גרפולוגיה
הטור הגרפולוגי של תמר פינקלשטיין: מאפייני האלימות
באמצעות הכתב ניתן לזהות מאפיינים של אלימות אצל אנשים, דבר שעשוי למנוע מקרים עצובים של אלימות במשפחה
- תמר פינקלשטיין
- פורסם כ"ח אדר התשע"ח |עודכן
(צילום: shutterstock)
מדי שנה מתפרסמים נתונים מטרידים אודות אלימות במשפחה, שמגיעה במקרים הקיצוניים עד לרצח. נשים רבות אשר מדווחות על אלימות מצד בעליהן מציינות כי בתקופת ההיכרות עמם, הם עשו רושם של גברים חביבים, שהעניקו להן יחס חם ונעים, וכי לא חלמו שאי פעם הם יהיו מסוגלים להרים עליהן יד או להתעלל בהן רגשית.
יחד עם זאת, מתברר כי בלא מעט מקרים ניתן לזהות כבר מראש תמרורי אזהרה שעלולים להתריע על בן זוג עם דפוסי התעללות.
כיצד ניתן לזהות חשד לאלימות?
תחילה, לפני שנפגשים למטרת היכרות, חשוב מאד לברר היטב אצל אנשים שמכירים היטב את המועמד לנישואים. הן בתהליך הסינון המוקדם והן בתהליך ההיכרות עצמו, חשוב לעקוב אחר תשובות שמעוררות דאגה. כשמישהו מתחמק משאלה או נותן תשובה חלקית או עקיפה, יש להתייחס לכך כאל תמרור אזהרה.
בתהליך ההיכרות יש לשים לב לדברים הבאים:
ביטויים של שחצנות, חשיבות עצמית מופרזת ועליונות שנובעת מאישיות נרקסיסטית.
הפגנת זלזול כלפי אנשי שירות כגון נהגי מוניות, מלצרים, ועוד (אשה עלולה לזכות ליחס דומה, לאחר שירגיש בן הזוג בטוח להסיר את הרושם הטוב עליה...)
התנהגות שתלטנית – עלולה להפוך לבעייתית במקרים של הפגנת רכושנות, כולל ניסיון לבודד את בת הזוג מחברותיה ומבני משפחה (טיפוס כזה, ידע לתרץ היטב את התנהגותו, ,יתקשה לקבל את סירובה של בת הזוג למילוי דרישותיו, ועלול מאוחר יותר להגיב בכעס ואפילו באלימות אם לא תבצע אותן).
קושי בשליטה עצמית – כולנו כבני אדם חווים ימים "פחות טובים" ועלולים להפגין כעס. אולם, מקרים של התפרצויות זעם בלתי נשלטות, הכוללת קללות, זריקת או שבירת חפצים, דחיפה או הכאה, מהווים תמרור אזהרה רציני.
קנאות ללא גבול – מקנא ללא מידה, עד כדי אובססיביות, מגביל את בת הזוג בצורות שונות וכדומה.
שינויים קיצוניים במצב הרוח שמתרחשים, אף כתוצאה מדברים קטנים, שנובעים מאישיות בלתי יציבה לחלוטין.
חשדנות אובססיסית – לדוגמה, הוא חייב לדעת כל הזמן היכן נמצאת ועם מי נמצאת בת זוגו.
האשמות – אינו לוקח אחריות על כישלונותיו, ותולה אותם בסביבתו.
כדאי לשקול לבלות פגישה או שתיים בחברת אנשים אחרים, כמו חברים או בני משפחה של כל אחד מהצדדים, כדי לקבל נקודות מבט נוספות.
כתב אלים
זיהוי סימני אלימות דרך כתב היד
דרך נוספת לזיהוי אלימות היא באמצעות כתב היד. באחד המקרים שעלו על שולחני בשנים האחרונות, פנו אלי זוג משודכים לאבחון לבדיקת התאמה ביניהם. בכתב ידו של הבחור נתגלה צד אלים, והסברתי בזהירות לבחורה את הרושם שקיבלתי מהכתב. יש לציין כי הבחורה הופתעה מאד, מאחר שהבחור היה נחמד אליה במידה רבה, והתקשתה להאמין. כתוצאה מכך, החליטה לערוך בירור מעמיק יותר מזה שערכה עוד בטרם ההיכרות, ואכן המידע שקבלה תאם את הממצאים. היא הודיעה לו שהיא לא ממשיכה להיפגש עמו (מדובר באחת שנכוותה בעבר מקשר שכזה), וסיימה את הקשר בצורה מכובדת. לאחר הפסקת הקשר, באופן לא מפתיע, היא קבלה ממנו איומים, ועד היום, בחלוף מספר שנים, היא מספרת כי היא סובלת מהטרדות מצדו...
סימנים גרפולוגיים של אלימות:
צירוף של מספר תופעות בכתב עלול להצביע על אלימות:
- קווי סיום הנראים כמקלות, שהולכים ומתעבים לקראת סיומם (כתב "גדמי) בלחץ חזק ומעובה (בצירוף סימנים נוספים).
- דף עמוס במלל, ללא שוליים או עם שוליים צרים (בצירוף סימנים נוספים בלבד).
- זווית ישרה או זווית שמאלית = ממאפייני החשדנות (בצירוף סימנים נוספים בלבד).
- רווחים צרים בין מילים ואותיות. תיתכן תנועת כתיבה אימפולסיבית וסוערת = חוסר שליטה על התגובות (בצירוף סימנים נוספים).
- לחץ הכתיבה חורט על הניר (בצירוף סימנים נוספים).
הערות:
- יש להדגיש בכל לשון, כי בתהליך האבחון יש צורך להצליב בין מספר סימנים גרפולוגיים המצביעים יחד על אותה התכונה, ולא להסתמך על סימן בודד (לכך דרוש ידע מקצועי).
- בכל מקרה של חשד לאלימות באמצעות הכתב, יש להיזהר שלא לקבוע מסקנות על סמך המידע המופיע כאן, כולל הדוגמה, אלא לפנות לגרפולוג מוסמך.
תמר פינקלשטיין היא גרפולוגית מוסמכת של האגודה לגרפולוגיה מדעית, מוסרת הרצאות וסדנאות גרפולוגיה ויועצת בתחום התעסוקתי / אישי / זוגי ע"פ כתב וציורים tamarf.grapho@gmail.com