פיתוח האישיות

אנשי המחר

ישנם אנשים שלעולם לא ידחו למחר את מה שאפשר לדחות למחרתיים... יש להם תוכניות לאין ספור, אך בסופו של דבר כמעט שאינם מספיקים כלום. הרב יוחנן דוד סלומון על קטע הזמן היחיד בו אנו חיים ופועלים באמת – ההווה

אא

רציתי לערוך לכם היכרות עם אנשי המחר, אך במקום שאכביר מלים, ואולי אף אגזים במקצת, הבה ניתן לאחד מהם לספר על עצמו. כך תשמעו את תיאורו מכלי ראשון: "אז כך, החבר הכי טוב שלי שעבר לגור בחיפה, שלח לי מכתב ארוך וידידותי בצירוף הזמנה לבר המצווה של בנו. לא יכולתי להשתתף בשמחתו באופן אישי, אך לענות לו צריך, לא? והנה המכתב שלו מונח בין המכתבים על שולחן הכתיבה שלי, אבל עד היום לא יצא לי לענות עליו. לא, לא! בשבילי לכתוב זה עניין של מה בכך. אם אני רק לוקח את העט ביד, ויש מסביב קצת שקט, יש לי מכתב ביד בפחות מרבע שעה. אני שם אותו במעטפה, מדביק בול, ותוך רגע הוא כבר בתיבת הדואר המוצבת על המדרכה במרחק שני בניינים מכאן. אני באמת די חרוץ, בדרך כלל, אבל עד היום משום מה לא הסתדר לי לענות על המכתב הזה.

אתם שואלים מדוע? הנה יום אחד אני מחליט שמחר, מיד עם שובי מהעבודה, הדבר הראשון שאני עושה הוא לכתוב את המכתב. ובכן, כשחזרתי מהעבודה למחרת הייתי רעב מאד. אחרי הארוחה הייתי מוכרח לרוץ עם הילד לקופת חולים, כדי שהרופא יראה את הנקודות שהופיעו לילד על הבטן. כשחזרתי מהרופא הספקתי בקושי להגיע לבית הכנסת לתפלת מנחה. אחרי מעריב נשארתי לשוחח עם אחד הגבאים. כך הלך לי חצי ערב ויצא לי החשק לכתוב.

אבל החלטתי: מחר! זהו. מחר בלי נדר אכתוב את המכתב ויהי מה. אבל מחר היה יום שישי. אמנם הדלקת הנרות לפי שעון הקיץ הייתה אחרי השעה 7 בערב, אבל יום שישי זה לא יום לכתוב מכתבים. ואז החלטתי סופית וחגיגית, שהדבר הראשון שאני עושה במוצאי שבת לאחר ההבדלה, הוא להתיישב, לקחת עט ביד ולכתוב את המכתב, זהו! במוצאי שבת, רק סיימתי לשתות את הכוס של ההבדלה, נזכרתי שזו הזדמנות אחרונה ללכת לנחם את משפחת כהן שמחר בבוקר קמה מהשבעה. כשחזרתי מניחום האבלים אמרתי לעצמי שאין זה מתאים לכתוב מכתב ברכה ידידותי כשחוזרים מניחום אבלים, ומלבד מזה דואר ישראל בין כה אינו מרוקן את תיבות הדואר בחצות הליל, כך שלא יקרה כלום אם אכתוב את המכתב מחר מתוך שמחה וישוב הדעת. בין כה וכה מכתב שחיכה כבר חודשיים יכול לחכות עוד יום, לא יקרה לו שום דבר. מאז אותו מוצאי שבת עברו כבר עוד חודשיים, ופשוט לא יצא לי לכתוב את המכתב. אני אפילו לא יודע אם אצליח למצוא את המכתב של החבר שלי בתוך ערימות המכתבים שמונחים על שולחן הכתיבה שלי. מה לעשות? ככה זה".

