דמויות ביהדות
חולדה הנביאה – כל מה שרציתם לדעת על חולדה, אחת מ-7 הנביאות
חולדה הנביאה היתה אחת מ-7 נביאות שהיו לישראל. באיזו תקופה פעלה, וכיצד זכתה להיות נביאה? קראו בכתבה שלפניכם
- נעמה גרין
- פורסם י' אב התשע"ח |עודכן
1. חולדה היתה אחת משבע נביאות שהיו לישראל – כך מובא במסכת מגילה. שאר הנביאות הן: שרה, מרים, דבורה, חנה, אביגיל ואסתר.
במדרש תדשא פרק כ"א מובא כי 23 נשים ישרות, גדולות בצדקות היו בישראל, ביניהן נמנית חולדה.
2. תקופת נבואתה היתה בירושלים בימי בית המקדש הראשון, כאשר יאשיהו היה מלך יהודה.
3. שמה של חולדה מופיע בתנ"ך פעמיים בלבד, בספר מלכים ובספר דברי הימים. בתלמוד מוזכר שמה פעמים נוספות.
4. חולדה זכתה לכוח נבואי - בזכות מעשי החסד והצדקה של בעלה – שלום בן תקווה. בפרקי דרבי אליעזר מובא כי שלום היה ממלא את החמת מים, והיה יושב על פתח העיר, וכל מי שהיה בא מן הדרך – היה שלום משקה אותו ומשיב את נפשו עליו, "ובזכות הצדקה שעשה שלום – שרתה רוח הקודש על אשתו".
5. בספר מלכים מתואר המעשה, בו המלך יאשיהו הורה לעסוק בבדק בית המקדש. במהלך בדק הבית נמצא ספר התורה, ושפן הסופר קרא ממנו לפני המלך. שפן קרא את דברי התוכחה והפורענות העתידים לבוא על ישראל. המלך נבהל מאוד, קרע את בגדיו וביקש לשאול את חולדה הנביאה מה יש לעשות.
חולדה הנביאה מקבלת את המשלחת, ומאשרת שאכן, הפורענות תגיע על ישראל – שעובדים עבודה זרה, אך לא בימיו של המלך יאשיהו. כה דברי חולדה: "כה אמר ה', הנני מביא רעה אל המקום הזה ועל יושביו, את כל דברי הספר אשר קרא מלך יהודה, תחת אשר עזבוני ויקטרו לאלוהים אחרים... וניצתה חמתי במקום הזה... ואל מלך יהודה... כה תאמרו אליו: יען אשר רך לבבך ותיכנע מפני ה' בשומעך אשר דיברתי על המקום הזה ועל יושביו, להיות לשמה ולקללה, ותקרע את אבותיך ותבכה לפני... לכן הנני אוסיפך על אבותיך ונאספת אל קברותיך בשלום, ולא תראינה עיניך בכל הרעה אשר אני מביא על המקום הזה".
דברי התוכחה השפיעו עמוקות על יאשיהו המלך, ועל כן אסף את כל ישראל וקרא באוזניהם את כל דברי התורה. כרת ברית לכת אחרי ה', והסיר את העבודה זרה מכל ארץ ישראל.
6. במסכת שמחות מובא כי חולדה, וכן מלכי בית דוד נקברו בתוך ירושלים בין החומות. המקום המזוהה כיום עם קבר חולדה, הנמצא על הר הזיתים.