ונשמרתם
בעקבות אסונות השריפות: "התקינו גלאי עשן בביתכם. זהו צו השעה"
בעקבות אסונות השריפה האחרונים, במדור הבטיחות של 'כיבוי האש' יוצאים באזהרה מיוחדת: "שריפה פורצת בבתים פרטיים בכל תשע דקות (!), והתקנת גלאי עשן היא צו השעה"
- שירה דאבוש (כהן)
- פורסם ו' טבת התשע"ח |עודכן
(צילום: shutterstock)
רובנו נוטים לייחס חשיבות מוגבלת לגלאי עשן, לצערנו הרב, לפחות עד שעוד אסון עולה לכותרות ומחריד את שלוותנו. בעקבות האסונות האחרונים שהתרחשו בארץ ובעולם, של שריפות שפורצות בבתים מסיבות שונות - במדור הבטיחות של 'כיבוי האש' יוצאים באזהרה מיוחדת: "שריפה פורצת בבתים פרטיים בכל תשע דקות (!), והתקנת גלאי עשן היא צו השעה".
מהו גלאי עשן?
גלאי העשן נועד לזהות את חלקיקי העשן בשלבי ההתפתחות המוקדמים שלהם, ועוד בטרם פורצת השריפה. שני הסוגים העיקריים שנמכרים בשוק הם גלאי יינון וגלאים פוטואלקטרים ושניהם מזהים אש בשלביה המוקדמים.
היכן ניתן להתקין גלאי עשן?
חדרים קטנים עם תקרות נמוכות כגון משרדים ובתי שימוש, אזורים שיש בהם חומרים דליקים כגון עץ, נייר, בד ופלסטיק.
מאידך, מקומות כמו מטבח, מדרגות, פיר, אזורים בעלי זרימת אוויר גבוהה, אזורים בעלי אבק רב וכדומה - אינם מתאימים להתקנת גלאי עשן, היות והם מהווים פוטנציאל לאזעקות שווא.
מהם הכללים הכי חשובים בעת ההתקנה?
ראשית יש לשים גלאי אחד לכל חדר או אזור. איך יודעים? פשוט מאוד. כל יצרן רושם את טווח הגילוי שלו על גלאי העשן, כך שאם טווח גילוי שמצוין הוא 30 מטרים ומדובר באזור גדול יותר - ייתכן שתצטרכו יותר מגלאי אחד לאותו אזור.
יש להתקין את הגלאי במרכז התקרה או הכי קרוב אליה.
גם בחדרי מדרגות רצוי להתקין גלאי עשן, בחלקה העליון (התקרה) של כל קומה.
במידה ובמרכז התקרה שלכם ניצב מאוורר תקרה, יש לקבוע את גלאי העשן לפחות שלושה מטרים ממנו.
איך שומרים על תחזוקה נכונה של הגלאי?
במידה ואבק או לכלוך נכנס לתוך אלמנט החישה של הגלאי - הוא מאבד מהרגישות והאפקטיביות שלו. לכן, יש לדאוג לנקות אותו מדי פרק זמן מסוים, עוד לפני שמזהים שכבת אבק ולכלוך שנצטברה עליו. חשוב לדעת שאבק עשוי לגרום לאזעקות שווא של הגלאי ועם הזמן לגרום לרגישות פחותה בקרב הדיירים שלעתים עשויה להוביל להחלטה לנתק כליל את הגלאי.
- יש להפעיל את המערכת ולהשאירה על מצב היכון, דהיינו מצב עבודה (למעט בזמן תיקונים).
- יש לוודא שהמערכת תקינה ועובדת בצורה נכונה - על ידי שכירת שירותיו של איש מקצוע מוסמך שיבצע את כל הבדיקות ובמידת הצורך ינקה את הגלאי 'מבפנים'.
- יש להקפיד על ניקוי סדיר של גלאי העשן מאבק, לכלוך וכל חומר אחר 'בעייתי'.
- יש לדאוג להחלפת סוללות במכשיר.