הלכה ומצוות
פינת ההלכה: לשבת על ספסל עם ספרי קודש
שאלה: האם מותר לשבת על גבי ספסל שמונחים עליו ספרי קודש?
- אתר 'הלכה יומית'
- פורסם י"א חשון התשע"ד
שאלה: האם מותר לשבת על גבי ספסל שמונחים עליו ספרי קודש?
תשובה: בגמרא במסכת מנחות (דף לב:) שנינו (בתרגום מארמית): "אמר רבי חלבו, אני ראיתי את רב הונא, שכאשר רצה לשבת על גבי מיטה שספר תורה מונח עליה, הניח את ספר התורה במקום אחר, ואז התיישב". מכאן שסבר רב הונא שאסור לשבת על גבי מטה שספר תורה מונח עליה. וכן אמרו בתלמוד ירושלמי: "לא ישב אדם על גבי ספסל שספר תורה מונח עליו, ומעשה ברבי אליעזר שישב על גבי ספסל שהיה עליו ספר תורה, (בלי שימת לב), והרתיע מלפניו (ונרתע, קם מיד כשראה את הספר), כמרתיע מפני הנחש (כאילו ראה נחש, מפני אימתו לכבוד התורה)". ומכוח דברי הירושלמי, פסקו הרמב"ם והראב"ד ועוד פוסקים, שאסור לשבת על גבי מטה שיש עליה ספר תורה.
ומרן הבית יוסף (סי רפב) הביא דברי רבינו מנוח, שיש אומרים שדווקא בספר תורה ממש אסור, אבל שאר ספרים, אין דינם כספר תורה. וטוב להחמיר. ובעל ספר ארחות חיים כתב, שאין להקל בזה שלא יראה כמזלזל בכבוד ספרים. ומרן בשלחן ערוך פסק להחמיר בזה מן הדין רק בספר תורה, והרמ"א פסק שהוא הדין לגבי שאר ספרים.
אלא שבספרים שלנו, שהם מודפסים ואינם כתובים בכתב יד, יש להקל יותר, כמו שכתבו הפוסקים, שספרים שלנו המודפסים - קדושתם פחותה מספרים הכתובים בכתב יד. אף על פי שבוודאי גם ספרי קודש שלנו צריכים גניזה ויש לנהוג בהם כבוד, וכן אסור ללכת ערום בחדר שיש בו ספריה של ספרי קודש, ואסור להחליף חיתול לתינוק בחדר עם ספרי קודש, מכל מקום אין קדושתן חמורה כל כך כספרים שנכתבו בכתב יד.
ולכן למעשה, כתב מרן הרב עובדיה יוסף שליט"א, שיש להקל בזה בספרים המודפסים. אולם מנהג האשכנזים להחמיר, מפני דברי הרמ"א שפסק בפירוש שאף בשאר ספרים יש להחמיר, ולכן אף בספרים המודפסים לשיטתם יש להחמיר. אבל למנהג הספרדים ההולכים אחר הוראות מרן, שפסק להחמיר בזה רק בספר תורה, דיינו שאנו מחמירים בזה לכתחילה בספרים שבכתב יד, אבל בספרים המודפסים יש להקל.
ומכל מקום, אין זה נכון להניח ספרי קודש על גבי מטה שישן עליה, ובפרט כשיש חשש שבמשך הלילה הספר ייפול ויתבזה. וכן אסור להניח את תיק התפילין על מיטתו שהוא ישן בה כנגד רגליו, מפני שהוא דרך ביזוי, אבל שלא כנגד רגליו - אם אין שם חשש שיפלו התפילין במשך הלילה או יתבזו, מותר להניחם שם כשהוא ישן לבדו, וכמבואר בשלחן ערוך (או"ח סימן מ, ובסימן רמ).
לסיכום: אסור לשבת על גבי ספסל שמונח עליו ספר תורה. ומנהג האשכנזים להחמיר בזה אף בשאר ספרים, ולמנהג הספרדים העיקר שיש להקל בזה. אולם אם המדובר הוא בספרים מכתב יד, נכון להחמיר שלא לשבת על גבי ספסל שמונחים עליו ספרים אלה.
ומותר לשבת על גבי ספסל שמונח עליו תיק עם תפילין, אבל אסור להניח את תיק התפילין על גבי מיטה שישן עליה סמוך לרגליו, מפני שהוא דרך זלזול.