בריאות ונפש
דרכי התמודדות וטיפול בהפרעות קשב וריכוז: מודעות עצמית וטיפול עצמי
אדם שסובל מהפרעות קשב וריכוז – מה יוכל לעשות על מנת לסייע לעצמו, בנפרד או במקביל לסיוע חיצוני?
- אברהם קלברמן
- פורסם ד' אלול התשע"ח |עודכן
(צילום: Shutterstock)
'מודעותעצמית' היא הכרת האדם את כוחותיו: מהן חוזקותיו ומהן חולשותיו, מהן מעלותיו ומהן חסרונותיו.
הכרה זו מאפשרת לאדם לנצל ולהשתמש במעלותיו לצרכו, לצורך אחרים, וכן על מנת לטפל ולקדם את חולשותיו.
ה'מודעות העצמית' נסמכת הן על המשוב שספג האדם בגיל צעיר מן הסובבים אותו, הן על התבוננותו בניסיונות החיים שחווה, והן על הבנתו את אופני חשיבתו ותגובותיו.
בעלי הפרעת הקשב והריכוז הזוכים להכיר ולהבחין את מעלותיהם ואת קשייהם, יכולים לעזור לעצמם להתקדם במיומנויות החיים באופן עצמאי, על ידי השימוש במעלותיהם, עקיפת הקשיים וטיפול עצמי.
טיפול עצמי:
אפשרויות הטיפול העצמי המצויות:
א - מאיטים באופן יזום את פעילות המוח ומבצעים בקרה מרובה על מעשיהם. יש באופן זה יתרון וחיסרון. היתרון: מבצעים את כל מה שהוטל עליהם, בשלימות ובצורה טובה. החיסרון: אין יעילות בתפקוד כזה, כי החברה מעוניינת בדרך כלל בתוצאות מהירות ואילו הם מתפקדים באיטיות. אופן זה מאפיין בעיקר בנים בכורים ובנות.
ב - אימפולסיביות מכוונת. הפוך לגמרי מהקודם: מבטלים את כל הבקרה של המוח על המעשים. היתרון: ביצוע מטלות מהיר. החיסרון: מטלות לא מושלמות.
שני אופנים אלו שווים במחיר שמשלמים עליהם: הם עלולים לגרום לחרדה חברתית עקב השונות והחריגות מהאחרים, ועקב תגובות החברה.
ג - המוח מעיר את עצמו. אופן זה יעיל יותר מהקודמים ומבוצע על ידי העלאת רמת ה'אדרנלין' במוח ומופיע בב' אפשרויות:
1 - פעילות חיובית- העלאת רמת ה'אדרנלין' במוח מתבצעת על ידי פעילות גופנית. ישנה פעילות גופנית מורגשת, כגון: עמידה, הליכה, ריצה, וישנה פעילות גופנית שאינה מורגשת [='היפראקטיביות עדינה ויזומה'], כגון: הנעת יד או רגל, הפסקה יזומה ברצף הלימוד, וכדומה.
2 - פעילות שלילית- זהו אופן יותר מסוכן, והוא נעשה על ידי העלאת רמת ה'אדרנלין' במוח בב' אפשרויות:
2א - על ידי מזון: סוכר, קקאו, אלכוהול, עישון, וכדומה (אחוז המכורים לסמים בבעלי הפרעת קשב וריכוז הוא פי 5 יותר מאשר באוכלוסיה הרגילה).
2ב - על ידי חיפוש ריגושים: הם מציקים לאחרים. הם אינם מגיעים לידי מריבות, אבל הם מציקים. ההצקות הן לחברים ולאחים, ואילו כלפי ההורים והמורים באה ההצקה לידי ביטוי בהתחצפויות.
ד - מוטיבציה עצמית- אופן זה הוא החיובי ביותר. בעלי הפרעת הקשב מגלים על עצמם, שבדברים מסוימים הם מצליחים להיות קשובים ומרוכזים היטב. הם מסיקים שזה מתרחש בעיקר בתחומים האהובים עליהם והמעניינים אותם. הם עוסקים בעיקר בהם, ומצליחים.
המאמר נלקח מתוך הספר – "ADHD אפשר להתמודד", מאת אברהם קלברמן. לרכישת הספר בהידברות שופס הקליקו כאן.
למאמרים ותכנים נוספים בנושאי בעיות קשב וריכוז הקליקו כאן.