ראש השנה
מוקצה ביום טוב – הדברים שחשוב לדעת
האם קליפות מאכל נחשבות למוקצה? והאם מותר ליטול תרופות ביום טוב?
- בהלכה ובאגדה
- פורסם כ"ו אלול התשע"ז |עודכן
(צילום: shutterstock)
מוקצה ביום טוב החמירו בו יותר משבת, כדלהלן. אבל כשחל יום טוב בשבת, דיניו כמו בשבת. והטעם בזה, מכיון שיום טוב קל בעיני האנשים, שהרי מותר להדליק מאש לאש, ומותר לבשל, לכך חששו חכמים שמא יזלזלו בקדושת היום, והחמירו במוקצה יותר משבת. אבל כשחל בשבת, שישנה חומרת שבת, לא הוצרכו להחמיר במוקצה מצד היום טוב עצמו. (כו, כז)
יש מבני אשכנז המקלים בדיני מוקצה ביום טוב כמו בשבת. (סימן תצה סעיף ג)
ראוי למאכל בהמה
קליפות הראויות למאכל בהמה כקליפת אבטיח, בננה וכיוצא בהן, הגם שבשבת אינן מוקצה, ביום טוב הן מוקצה ואסור לטלטלן ביד אלא על ידי מגב או סכין וכדומה.
פירות סיטונאי
פירות העומדים לסחורה אצל סיטונאי, אסור לקחת מהם ביום טוב, אבל בשבת מותר. (חזו"ע שבת ג ריט)
קליפות בצלחת ריקה
מותר להניח בצלחת ריקה אפילו קליפות שאינן ראויות למאכל בהמה. אלא שמאחר ובצלחת ישנן עתה קליפות שהן מוקצה, היאך יפנה אותן מהצלחת? ישנן כמה אפשרויות: א. ירים את הצלחת מעט מצידה אבל לא לגמרי, וינער את תכולת הצלחת אל המפה, [כגון במפה חד פעמית שזורק אותה]. ב. יתן מאכל כל שהוא בצלחת, ואז מותר יהיה להרים את הצלחת לגמרי אגב מאכל ההיתר, ולזרוק את הקליפות לאשפה. ג. אם צריך את המקום בשולחן שעליו מונחת הצלחת, מותר להרים את הצלחת ולזרוק את הפסולת לאשפה, אף מבלי לתת מאכל בצלחת. (סימן שח סעיף כז. חזו"ע שבת ג עב, ריא)
מוקצה לצורך אוכל נפש
כיון שהתירה התורה מלאכת אוכל נפש, גם חכמים התירו לטלטל מוקצה לאוכל נפש, כגון אם ישנה אבן על מאכל, שבשבת אסור להוציא את האבן כיון שהיא מוקצה מחמת גופה, מכל מקום ביום טוב לצורך אוכל נפש התירו חכמים להוציאן. כמבאר בהרחבה בחוברת "השבת בהלכה ובאגדה".
תרופות
מי שיש לו מחוש או כאב, מותר לו לקחת תרופה ביום טוב, אבל לא בשבת. (כג)