היסטוריה וארכיאולוגיה
חשיפה נדירה בחפירות באזור הכותל: משקולת מתקופת בית ראשון
משקולת אבן זעירה מימי בית המקדש הראשון, עליה נחרטו בכתב עברי קדום האותיות ב' ק' ע', נחשפה במהלך חפירות בסמוך לעיר דוד. משקולות בקע שימשו כמידת משקל, שכנגדה ניתנה תרומת מחצית השקל על ידי עם ישראל
- גבי שניידר
- פורסם י"ג כסלו התשע"ט |עודכן
אילוסטרציה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
משקולת אבן זעירה, המתוארכת לימי בית המקדש הראשון, התגלתה במהלך סינון עפר מחפירה ארכיאולוגית. מקורו של העפר ביסודות הכותל המערבי – באזור קשת רובינסון, צפונית לעיר דוד. הוא הועבר משטח החפירה לאתר הסינון הנמצא בגן הלאומי עמק צורים, ובמהלך הסינון נחשף הממצא הנדיר.
על משקולת האבן חרוטות בכתב עברי קדום האותיות ב' ק' ע' – כלומר, המלה "בקע", המופיעה בתורה בהקשר של מחצית השקל. וכך נכתב בפרשת בספר שמות, פרק ל"ח פסוק כ"ו:
"בֶּקַע לַגֻּלְגֹּלֶת מַחֲצִית הַשֶּׁקֶל בְּשֶׁקֶל הַקֹּדֶשׁ לְכֹל הָעֹבֵר עַל הַפְּקֻדִים מִבֶּן עֶשְׂרִים שָׁנָה וָמַעְלָה לְשֵׁשׁ מֵאוֹת אֶלֶף וּשְׁלֹשֶׁת אֲלָפִים וַחֲמֵשׁ מֵאוֹת וַחֲמִשִּׁים".
פסוק זה אנו קוראים בפרשת שקלים – בשבת שלפני ראש חודש אדר. משקולת הבקע שימשה כמידת משקל, שכנגדה ניתנה מחצית השקל על ידי עם ישראל. תרומת מחצית השקל נועדה הן לצורך תחזוקת המקדש והן לצורכי מפקד.
הארכיאולוג אלי שוקרון, אשר ניהל את החפירה מטעם רשות העתיקות, מסביר: "כשהיו מביאים את מס מחצית השקל למקדש בתקופת הבית הראשון, לא היו מטבעות, לכן הם השתמשו בבצעי כסף, בחתיכות כסף. כדי לדעת מה משקלם האמיתי של בצעי הכסף, הניחו אותם על המאזניים, ובצד השני שמו את משקולת הבקע שהיא שוות ערך למחצית השקל – אותה נדרש כל אדם מגיל עשרים שנה ומעלה להביא למקדש".
משקולות בקע מימי בית ראשון הן ממצא נדיר, אך לדברי שוקרון "המשקולת הזו עוד יותר נדירה, כי הכתובת המופיעה עליה כתובה בכתב ראי, והאותיות חרוטות משמאל לימין במקום מימין לשמאל. ניתן להסיק מכך שהאומן שחרט את הכתובת על המשקולת התמחה בכתיבת חותמות, שכן חותמות נכתבו תמיד בכתב ראי, על מנת שלאחר הטבעתן תופיע הכתובת בכתב רגיל".
(צילום: אליהו ינאי, עיר דוד)
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>