חדשות בריאות
איך ניתן למנוע נפילות בגיל המבוגר? משרד הבריאות מתגייס למערכה
לנפילות בגיל המבוגר השפעות קשות וחמורות על תפקודם של הקשישים. בשל כך משיק משרד הבריאות תוכנית לאומית למניעת נפילות
- נעמה גרין
- פורסם כ' חשון התשע"ח |עודכן
(צילום: shutterstock)
משרד הבריאות משיק בימים אלו "תוכנית לאומית למניעת נפילות", שמטרתה לפעול למניעת נפילות בגיל המבוגר.
על פי נתוני משרד הבריאות, מדי יום נופלים בישראל 1,000 מבוגרים וקשישים בני 65 ומעלה. ההערכה היא שכמעט אחד מכל שלושה קשישים נפל בשנה האחרונה. כמעט מחצית מקריאות האמבולנס אל קשישים הן בגלל נפילות, וזו גם הסיבה העיקרית להגעה למיון בגיל המבוגר. כמחצית מהנפילות מסתיימות בחבלות, ו-20%-30% מהנפילות הן בדרגת חומרה בינונית עד קשה, כגון חבלות ראש או שבר בצוואר הירך.
שבר בצוואר הירך היא אחת הפגיעות החמורות הנגרמות כתוצאה מנפילה. על פי הנתונים, מחצית מהקשישים ששברו את צוואר הירך לא יחזרו לתפקוד עצמאי ומלא, וכרבע מהם ימותו בטווח של שנה.
הסיבה העיקרית לנפילות ולהשלכותיהן הקשות היא הידלדלות העצם (אוסטאופרוזיס) בגיל המבוגר. בשל ההידלדלות נגרמים שברים המתקשים להתאחות.
מטרת התוכנית של משרד הבריאות היא להפחית ב-10% את מספר הנפילות ובשיעור דומה את מספר המקרים של שבר צוואר הירך שנגרם כתוצאה מהנפילות. כחלק מהתוכנית, יושק בשבועות הקרובים קמפיין אינטרנטי שידריך כיצד למנוע נפילות. קופות החולים יתבקשו להפעיל תוכניות התערבות כמו התעמלות לשיפור שיווי המשקל, שליחת מבוטחים להערכה במרפאה גריאטרית ועוד.
קופות חולים ורשויות מקומיות יקבלו תמריצים בהתאם להצגת תוכניות לסביבה בטוחה לקשיש ולעריכת סקרים בנושא.
ד"ר ורד עזרא, ראש מנהל הרפואה במשרד הבריאות וממובילות התוכנית: "מניעת נפילות היא אחד הגורמים בטיפול בקשיש שאפשר להתערב בו ולהשפיע על מניעת נכות, תמותה ועל מהלך חייו של הקשיש. נפילה מסמנת תחילת הידרדרות למצב סיעודי ולמוות".