בריאות ותזונה
הסולניים: יתרונות וחסרונות
לצד יתרונותיהם הבריאותיים, ישנם בירקות הסולניים חסרונות שבעטיים הם אינם מומלצים עבור אנשים מסוימים
- אליהו שכטר
- פורסם כ"ז חשון התשע"ד
לאחר אבחון אירידיולוגי אני שואל לא-פעם את המטופל: האם אתה סובל מכאבי מפרקים או אבנים בכליות? הרבה עונים לי בחיוב. אכן, בעין קיימים רמזים לנטייה שלהם לפתח בעיות אלו ואם כן, רצוי להם להימנע מאכילה של ירקות מסוימים כגון: עגבנייה, פלפלים (כל הסוגים), חצילים ותפוחי אדמה.
מדובר בירקות השייכים למשפחת הסולניים. לצד היתרונות הבריאותיים שלהם, יש בירקות אלו חסרונות שבעטיים הם לא מומלצים לאנשים רגישים. המשפחה נקראת בשם זה על שמו של חומר רעיל הנקרא "סולנין" הקיים בה. בדרך כלל הכבד יודע לנטרל אותו. אולם, אם הכבד לא מספיק חזק כדי לעשות זאת הוא עשוי לגרום לתופעות שליליות רבות, בהן: שלשולים, כאבי ראש, הקאות וכאבי פרקים. לאור זאת, גם אנשים הסובלים ממחלות כרוניות הקשורות בעומס יתר של רעלים בגוף, כמו בעיות עור שונות, רצוי להם להימנע מאכילת ירקות ממשפחת הסולניים.
בצד הבעייתיות שיש באכילת ירקות אלו יש בהם גם יתרונות בריאותיים. במאמרים הבאים ניגע בירקות השונים מהמשפחה.
נפתח בעגבניה. מה לא נאמר עליה? שהיא דלת קלוריות מחד, ומאידך עשירה באשלגן ובנוגדי חמצון המנטרלים רעלים (רדיקלים חופשיים). המרכזי שבהם הוא הליקופן שנותן לעגבנייה את צבעה האדום. הליקופן נחשב לנוגד חמצון מהחזקים שיש. הוכח על פי מחקרים שחשיבות הליקופן לכמה דברים: ראשית, צריכה גבוהה של חומר זה דרך המזון מונעת באופן משמעותי את הסיכון ללקות בסרטן, ובעיקר סרטן הערמונית. שנית, בכוחו למנוע התפתחות מחלות לב וכלי דם והפחתה של רמות הכולסטרול בדם.
הליקופן נמצא גם בענבים אדומים, תפוזי דם, רימונים ואבטיח. יש לציין שהוכח על פי מחקרים שהדרך הטובה לקבל את הליקופן מהמזון הוא לאחר חימום (במקרה זה העגבנייה בעיקר מתאימה) ולאחר ריסוק המזון כגון במטבוחה. בדרך זאת מרוויחים דבר נוסף והוא שהסולנין שנמצא בעגבנייה מתפרק, דרך המאפשרת לרגישים לאוכלו.
אליהו שכטר הוא אירידיאולוג ומטפל טבעי