חינוך ילדים
חינוך ילדים: האם יכול להיות שאני צריכה לקבל עזרה?
האם לקבל עזרה זו בושה? למה אני צריכה עזרה של אדם מבחוץ כדי לחנך את הילדים שלי? ואלו דברים מונעים ממני לחנך אותם בצורה נכונה?
- יוכי דנחי
- פורסם ט"ז אייר התשע"ח |עודכן
(צילום: shutterstock)
"בוקר טוב!".
דלת הגן נפתחה, ושירה (שם בדוי) הכניסה את יואב לגן.
ציפי הגננת מהרה אל הדלת, ושירה נראתה מותשת כבכל בוקר.
יואב נשכב על הרצפה, ממרר בבכי ורוקע ברגליו, ואמו כמעט הייתה צריכה "לגרור" אותו פנימה על מנת שיסכים להיכנס אל הגן.
"בוקר טוב, יואבי" ציפי הגננת מקבלת אותו בחם ומיד פונה לשירה.
"מה קרה? מדוע יואב שוב בוכה ואינו רוצה להיכנס בשמחה?".
" כבר אין לי מושג מה לעשות, ההתעקשויות שלו והמלחמות איתו מתישות אותי ומוציאות אותי מדעתי".
"ניסית ליישם קצת ממה שדיברנו בפגישה בשבוע שעבר?".
"בוודאי! הכל נשמע מקסים ויעיל כל כך, אך להגיד לך את האמת – עם יואב אי אפשר. שום דבר לא משתנה! הוא עקשן! הוא מרדן! לא נראה לי שמשהו יכול להשתנות איתו. אולי בעוד כמה שנים, כשיגדל, יתפקח ויבין שההתנהגות הזו לא משתלמת לו. אני ממש חסרת אונים".
"אני מציעה", אומרת ציפי הגננת, "שנשב שוב לשיחה. אולי נוכל לערב את פסיכולוגית הגן שתעזור לנו לעזור ליואב".
מה גורם לשירה, אמא של יואב, לא להצליח ליישם את הכלים החינוכיים שקיבלה מהגננת?
והאם פסיכולוגית הגן תוכל במקרה הזה לעזור לשירה?
הרבה אימהות נתקלות בקשיים חינוכיים, קלים או קשים מול הילדים שלהם, מצבים בהם אינן יודעות כיצד להגיב, והאם להגיב. ישנן אימהות שמבינות שיש קושי ומבקשות עזרה, וישנן שחושבות שהכל בסדר ו"אין מה לעשות", ככה זה – כשיש ילדים צריך לסבול... עד שיגדלו.
ישנן אימהות שאומרות: הלכתי לייעוץ, שמעתי את הקורס, הכל נשמע טוב ויפה – אבל קשה מאד ליישום.
ישנן אימהות מיואשות שרק מחכות שהיום יגמר, וישנן אימהות מותשות שאינן מרגישות שיש בעיה, אולי ממקום של פחד או הכחשה... "מה, אני צריכה עזרה?!"..
מה את מרגישה כשאת שומעת את המילים "לקבל עזרה"?
האם לקבל עזרה זו בושה? מה, אני לא יודעת להסתדר עם הילדים שלי? או אולי יש לי ילדים קשים ולא מחונכים?
אולי לקבל עזרה זה אומר שהמצב אצלי בבית כל כך נורא, שעדיף שאף אחד לא ידע...
אולי אם הציעו לי לקבל עזרה זה אומר עלי שאני אמא לא טובה, לא מספיק חזקה, אמא לא רצינית או לא מספיק חכמה?! אז עדיף להגיד שהכל בסדר, ובלי לשים לב – להיכנס להכחשה..
נאמר בברכות (ה', ב'): "אין חבוש מתיר עצמו מבית האסורים".
חוץ מעזרה שאנחנו צריכים לבקש מד', שיעזור לנו וירחם עלינו בכל דבר וכמובן גם בחינוך וגידול ילדינו, זהו טבע שהקב"ה ברא בעולמו, שאדם יבקש עזרה מהשליחים שלו לעזור לו.
כי אין לאדם יכולת לעזור לעצמו במצבים מסוימים מכיוון שאינו רואה את כל התמונה, או ממקום שהוא לא יכול להחליט כי הוא מעורב בעניין המסוים. הרבה פעמים קשה לנו לדעת מה לעשות. במקרים מסוימים גם כשאמרו לנו, והתייעצנו וכו' – יש קושי ליישם את הכלים, על אף שלכאורה הם נשמעו קלים ליישום והיה ברור לך שהכל מסתדר כבר ממחר...
בקשת העזרה היא לא ממקום של "אני לא יודעת", או "לא מספיק חכמה", או "לא אמא טובה" וכו', אלא ממקום טבעי וברור שיש לי אמונות שקריות, רגשות וקשיים משלי, ובגלל זה – זה לא מצליח לי.
כתוב במשלי: "מים עמוקים עצה בלב איש ואיש תבונות ידלנה".
כל העצות והפתרונות נמצאות בליבו של כל אדם, אך כדי לגלות אותם – הוא צריך אדם שמבין דבר מתוך דבר, שידלה אותם ממנו ויעזור לו להבין אותם.
כל אחת יודעת בדיוק מהם הפתרונות והדרכים לעזור לילדים שלה, אך בפועל אינה מצליחה ליישם, כי יש מחסומים רגשיים, או אמונות שקריות שחוסמות אותה ומונעות ממנה להצליח ליישם.
"איש תבונות ידלנה" – כשאת תתנקי מהמקומות הללו, תוכלי ליישם ולהצליח להתחבר לילדים שלך ממקום נקי ואמיתי, ותצליחי ליישם ולחנך בקלות רבה יותר.
משפטים כמו "הוא מרדן", "הוא עקשן", "כשיגדל הוא יתפקח"... וכו' – אלו אמונות שקריות המונעות משירה, אמו של יואב, להצליח ביישום הכלים החינוכיים אותם היא קבלה. לאחר ששירה תבין ותדע שיש לה אמונות שקריות על הילד שלה (כמובן שלא באשמתה), או חסימות רגשיות (שבדר"כ לא קשורות לילד) – היא תנקה אותן, ואז תוכל לחנך ממקום נקי ואמיתי, וממילא הפעולות החינוכיות שבהן תנקוט – יועילו.
יהי רצון שנזכה לעזור לעצמנו ולילדנו ולהתקרב לד' יתברך!
בהצלחה!
יוכי דנחי – ייעוץ חינוכי ותמיכה רגשית לגננות ואימהות, מומחית למשמעת וסמכות Yd0548414745@imahut.org.il