הרב יצחק זילברשטיין
האם יכול האסיר לקיים את מצוות הדלקת נר חנוכה ע"י סיגריה?
מעשה שהיה באסיר, שפנה אל אחד ממורי ההוראה טרם ימי החנוכה בשאלה מוזרה
- הרב ארז חזני / והערב נא
- פורסם א' טבת התשע"ה
מעשה שהיה באסיר, שפנה אל אחד ממורי ההוראה טרם ימי החנוכה בשאלה המוזרה הבאה: "על פי נהלי בית הסוהר אסור לנו להדליק נרות בשטח בית הסוהר. ועתה איני יודע לשית עצות בנפשי, היאך אקיים את מצוות הדלקת נר חנוכה? לפתע עלה רעיון בלבי - אולי אוכל לקיים את המצוה באמצעות הדלקת סיגריה ארוכה, שדולקת למשך חצי-שעה, ובזה אצא ידי חובת מצוות נר איש וביתו..."
האם אכן ניתן לצאת ידי חובת הדלקת הנר על ידי סיגריה?
תשובה
פשוט וברור שלא ניתן לקיים את מצוות הדלקת נר חנוכה באמצעות סיגריה, וזאת מחמת הטעמים הבאים:
1) נפסק בשולחן ערוך (סימן תרע"ה ס"א): "אם מדליקה ואוחזה בידו במקומה, לא יצא, שהרואה אומר לצֹרכו הוא אוחזה". וכל שכן בענייננו, שאין ניכר כלל שמדובר בנר חנוכה.
2) בסיגריה אין כלל להבה, אלא רק אדמומית בעלמא (כעין גחלת קטנה), וממילא אין עליה שם 'נר'. (ויעויין ב'בית הלוי' עה"ת עניני חנוכה ד"ה והנה לכאורה).
3) מצינו בכמה פוסקים שכתבו כי למצוות הדלקת נר חנוכה צריך נר עם שמן ופתילה, כמו במנורת בית המקדש שבה נעשה הנס, (יעויין ב'פתחי שערים' שבת כ"א, ובכף החיים סי' תרע"ג אות י"ט. ועל פי האמור, העלה בשו"ת לבושי מרדכי תליתאה סי' נ"ט, שאי אפשר לצאת ידי חובה בהדלקת קיסמים דקים אע"פ שדולקים יפה).
4) דרך הסיגריה לִכבות עם הזמן כשאין נושפים בה, ונמצא שאינה ראויה לדלוק למשך חצי שעה.
ולמעשה נראה שיש להורות לאסיר, שיקיים את המצוה בשעת-דחק שכזו, על ידי הדלקת פנס חשמלי, אך לא יברך על הדלקה זו, (ויעויין בשו"ת יביע אומר ח"ג סי' ל"ה).
לרכישת ספרי "והערב נא" הקליקו כאן.