חדשות יהדות
אני יהודי של השולחן ערוך: מסר מרגש ואקטואלי לכולנו
"אם עם ישראל מאוחד - אז כל אחד משפיע את התכונה שקיבל בעשיית המצווה הספציפית על השני". מסר מיוחד ומרגש הנוגע לכל אחד ואחד מאיתנו
- נעמה גרין
- פורסם כ"א סיון התשע"ח |עודכן
כינוס מרגש ומבורך של ארגון 'אחוות תורה' התקיים בבנייני האומה. הגאון הרב דוד לייבל נשא דברים יסודיים. הרי הם לפניכם.
"אנחנו כאן הערב - ספרדים, אשכנזים, חסידים, ליטאים, קנאים, אקדמאים, נטורי קרתא, חיילים, כלל ישראל", פתח הרב לייבל את דבריו.
"כולנו מתאחדים בנקודה עצמה המחברת את עם ישראל, התורה - התורה וקיום המצוות. קודשא בריך הוא, אורייתא וישראל חד הוא.
"באף תקופה לא היה רק צבע אחד, גוון אחד, לכל עם ישראל", ממשיך הרב לייבל לפרס את משנתו. "אצל החסידים יש ויזניץ, בויאן, סערט ויזניץ, גור, בעלז. גם אצל הלא חסידים היה מאז ומעולם סוגים שונים, יהדות הונגריה, יהדות עדות המזרח, יהדות אשכנז, יהדות ליטא. למרות הוויכוחים, למרות השוני היה כבוד הדדי. והשוני לא הפריע לסאטמר-רב להיפגש עם הרבי מחב"ד, והשוני לא הפריע לחזו"א ללכת לבקר את ר' עמרם בלוי בכלא, והשוני לא הפריע לר' יוסף חיים זוננפלד ללכת עם הרב קוק ור' איסר זלמן ביחד למסע בין הקיבוצים.
הרב לייבל מבסס את דבריו, בין השאר, על הגמרא במסכת מכות. "הגמרא מקבילה את איברי האדם ומנין המצוות: תרי"ג מצוות כנגד רמ"ח איברים ושס"ה גידים", אומר הרב לייבל. "פירוש הדבר הוא שכל קיום מצווה מאפשרת ליישר תכונה אחת בנפש האדם, ומכלול כל המצוות מאפשרות תיקון מכלול תכונות האדם, ליצור את האדם השלם.
"והשאלה הגדולה היא: הרי אין אפשרות כזאת לעשות כל המצוות. אין אפשרות כזאת גם טכנית וגם הלכתית", אומר הרב לייבל ומבאר: "כי אין מגזר אחד שחייב בכל המצוות, ואין מגזר שפוגש טכנית כל המצוות. ישראלי - לא יכול לקיים עבודת בית המקדש וקרבנות, והכהן - לא יכול לקיים מצוות מחזיר גרושתו, בעל המכולת - לא פוגש את מצוות לקט שכחה ופאה, ואברך בכולל - לא פוגש מאזני צדק ואבני צדק.
"ואם כן, איך אפשר להיות האדם השלם, אם אי אפשר לקיים כל המצוות?!", מחדד הרב לייבל את השאלה.
"יחד שבטי ישראל, כולם צריכים את כולם. כולם מושפעים מכולם"
"והתירוץ הוא, שאם עם ישראל מאוחד - אז כל אחד משפיע את התכונה שקיבל בעשיית המצווה הספציפית על השני. ואני לא מדבר על השפעה מיסטית אלא על השפעה ממשית ופשוטה", קורא הרב לייבל. "אם בעל המכולת שלי מתנהג בשיא היושר - בהכרח אני מושפע ומתקן את מידת היושר שלי. אם החסיד או בעל המוסר יושב על ידי בבית הכנסת ומצטיין בעבודת התפילה - אזי באיזה שהוא מקום אני רוצה להזדהות עם העבודה הזאת וגם אני מתפלל יותר טוב. אם האברך כולל השכן מתמסר בכל כוחו למצוות 'והגית בו יומם ולילה', אז גם אם אני, השכן שלו, עורך דין - אני מושפע מחשיבות לימוד התורה.
