שמחת תורה
ארבע השמחות של סוכות
ארבעה סוגי שמחות יש במהלך ימי חג הסוכות. מה אמרו חז"ל על כל אחת מהן, מהי מעלתה המיוחדת של שמחת תורה?
- ליאור לביא
- פורסם ז' כסלו התשע"ד
הנה אנו עומדים בחג בסוכות, שהוא החג היחיד שנאמר אודותיו "ושמחת בחגך והיית אך שמח", ולקראתנו עומד יום חג שמחת תורה, שהוא היום השמיני של חג הסוכות, והוא חג בפני עצמו. עם ישראל בכל קהילות הקודש נהגו לשמוח ביום חג שמחת תורה בשירה ובריקודים בבתי כנסיות בהם מתכנסים כל העם, ועלינו להתבונן מהי מהותה של שמחה זו, ומה מיוחד בה על פני השמחה שהיתה לנו כבר בכל ימי החג?
רבותינו למדו אותנו שיש ארבעה סוגים שונים של שמחה בימי החג:
השמחה הראשונה, היא שמחה פשוטה במשך ימי החג, שעליה אמר רבי יהודה בגמרא במסכת פסחים (קט.): אנשים בראוי להם ונשים בראוי להן, אנשים שמחים עם בשר ויין, ונשים שמחות בבגדי צבעונין. וכן נפסק להלכה בשלחן ערוך, שיש מצווה לשמוח בחג בבשר ויין ובבגדים ותכשיטים כל אחד לפי יכולתו, וכן מצווה לשמח את הילדים, בקליות ואגוזים וממתקים, לשמחם בשמחת החג שהיא מצווה מן התורה.
השמחה השנייה, היא שמחת בית השואבה, שעליה אמרו שכל מי שלא ראה שמחת בית השואבה לא ראה שמחה מימיו, והייתה שמחה זו נוהגת בבית המקדש, בכלי שיר, כל אחד לפי מה שהוא יודע, והיו שרים שירות ותשבחות. ולא היו עושין את השמחה עמי הארץ, אלא חכמי ישראל בעצמם היו טורחים לשמח את הציבור. וכתב רבנו הגר"א מוילנא שבזמנינו שאין לנו מקדש, עיקר השמחה הזו היא בזמן שנמצאים בבית הכנסת, שספר תורה נמצא על התיבה.
השמחה השלישית, היא שמחת יום טוב באחרון שאחרי חג הסוכות, שהיתה ביום שמיני עצרת, שבכל ימי הסוכות הקדוש ברוך הוא שמח כביכול עם כל העולם, הואיל והיו מקריבים בבית המקדש קרבנות כנגד כל אומה ואומה, מה שאין כן ביום האחרון של החג, יום שמיני עצרת, אין מקריבין אלא כנגד ישראל בלבד, וה´ יתברך שמח בעמו ועמו שמח עימו. ובודאי ששמחה זו יתירה על פני שמחת שאר ימי החג, שכן ביום זה הקדוש ברוך הוא נמצא עמנו ממש, ורק עמנו. אשרי העם שככה לו.
השמחה הרביעית היא השמחה הגדולה מכולן, שמחת התורה. שכן ביום טוב אסור למחוא כף אל כף, מה שאין כן ביום שמחת תורה שעושים אותו ביום שמיני עצרת, התירו רבותינו מחיאת כפיים לכבוד התורה, וגם התירו לרקוד כימי החול, אפילו אם חל יום שמחת תורה בשבת, וכל כך למה? מפני גודל השמחה שצריכה שתהיה לכבוד התורה ביום שמיני עצרת שהוא גם יום שמחת תורה.
בכל ימי החג השם יתברך היה עמנו, אבל גם עם שאר אומות העולם במידה מסוימת. ביום שמיני עצרת, ה´ יתברך נמצא אך ורק עם ישראל, אך אין הוא שרוי בתוכם ממש, רק השכינה הקדושה דבוקה בנו מבחוץ. אך כשנוספה על כך שמחת התורה, שרויה התורה והשכינה ממש בתוך כך אחד ואחד מישראל, כמו שאנו מברכים "וחיי עולם נטע בתוכנו", בתוכנו ממש, בתוך כל אחד מישראל שיש לו חלק בתורה שלו לבדו.
ומזה הטעם ביום שמחת תורה צריכים הכול להיות שמחים בתורה, אף מי שלא זכה כל כך ללמוד תורה, מכל מקום ראוי לו לשמוח הרבה בשמחת התורה, שהרי הוא שמח בתורה שנמצאת בו מטבעו שהוא אחד מישראל, ועליו להתפלל לה´ שיזכהו להוציא לפועל את קדושת וכוח התורה המצוי בתוכו.
VOD הידברות - כל השיעורים בנושאשמחת תורה