חודש אלול
הקבלן נדהם: "מכרתי אלפי דירות במשך 30 שנה, ומעולם לא קרה לי מקרה כזה"
עם פרוס הימים הנוראים, מומלץ להתחזק בנושא שרבים נכשלים בו. ההמלצה היומית: זהירות בממון הזולת
- נעמה גרין
- פורסם כ"ז אלול התשע"ז |עודכן
(צילום: shutterstock)
הספר 'רבנו האור לציון' מכיל מקבץ סיפורים נפלאים על הנהגותיו של רבי בן ציון אבא שאול זצ"ל. לרגל הימים הנוראים, בחרנו להביא בפניכם שלושה סיפורים הממחישים עד כמה היה הרב זהיר בממון חברו:
סיפור מרגש סיפר הקבלן שבנה את דירתו של הרב זצ"ל ברחוב סורוצקין. "הרב שילם את מחירה של הדירה לפי התקדמות שלבי הבניה כמסוכם, ובסיום הבניה קיבל את המפתח", סיפר הקבלן. "עם סיום הבנייה, צלצל אליי הרב אבא שאול וביקש לשוחח עמי".
הקבלן, שחשש שמא התגלו ליקויים בדירה, הציע לרב כי הוא יבוא לביתו, אך הרב השיב בפסקנות: "לא. אני בא אליך".
כעבור שעה קלה התדפק הרב בפתח ביתו של הקבלן. "ראה, שילמתי את כל הכסף וקיבלתי את המפתח", אמר הרב.
- "כן, ודאי – אם יש איזו תלונה, איזה תיקון, רק יאמר. נבצע מיד!"
- "איני יודע, זאת עוד נראה. אבל אני רוצה לעבור מחר לדירה החדשה"
- "בשעה טובה ומוצלחת!"
- "אמן. ורצוני שתאמר לי האם נותר איזה חוב. האם יש איזו תוספת, האם יש איזו טענה. רצוני להיכנס לדירה כשהיא נקיה מכל חוב ותשלום!"
- "לא, מה פתאום, אין כלום. הכל שולם!"
- "אתה בטוח? תחשוב, תסתכל בתיק, תנסה להיזכר. אולי ביקשנו משהו חריג, אולי תוספת בניה או איכות. אני מבקש ממך, אל תסתיר ממני, אשלם עד הפרוטה האחרונה. אל תמנע ממני מצווה!"
- "לא, לא מגיע מאומה!"
וידא הרב שוב ושוב שלא נותר לו כל חוב כספי, עד שנחה דעתו. בירך, והלך.
מסכם הקבלן: "בניתי ומכרתי מאות דירות, אם לא אלפים. ומעולם לא ארע שבא קונה ודחק בי להיזכר, אולי יש איזו יתרת חוב או תוספת מחיר".
"אני שכיר. בא בזמן ויוצא בזמן"
פעם הודיע הרב אבא שאול לתלמידיו בישיבת 'פורת יוסף' כי ב'זמן' הבא הם יתחילו ללמוד מסכת מסוימת. כתגובה, הביעו חלק מהתלמידים מורת רוח: "כבר למדנוה בעבר", טענו, "ואף שאין להשוות את רמת הלימוד בין הפעם הראשונה לשניה, אנו מעוניינים ללמוד מסכת אחרת, שעדיין לא זכינו ללמדה".
הרב אבא שאול האזין לדבריהם בסבלנות, וענה בנועם: "אילו אני הייתי המחליט, הייתי שוקל את הבקשה. אבל איני אלא פקיד. אני עושה מה שראש הישיבה (הרב יהודה צדקה זצ"ל) אומר לי לעשות", אמר בענוותנותו. "איני זז ימין ושמאל: אומרים לי ימינה, אפנה לימין. שמאלה, אפנה לשמאל. ראש הישיבה הורה ללמד מסכת זו - אלמד מסכת זו! יתר על כן", הוסיף מדם לבו, "גם אם יאמר לי ללמוד דף גמרא אחד כל החיים – אֲלַמְדוֹ!", סיים את דבריו.
הרב משה אריה, אחד מתלמידיו, מספר כי הוא זוכר את הרב אבא שאול מגיע למסור שיעור בישיבה, גם כשהוא קודח מחום. כן, הרב אבא שאול היה מוהל מומחה. הוא ייקר מאוד את המצווה והיה הולך למרחקים על מנת לזכות ולמול תינוקות טהורים.
עם זאת, התנה תנאי למי שביקש ממנו שיבוא למול את הילד: "לא על חשבון זמני הישיבה! או בשמונה וחצי בבוקר, לפני השיעור, או בצהריים, לאחריו". היו לא מעט מקרים בהם נקבעה הברית לשעת בוקר מוקדמת, וכשהגיע הרב וראה שעדיין המשפחה לא הספיקה להתארגן, הוא קם ויצא לישיבה: "אני ממהר לשיעור, אני שכיר", התנצל.
על לשונו היה שגור המשפט: "אני שכיר. בא בזמן ויוצא בזמן!" תלמידיו מספרים כי לאמיתו של דבר היה נשאר גם הרבה אחרי שסיים למסור את שיעורו.
רבי משה חיים לוצאטו זצ"ל כותב בפרק הנקיות בספר המוסר "מסילת ישרים" כי "כמו שחמדת הממון רבה, כן מכשלותיו רבים, וכדי שיהיה האדם נקי מהם באמת, עיון גדול ודקדוק רב צריך לו".
הרמח"ל מבאר כי "הנה אנחנו רואים, שאף על פי שלא רוב בני האדם גנבים בגלוי הם, דהיינו, שישלחו יד ממש בממון חבריהם לקחת ולשים בכליהם, אף על פי כן רובם טועמים טעם גניבה במשאם ובמתנם, במה שיורו היתר לעצמם להשתכר איש בהפסדו של חברו ויאמרו 'להרוויח שאני' (מותר)". הרמח"ל מבאר כי על האדם לדקדק מאוד בממון חברו ולהיזהר מכל חשש גזל, ומציין: "ואין הקדוש ברוך הוא חפץ אלא באמונה".
עצות להתחזק במידת הנקיות ומכל חשש גזל:
1. להקפיד על מצוות "ביומו תיתן שכרו", ולשלם לשכיר עוד באותו היום את התשלום המגיע לו.
2. רבים רגילים ללוות סכומי כסף קטנים או חפצים שונים משכנים, קרובי משפחה וכו', ופעמים רבות שוכחים להחזיר. ראוי להקפיד ולרשום כל הלוואה, אף הקטנה ביותר, וכך קל יותר לזכור להחזירה.
3. זהירות מיוחדת במקום העבודה: לא לבזבז זמן, לא להתעסק בדברים שאינם קשורים לעבודה, לא להשתמש בחפצים של אחרים ללא קבלת רשות מפורשת, ובאופן כללי הקפדה על נכסיו ורכושו של המעסיק.
4. הקפדה מיוחדת על החתמת שעון נוכחות ביום העבודה, בלי "לעגל פינות".
5. זהירות מגרימת נזק לזולת, כגון: אי הקפדה על ניקיון הבניין, אי תשלום ועד בית, שכר לימוד וכו'.
6. החזרת הלוואות בזמן.
7. הקפדה על כספי ההורים: לא לקחת חפצים וכספים מביתם ללא רשותם המפורשת.
8. הקפדה על שאלת רב בכל ספק בדיני ממונות. ניתן לשלוח את השאלה דרך מדור 'שאל את הרב', או במספר: 073-333-3300.