האיש תיאר יפה את עצמו. זוהי תמונה אופיינית של ´איש המחר´. אדם שדוחה תמיד למחר כל מה שניתן להידחות. יש מחבריו שלעולם לא ידחו למחר מה שניתן להידחות למחרתיים. ומקובלים אנו שדבר, כיון שנדחה-נדחה. המעניין הוא שתמיד מלווה הדחייה בנימוק חזק ומשכנע. על כל פנים, ´איש המחר´ עצמו משוכנע שהנימוק משכנע.

לא רק כתיבת המכתב הנ"ל נזרקת ככדור מיום למחרתו בקביעות במשך חודשיים. הנה על המדף מתחת לראי בכניסה לדירתו, מונח פתק ממחלקת החבילות בדואר. הפתק נשלח לשכן הגר ממול מעבר לכביש, ובטעות הגיע לכאן. טיפשי, כמובן, לרדת במיוחד כדי לשים את הכרטיס בתיבת הדואר של בעליו, הרי בין כה הוא יורד מחר בבוקר לתפילת שחרית, ואז יקח איתו את הכרטיס ויקיים מצות השבת אבידה. אך למחרת הוא איחר במקצת לתפילה, ועל כן דחה את החזרת הכרטיס לצאתו לעבודה. אבל אז הוא פשוט שכח. בדרך לעבודה נזכר בכרטיס והחליט החלטה איתנה, שהערב כשירד להתפלל מנחה יקח את הכרטיס, אבל בדיוק אז ביקשה ממנו אשתו להוריד את הקרטון הריק של הירקות, ולכן החליט בפסקנות שמחר יהיה האות הזה, סופי ומוחלט! בקיצור, הפתק הזה שבעליו אמור לקבל לפיו חבילה הממתינה בדואר, מונח כבר למעלה משבועיים על המדף שמתחת לראי ומחכה לגאולתו. בשבת אמנם הוא רצה ללכת במיוחד להשיב את הכרטיס לנמענו, אך התעוררה אצלו מיד השאלה ההלכתית אם זה לא מוקצה.

המכתבים בערמות שעל שולחן הכתיבה שלו, מכילים עשרות סיפורים על תשלומים לארנונה ולבזק, לתלמוד תורה של הבן ולביטוח של המקרר, וכולם כולם עבר זמנם, זה בשבוע וזה בחודשיים. יש שם מסמכים ודו"חות שהתאריך האחרון למשלוחם כבר עבר. יש שם הזמנות לחתונות שלא הלכו אליהן וצריך היה לכתוב איזו גלוית ברכה, אלא שבינתיים כבר נחגג פדיון הבן של הילד הראשון.

מה טיבה של מחלה איומה זו? היש לה מרפא? המחלה הזאת לא הייתה מעניינת אותנו כל כך, לולא... בושה להודות על כך, אבל כל אחד מאיתנו, כמעט ללא יוצא מן הכלל, מזהה בעצמו אחוז מסוים מסימני המחלה של ´אנשי המחר´, מי למחצה, מי לשליש ומי לרביע. נחמה קלה נוכל למצוא ב"סנגוריה" של הרמח"ל. הוא אינו מגדיר זאת כמחלה. לדבריו זהו טבעו הטבעי ביותר של האדם. כיוון שהאדם נוצר עפר מן האדמה, הרי ´עפריות החומריות´ הנמשכת כלפי מטה יוצרת את כבדותו הטבעית של האדם. העצלות, כך הוא קורא לתכונה זו, היא טבעו. אדרבה, חיזוק גדול צריך מי שרוצה לכפות את הטבע אל הפכו.

גם כאשר יודע האדם היטב את חובתו ומה ראוי לו לעשות עכשיו, אף על פי כן לא יעשה אותה מיד. נימוקי העצל גאוניים הם, הם מסתמכים על טענות מן השכל, על מאמרי חכמים, ואף על פסוקים מפורשים מן הכתובים, כשכולם מכוונים אל מטרה אחת: להניחו במנוחת עצלותו.