"ההשפעה באה מעצם החיכוך בין כל חלקי עם ישראל. וכל זה כשאין מקימים חומות בין הקבוצות, אז יכולה להיות השפעה הדדית.
"אבל כשחוסמים - כשדוחים, כשאין כבוד הדדי, אז אין השפעה הדדית, ואז כל אחד - כל קבוצה נשארת בעלת מום.
"כולם צריכים את כולם", חוזר הרב לייבל ומשמיע את משנתו. "העובד צריך את האברך והאברך צריך את העובד, ואני לא מדבר מבחינת כספית אלא מבחינת ערכית. סאטמר צריכה את חב"ד, חב"ד צריכה את פוניבז', ופוניבז' צריכה את ברסלב".
"לכן קראנו את התנועה זו 'אחוות תורה', כי כשיש אחווה, כשמתעלים מעל השוניים הלגיטימיים, כשיש כבוד הדדי אז יש השפעה הדדית.
"ברוך השם, זכינו אחרי השואה על ידי ה'חזון איש' והרב שך לבניה מחדש של שבט לוי. שבט מפואר ענק, שהוא הגחלת של עם ישראל הוא השבט, שצריך להתמסר כולו לעבודת ה'. 'ה' הוא נחלתו', וממנו יצאו הרבנים המכוונים את עם ישראל שלא יסטה ימין ושמאל.
"אבל יש שבטים אחרים, השבטים האחרים קיימים זאת עובדה. יש מעל 60,000 עובדים חרדים. זאת עובדה. אפשר להחליט להתעלם מהם ויש אפשרות להתייחס אליהם.
איך צריך להיראות עורך דין, רופא, עיתונאי, איש הייטק בני תורה?
"גדולי הדור באו לכאן היום להתייחס אליהם ולהורות איך צריכים להראות שאר השבטים כמו שהיו נראים בתפארתם", קורא הרב לייבל ברגש. "איך צריך להיראות שבט יהודה מחדש? איך צריך להיראות שבט בנימין מחדש? איך צריך להיראות חבר כנסת, ראש עיר, מנכ"ל, מקורבי השלטון, איך צריך להיראות עורך דין, רופא, בן תורה? איך צריך להיראות עיתונאי, פירסומאי, איש הייטק בן תורה?
"איך בונים מחדש את שבט זבולון, סוחרים המחזיקים עולם התורה? איך צריך להיראות מחדש שבט יששכר, מלמדים סופרי סת"ם? כל השבטים, והשבטים זה אתם! עם ישראל זה אתם! איך עם ישראל על כל שבטיו צריך להיראות?
"זוהי מטרתה של 'אחוות תורה' המאפשרת ל- 12 שבטים, לעם ישראל, להיראות כמו שהוא צריך להיראות. בני תורה! תנועת 'אחוות תורה' היא תנועה המאגדת העובדים הרוצים לקיים את ה'שולחן ערוך' ככתבו וכלשונו.
הרב לייבל מתייחס לחיובי ההלכה, המבארים את החיובים על כל יהודי: "בשולחן ערוך סימן קנ"ו סעיף א' כתוב: 'ואחר כך ילך לעסקיו, דכל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטלה וגוררת עוון, כי העוני יעבירנו על דעת קונו. ומכל מקום, לא יעשה מלאכתו עיקר אלא ארעי ותורתו קבע".
עוד ממשיך הרב לייבל: "גם מקיימים את השולחן ערוך סימן קנ"ה סעיף א': 'אחרי שיצא מבית הכנסת ילך לבית המדרש ויקבע עת ללמוד וצריך שאותו עת יהיה קבוע'.
"מי שמקיים את סימני השולחן ערוך - צריך ללכת בראש מורם"
"מי שמקיים את סימני השולחן ערוך - צריך ללכת בראש מורם. כי מי שלא מכבד את עצמו אינו יכול להתקדם בחיים להיות יהודי טוב, הוא לא יתקדם באידישקייט שלו. צריך להתאמץ לבוא כל יום שיהיה 'קבוע' כדברי השולחן ערוך", ממשיך הרב לייבל.
"כשאדם לומד כל יום זה משליך על כל היום שלו, הוא מתנהג אחרת, הוא מחנך אחרת את ילדיו, הוא מקפיד על הכשרים טובים, אשתו מתלבשת בצורה נאותה.
עוד ממשיך הרב לייבל: "הגמרא אומרת שכשאדם נפטר מן העולם השאלה ראשונה הנשאלת היא 'נשאת ונתת באמונה?' האם העסקים שלך ביושר? האם אתה ישר עם המעביד שלך, עם העבודה שלך? ואם אתה מלמד או מגיד שיעור, האם אתה מכין את השיעורים שלך?
"זאת שאלה, ששואלים אותה עוד לפני השאלה 'קבעת עיתים לתורה'. הוי אומר שהתכלית היא צורת האדם. האם לבסוף אתה בן תורה?! האם לבסוף אתה אדם ישר?! האם לבסוף אתה אדם טוב?! האם לבסוף אתה מכבד את הבריות?!
אפשר להגיע לזה אם אתה קובע עיתים, אם אתה שייך לבית המדרש, אם אתה שייך ל'אחוות תורה'. זה המקום שמעריכים אותך: שאחרי השעות של עבודה עייף ויגע אתה עוזב הכל ובא ללמוד, לא כסף, לא כבוד, לא שטעלע, לשמה!
"בתחילת הדרך, הרב שטיינמן כשנכנסנו אצלו ושמח ותמך במיזם, חשש שזה לא יעבוד בלי שישלמו, והנה אתם פה, אלפים הלומדים תורה לשמה, שבטי קה.
"זה המקום שמכבדים אותך: במה שאתה כמפרנס משפחתך, כמבואר ב'שולחן ערוך', כהתחייבותך בכתובה.
"זה המקום שנותן לך שיוך לגוף מרכזי המאגד ומאחד כל העובדים הלומדים תורה והרוצים לקיים את השולחן ערוך ככתבו וכלשונו
"אנחנו אפרים ומנשה, אנחנו גד ואשר, אנחנו עם ישראל, וכיון שכן מגיע לנו להיכנס בלי שום אפליה לכל חיידר, לכל ישיבה, לכל סמינר, וכבר 'הורה זקן', הרב שטיינמן, שצריך להכניס את כולם, ולדעתי לא צריך ולא נכון לפתוח מוסדות לילדי העובדים בנפרד, אלא צריך את המיזוג שהוא מבורך לכולם ביחד.
"לסיום, 'אחוות תורה' הוא לא ארגון שלי ולא תנועה שלי, 'אחוות תורה' זה לא התנועה של מישהו, זה התנועה שלכם שמטרתה שכל אחד יחזיק את ידו של השני ויאמר: 'אני עובד בן תורה', או 'אני יהודי של השולחן ערוך'.
"הערב באו גדולי ישראל מכל הגוונים מכל החוגים מכל המועצות, פוסקים, אדמו"רים, ראשי ישיבות, משגיחים, רבני קהילות חשובים.
כולם באו להגיד לכם: אתם העובדים החרדים הלומדים תורה, אנחנו מעריכים אתכם! אנחנו מכבדים אתכם! חזקו ואמצו שבטי קה! חזקו ואמצו עם ישראל! חזקו ואמצו לומדי 'אחוות תורה''", מסיים הרב לייבל את דבריו המחזקים.