נטורופתיה ורפואה טבעית
החיידק הזה – הוא טוב או רע?
בגוף ישנם לא מעט חיידקים טובים אשר מועילים לבריאות שלנו. איך חיידק טוב הופך לרע, ואיך שומרים על החיידקים הטובים?
- הרבנית רחל בצרי
- פורסם ח' תשרי התשע"ט |עודכן
(צילום: shutterstock)
האם ישנם חיידקים טובים?!
מפליא מאוד לחשוב שאכן, התשובה היא כן. בגופנו ישנה צמחיה אדירה של חיידקים, הנקראים מיקרוביום או מיקרופלורה, שמספרה היא פי 10 ממספר התאים בגוף, 1014.
העולם סביבנו מלא בחד תאיים, ויש להם תפקיד. אם ה' ברא אותם – צריך אותם, הם אמורים לחיות אתנו בשלום, הם לא אויבים שלנו.
הם חלק ניכר בתוך הגוף שלנו. במעיים, למשל יש להם מנגנוני הישרדות מופלאים, עצומים ומתוחכמים. משקלו של כל המיקרוביום הוא כ-1.5 ק"ג.
ישנם כל מיני חיידקים, וכולם חיים אתנו בסימביוזה מופלאה – חיידקים טובים עם חיידקים מזיקים.
החיידקים הטובים נמצאים לכל אורכו של צינור מערכת העיכול, שאורכו 10 מטרים. במעי הגס, שאורכו מטר וחצי, ישנם חיידקים רבים במיוחד. חוץ ממערכת העיכול, יש חיידקים שחיים אתנו בכל הפתחים של הגוף – בגרון, באזנים, בפה וכן הלאה. החיידקים הללו חיים באיזון בינם לבין חיידקים שבתנאים מסוימים עלולים להיות מחוללי מחלות – פתוגנים. כך, למשל, כשיש פסולת במעיים, שנמצאת בטמפרטורה של 36 מעלות, והיא אינה מסולקת – נוצר ריקבון. כשהחיידקים מתרבים – נוצרת הפרה באיזון, ומתחילים להיווצר פתוגנים.
החיידק סטרפטקוק, שכולנו מכירים, נמצא למעשה בגרון באופן קבוע. התפקיד שלו הוא לייצר סטרופקינז – חומר אשר מונע קרישיות יתר בדם. אך כאשר החיידק מתרבה בגרון, והאיזון מופר – נוצרת הדלקת שכולנו מכירים. היחס הנכון של חיידקים בגופנו צריך להיות 3:1 – 3 חיידקים ידידותיים על כל חיידק פתוגני.
בין התפקידים של החיידקים הטובים:
1. איזון המערכת החיסונית. החיידקים הטובים מונעים התרבות של חיידקים מחוללי מחלות שמגיעים מבחוץ, כמו פטריות למיניהן, וירוסים וגם חומרים מסרטנים. החיידקים הטובים מגרים את התאים הבולעניים של מערכת החיסון לתקוף את התאים הסרטניים.
2. סילוק עודפי מיץ מרה. כאשר העודפים ממיץ המרה מגיעים למעי הדק, החיידקים הטובים לא נותנים להם להיספג בחזרה אל תוך זרם הדם – ובכך הם עוזרים בהורדת הכולסטרול בגוף.
3. שיפור תהליך העיכול. מי שסובל מצרבת, יכול ליטול תוסף של חיידקים טובים, כמו ביו 25LR.
הקב"ה יצר את החיידקים הטובים בתור סייענים של מערכת החיסון, והם גם עוזרים בייצור של וויטמינים. ויטמין B12 מיוצר במעי הגס ע"י B2 – ביוטין. ויטמין K נוצר אף הוא ע"י החיידקים הטובים, והוא אחראי על קרישיות הדם.
(צילום: shutterstock)
המיקרופלורה מסייעת בריפוי כל מחלות המעיים:
• עצירות כרונית
• שלשולים
• תסמיני המעי הרגיש I.B.S
• דלקות מעיים, קוליטיס וקרוהן
היא גם משפרת את ספיגת המינרלים בגוף ואת ספיגת הנוזלים בעור, וכן את הסבילות ללקטוז, ע"י ייצור הלקטאז.
החיידקים הטובים עוזרים גם ביצור של אנזימים אחרים, העוזרים בפירוק של ערכי התזונה השונים ומועילים מאוד לטיפול בקלקול קיבה. ישנם חיידקים אלימים, כמו סלמונלה, אי-קולי וליסטריה, שמגיעים מהמזון. מומלץ לתגבר את החיידקים הטובים בגוף, על מנת לעזור לו להתגבר על חיידקים אלה.
החיידקים הטובים מונעים סיבוכים במעיים אצל פגים. מכניסים לתוך הזונדה אצידופולוס, וזה מונע סיבוכים במעיים.
לתינוקות קטנים כדאי לתת חיידקים טובים על מנת למנוע פליטות וכאבי בטן. אנשים שמשתמשים בממתיקים מלאכותיים פוגעים במיקרופלורה, ועלולים לגרום לסוכרת.
כאשר לוקחים אנטיביוטיקה ללא צורך (90% מהמקרים הם ויראליים ולא חיידקיים), זה לא פותר את הבעיה, ורק מזיק למיקרופלורה.
איך נשפר את המיקרופלורה במעיים?
חשוב שנספק לחיידקים מזון בסיסי, כמו סיבים – מפחמימות מלאות, קטניות וירקות. כל מזון מן הצומח מביא איתו תאית. ככל שיש יותר קליפה או גבעול – הרי זה משובח.
מוצרי פרוביוטיקה מהווים מזון ישיר לשגשוג המיקרופלורה. גם בצל ועולש, וכן מזונות מותססים או כבושים, מייצרים פרוביוטיקה.
מתי נוסיף פרוביוטיקה?
בכל מצב שבו יש פרזיטים במעיים, וכן במצב של התפתחות של כל סוגי הפטריות, בכל מקום בגוף. הטיפול – תוסף פרוביוטיקה דרך הפה. גם במצבים של אלרגיות מכל סוג, מערכת חיסונית ירודה, דלקת עור, וכל מצב שדורש נטילה של הרבה אנטיביוטיקה, חשוב מאד לתגבר פרוביוטיקה.
הפרוביוטיקה מסייעת גם למניעה של מחלות נפשיות ולחיזוק של מערכת החיסון.
להזמנת חוגי בית בהשתתפות הרבנית רחל בצרי חייגי 073-2221240 או 052-9551588