השיטה לדחות עשיית כל דבר מ´עכשיו´ אל ´מחר´ לא הייתה כל כך נוראה, סוף סוף יום אחד אינו גורלי כל כך, לולא המתוחכמות של המשהו הבלתי נתפס הנקרא ´זמן´. כשעובר יום אחד, ומגיע אחריו ה´מחר´, אותו ´מחר´ שאליו דחינו את מה שדחינו, הפך להיות ´עכשיו´, ו´המחרתיים´ שנראה אתמול כה רחוק, הוא הוא ה´מחר´ שאליו שוב אנו דוחים את כל מה שחייבים לעשות עכשיו.

השיטה לדחות דברים למחר, יש לה טווח בלתי מוגבל. כך נדחים דברים גם לשלושה חודשים ואף לשבע שנים. לא קשה למצוא רווקים ורווקות בני 35 שהגיעו לאן שהגיעו רק בזכות "זה לא יברח, נראה בשבוע הבא". החשש "שמא יקדמנו אחר" לא הטרידם מעולם.

יחד עם זאת, יש גם אנשים אחרים. הנה לפני שנים אחדות סיפר לי רב אחד שפגש ברחוב אדם ממכריו יהודי פשוט. והוא מספר ליהודי הפשוט הזה כבדרך אגב, שקבוצה של מגיהים וסופרי סת"ם ערכו מבצע בדיקת מזוזות בשכונה דתית ידועה, והנה לתדהמתם כמעט 90% מהמזוזות שנבדקו נמצאו פסולות מכל מיני סיבות.

בן שיחו שאל אותו בפשטות היכן ניתן להשיג מזוזות כשרות בוודאות, ומשקיבל את התשובה, נפרד ממנו לשלום. כעבור שעתיים שוב פגש הרב את היהודי הזה בבית הכנסת, והלה מספר לפי תומו שהלך מיד לאותה כתובת, רכש 9 מזוזות, הלך הביתה והחליף את כל המזוזות אותן "ירש" מהדייר הקודם שמכר לו את הדירה, ואשר לא נבדקו מעולם. זהו יהודי של ´אומר ועושה´. בקלות יכול היה למצוא שבע סיבות טובות, ואפילו הלכתיות, לדחות את בדיקת המזוזות עד לחודש אלול, למשל, אך שיטתו היא שדבר שצריך להיעשות, יש לעשותו עכשיו, ממש ברגע זה.

העתיד אינו נתון בידינו. מכאן ועד העתיד הקרוב ביותר יכול לקרות הכל. אם משהו נמצא בכלל בידינו, הרי זה רק הרגע של ההווה, רק בו אנו מחזיקים עכשיו, ורק בו אנו מסוגלים לפעול. כל האנשים הגדולים, כל הצדיקים, כל אלה שמצליחים ´להזיז דברים´, כולם הם אנשים שדבר שמוחלט אצלם לעשותו, הם מתחילים לעשותו מיד ובאותו הרגע. לא ´מחר´, לא ´אחר כך´, אלא באותו הרגע ממש.

כל אדם רציני, הרוצה באמת למלא את חובתו לטובת העניין ולטובת עצמו, אין לו ברירה אלא להיות ´על טבעי´. עליו להתגבר על טבעו החומרי הבסיסי ולפעול בזריזות. עליו להתפטר מחברותו, החלקית או המלאה, ב´איגוד אנשי המחר´, ולהצטרף כחבר מלא אל ´אנשי אומר ועושה´. מוסכם?

רגע, הקשיבו! מה הוא אומר שם? הוא מבטיח חגיגית שממחר הוא מתחיל להיות ´אומר ועושה´! ממחר! הרי זהו בדיוק המרשם הבסיסי של העצלות...

כל החלטה טובה שתחילתה ´מהשבוע הבא´, ´ממחר´, או ´אחר כך´, כמוה כלא כלום. מלת המפתח של הזריז היא "עכשיו ומיד". כל החלטה רצינית נכנסת לתוקפה ברגע זה. הן זהו קטע הזמן היחיד בו אנו חיים ופועלים.

תגיות:אימוןהתקדמות

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה