות יוון הרשעה..." ויש אומרים "כשעמדה עליהם מלכות יוון הרשעה...", ושני הנוסחים נכונים.
- יש לומר "לשכחם תורתך", ולא "לשכחם מתורתך".
- כמו כן יש לומר "וקבעו שמונת ימי חנוכהאלו בהלל...".
- אומרים "ועשית עמהם ניסים ונפלאות", ברבים, כדי לרמז על נס הניצחון ועל נס פך השמן.