פורום מומחיות
מגוון חרדות
איך מונעים מבני נוער להידרדר, איך מתמודדים עם חרדות, ולמה בעלי לא אוהב שאני עושה חסד?
- הידברות
- פורסם כ"ד תשרי התשע"ט |עודכן
(צילום: shutterstock)
בננו, בן 15, נמצא בבלבול מתמשך. הוא אינו רגוע, ולחוץ מהלימודים. לאחרונה הוא מעלה לשיחה תכנים מטרידים בהקשר לשימוש באלכוהול ובצריכת חומרים לא טובים. מהו המקור להתנהגות מבולבלת שכזו, וכיצד ניתן למנוע אותו מהתדרדרות?
לעיתים נוצרים קשיים במילוי משימות המוטלות על המתבגר, והם עלולים להובילו לקונפליקט עם עצמו או עם הסביבה הקרובה. התחושה הקשה שאינו עומד במטלות המצופות ממנו, עלולה להובילו לתופעות קיצוניות שבאמצעותן הוא מנסה להקטין את מצוקתו, אך בשטח, הוא מחריף בכך את מצבו. מסיבה זו מתבגרים מפתחים הפרעות אכילה או פונים, כפי שציינתם, להתמכרויות ולשימוש בסמים ובאלכוהול.
כחלק מניסיונו של המתבגר בחיפוש זהותו האישית, הוא מתעניין בחוויות מסעירות על מנת לבדוק את גבולות יכולותיו. ההתנסות בסמים ובאלכוהול יכולה לספק לו הרגשה כזו. כמו כן, התנהגות זו נתפסת כחלק ממרד בסמכותם של ההורים והמורים, ולעיתים נובעת מלחץ חברתי חזק שהמתבגר נכנע לו, כדי להרגיש חלק מהחברה ולא לאבד את מעמדו.
חשוב לערב את צוות בית הספר להקדשת תשומת לב לתוכניות מניעה יעילות, הכוללות מידע על הסכנות הטמונות בחומרים אלו מבחינה בריאותית, גופנית ונפשית, דווקא בגיל קריטי זה שבו המתבגר מתפתח. כדאי להתמקד בשינוי עמדות והתנהגויות הרווחות בנושאים אלו בקרב בני הנוער, בשיתופם של ההורים. פעילות בקרב קבוצות התלמידים הוכחה כיעילה הרבה יותר מאשר פנייה ליחיד. הרבה תפילות.
(קרן אהרון, מאבחנת דידקטית, מרצה בחינוך מיוחד ובפסיכולוגיה התפתחותית)
* * *
אני בת 25 ויש לי חרדות שונות. אני חרדה מנהיגה (פוחדת להוציא רישיון, וזה מפריע לי מאד), אני פוחדת ממים עמוקים ולכן פוחדת לשחות, פוחדת ממקומות סגורים כמו מעלית ועוד. החרדתיות שלי באה לידי ביטוי בזה שאני חרדה לבריאות של מקורבי ושלי, כל דבר קטן גורם לי לחשוב על הגרוע מכל. מה עושים עם החרדות האלה? הן מפריעות לי מאוד בחיים.
לפי מה שאת מספרת, עניינים שונים מאוד גורמים לך לחרדה, ולמעשה להימנעות מדברים רבים. כשנמנעים מפעילות מסוימת, זה בדרך כלל תורם לכך שהחרדה מתקבעת והופכת ל"עובדה". אחר כך כבר הרבה יותר קשה לפרוץ את המעגל. אפשר להבין שאת סובלת מהמצב, ושהיית רוצה להעלים את הפחדים. זה לרוב מחייב תהליך של טיפול, בעיקר כשמדובר בתחומים רבים ושונים. אין נוסחת קסם, אלא נכונות להתמודד עם הבעיות ולהעז (לדעתי, הפנייה שלך היא צעד ראשון בכיוון הזה). כדאי לשקול לפנות לטיפול CBT, ולא להשלים עם חיים מצומצמים ומדוללים. את צעירה מאוד, והרבה דברים יכולים להשתנות. בינתיים מומלץ לנסות כמה שפחות להימנע מדברים, ולנסות לקבל את זה שאפשר לעשות דברים גם כשרמת החרדה/ההתרגשות גבוהה.
(אורלי סמירה יועצת זוגית, פסיכותרפיסטית CBT)
* * *
אני אוהבת מאוד לעשות טובות לאנשים. אני פותחת בבית גמ"חים שונים, ושכנות יודעות תמיד שהן יכולות לבוא ולמצוא אצלי אזן קשבת. בעלי לא אוהב את הבלגן של הנכנסים ויוצאים, את הדלת שלא נסגרת, ובכלל לא מוצא את עצמו עם הנתינה שלי. בעלי לא אדם רע, ואני לא מבינה למה הוא לא מתחבר לנתינה הזאת.
ישנם אנשים שאוהבים אקשן, וכשזה מתחבר עם מצוות ומעשים טובים – זה נפלא מכול. לעומתם, ישנם כאלו שאינם אוהבים רעש, המולה, בלגן ודברים לא מסודרים.
הבלגן בכל שעות היום לא מתאים לבעלך. ייתכן שהוא גם מרגיש שזה מקשה על יתר בני הבית, או אולי מקשה עליך להיות קשובה לצרכים שלו ושל הילדים, כשאת כל הזמן במצב של התעסקות עם דברים אחרים.
ייתכן שאם תגבילי בשעות, ותרשמי על הדלת מתי לדפוק ומתי לא, מתי הגמ"ח פתוח ומתי סגור, זה יועיל לבעלך, והוא אפילו ישמח שאת עוזרת לאחרים.
(מנוחה פוקס, סופרת ומומחית תהליכי חינוך)
יש לכן שאלות בנושאי נפש, זוגיות, פרנסה ועוד? כתבו אלינו למייל debi@htv.co.il בנוסף, אם את מומחית בעלת ניסיון רב, נשמח לצרף גם אותך לפאנל המומחיות