בריאות ותזונה
עזבו את הפרוזאק: נוגד דיכאון טבעי מצוי בצמח הנפוץ הזה. ואיך זה קשור לחז"ל?
צמח נפוץ זה, שנמכר בין היתר ברשתות השיווק כתוספת לסלטים - מכיל בתוכו נוגד דיכאון טבעי שכדאי לכולכם להכיר. ואיך זה קשור לרב פפא, ר' מאיר ורבי יוחנן? גם אתם תופתעו!
- שירה דאבוש (כהן)
- פורסם ט"ז טבת התשע"ט |עודכן
גרגיר הנחלים (צילום: Shutterstock)
רבים מאיתנו נתקלים בו ברחוב, אך מעטים מאיתנו יודעים שהצמח הכה נפוץ הזה ממשפחת המצליבים - הוא נוגד דיכאון טבעי. הכירו: גרגר הנחלים (שנקרא גם גרגיר) 'מצויד' ברמות גבוהות במיוחד של חומצה פולית - שמלבד סיועה בשמירה על העובר אצל הריוניות, החומצה הזו מתקשרת גם לתחושת דכדוך ומצבי רוח משתנים.
מאמר שפורסם לפני כעשור והכיל בתוכו 19 מחקרים נוספים על הקשר שבין חומצה פולית ודיכאון, מצא כי צריכת רמות מתאימות שלה - משפיעה לטווח הרחוק על שיפור מצב הרוח שלנו, היות והיא משפיעה על יצירת המוליך העצבי סרוטונין.
מחקרים שנגעו בתפר שבין העולם הפסיכיאטרי לביולוגי ציינו כי שינויים בתפקודי הסרוטונין מובילים לשינוי הרגישות למצבי רוח נפולים, ומטרת הניתוח במחקר הגדול הייתה "להפנות את תשומת הלב למה שידוע על האפידמיולוגיה ועל ההשפעות הביוכימיות והקליניות של מחסור בחומצה פולית, בין היתר כדי לשקול את ההמלצה האחרונה שחולים עם דיכאון צריכים להיות מטופלים עם 2 מ"ג חומצה פולית".
ברפואה המסורתית נטו עמים שלמים (סין, הודו ואפילו ביהדות) להאמין כי בכוחו של גרגיר הנחלים לעזור בריפוי מחלות פנימיות של הכבד, ניקוי הדם מרעלים, המסת אבנים בכליות, שיפור תפקודי מרה, שיפור בעיות ראייה ועוד.
גרגיר הנחלים מופיע גם בתנ"ך בשם 'גרגיר', וחז"ל קישרו בינו לבין ה'ארת' שגם הוא מוזכר שם, בין היתר בתיאור הרעב ששרר בארץ בימי אלישע. "אמר רבי מאיר, אורות זה גרגיר. אמר ר' יוחנן: למה נקרא שמן אורות? שמאירות את העינים. אמר רב הונא: המוצא גרגיר, אם יכול לאכול - אוכלו, ואם לא, מעבירו על עיניו".
מדוע 'מעבירו על עיניו?'. ייתכן ובימים עברו שימש הגרגיר לרפואת עיניים, שכן רב ששת שהיה עיוור - סיפר כי הגרגיר עוזר להקל על כאבי העיניים שהוא סובל מהם.
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>