דמויות ביהדות
כוחו של הרהור תשובה: 10 עובדות על בעל ’קצות החושן’
10 עובדות מרתקות על רבי אריה לייב הלר זצ"ל, בעל 'קצות החושן', שנפטר לפני 210 שנה, וזכה שספרו ישפיע רבות על צורת הלימוד בישיבות
- נעמה גרין
- פורסם י"ז טבת התשפ"ג
(צילום: shutterstock)
1. ביום חמישי הקרוב, י"ט בטבת התשפ"ג, חל יום השנה ה-210 לפטירתו של רבי אריה לייב בן רבי יוסף הכהן הלר, הידוע בכינויו 'קצות החושן', על שם ספרו.
2. רבי אריה לייב הלר היה רב, פוסק וראש ישיבה. התפרסם בעיקר בגלל ספרו הידוע קצות החושן, שהפך לספר יסוד בעולם הלימוד ופסיקת ההלכה.נפטר בי"ט בטבת התקע"ג.
3. הרב נולד בעיירה קאלוש שבגליציה, לנכדו של רבי יום טוב ליפמן הלר, מצאצאי רש"י. כיהן ברבנות בעיירה רוזניאטוב בגליציה, ולימד תלמידים רבים. היה ידוע בחריפותו הרבה.
4. היה עני מרוד ובמאמצים גדולים כתב את ספרו "קצות החושן" - ביאור חריף ועמוק לשולחן ערוך, חלק חושן משפט. ספר זה השפיע רבות על צורת הלימוד בישיבות, ונכתבו עליו ביאורים וחידושים רבים. חלקו הראשון של הספר נדפס בעיר למברג (לבוב) בשנת תקמ"ח, ועורר רושם רב. החלק השני נדפס שם בתקנ"ו. מאז נדפס הספר פעמים רבות נוספות.
5. בנוסף לחיבורו הידוע, חיבר גם את הקונטרס "משובב נתיבות", בו השיב על השגות רבי יעקב מליסא בספרו "נתיבות המשפט" על ספר קצות החושן. כמו כן כתב את הספר "שב שמעתתא" ("שבע סוגיות" בארמית) - חידושים על שבע סוגיות, אותו החל לכתוב כבר בילדותו. לעת זקנתו חיבר את הפירוש "אבני מילואים" על שולחן ערוך חלק אבן העזר, שיצא לאור לאחר פטירתו. ספריו כולם נחשבים לספרי יסוד בעולם הישיבות.
6. בהקדמתו לספרו "קצות החושן" כתב כך: "אשתחווה קדם. רוכב בשמי שמי קדם. יושב הכרובים מלכי מקדם. הגדלת חסדך עלי צעיר רודם. למען אבותי אשר התהלכו לפניך בתמים. יראוך עם שמש ולפני ירח דור דורים. בעצתך תנחני. ברעב זנתני. מחרב הצלתני. מדבר מלטתני. ומחלאים רעים ונאמנים דליתני. כל אלה ראתה עיני. יסור יסרני. ולמות לא נתנני. ולנצח אל יטשני. לא בצדקתי וביושר לבבי. כי אם בזכותא דידהו ובזכות אבא מארי".
7. בעל ה'דברי חיים' מצאנז הסביר פעם מדוע זכה בעל הקצות החושן שספרו יהפוך לנכס צאן ברזל בעולם התורה ויתפרסם בכל העולם, וכה דבריו: "קודם כל הספר התפרסם בגלל היותו ספר טוב". כן הוסיף ה'דברי חיים' את הסיבה הנוספת להצלחתו של הספר, כפי שסיפר לו אחד מתלמידיו של בעל 'קצות החושן': "מתחת לביתו של בעל הקצות היה מרתף, ובכל פעם לפני שיצא מביתו למסור שיעור לתלמידיו היה יורד למרתף, אותו תלמיד התחבא שם וראה כי בעל ה'קצות' נשכב על הרצפה ובדמעות שליש חזר על הפסוק: 'ולרשע אמר אלוקים מה לך לספר חוקי ותישא בריתי על פיך', כך במשך חצי שעה ויותר, ואז היה קם ויוצא אל שיעורו. מתוך הרהורי תשובה. לכן ספרו מקובל בכל תפוצות ישראל".
8. רבי אריה לייב עצמו הסביר כיצד הוא עורך את ספרו: "כשאני משכים ללמוד, אני חוזר ומעיין במה שכתבתי אתמול, ומחפש מה צריך להוציא מהספר ואיך לתקן ולשפר את סגנונו, וכך נותרים רק החידושים המעולים, והם כתובים בסגנון נהיר". גם בהקדמת הספר הוא מעיד על עצמו שאכן לפני ההדפסה קיצר את הספר והסיר ממנו דברים רבים המופיעים בספר "אורים ותומים", שהקדים אותו במעט.
9. בהקדמתו לספרו, מתייחס הרב הלר לכך שבורא עולם חפץ בחידושי התורה של בני האדם. כה דבריו: "אבל הקב"ה בחר בנו ונתן לנו את התורה כפי הכרעת שכל האנושי, אע"פ שאינו אמת, וא"כ המחדשו הוא חידוש גמור, רק שיהיה אמת בהכרעת שכל האנושי, וזו שהראה הקב"ה כל מה שתלמיד ותיק עתיד לחדש כי נתחדשו הדברים על פי התלמיד המחדשו".
10. עוד ממשיך בעל ה"קצות" ומסביר את יכולתו של הלומד לחדש חידושי תורה מכוחו, למרות היותו בשר ודם: "על זה השיב הקב"ה: 'זהו רצוני, שתעלה אמת מן הארץ', והאמת יהיה כפי הסכמת החכמים בשכל האנושי ולשכון כבוד בארצנו וע"ד שאפרש בסמוך האמנתי כי אדבר. וזו היא ברכת התורה אשר נתן לנו תורת אמת שיהיה האמת אתנו וחיי עולם נטע בתוכנו".
ללימוד בספר "קצות החושן", לחצו כאן.