המדריך המלא לחינוך ילדים
בשעת הלימוד - לומדים! הרב זמיר כהן בסיפור מבית אביו
כיצד הפך הרב שלמה עבו לאהוב כל כך על כל תלמידיו?
- הרב זמיר כהן
- פורסם א' אדר א' התשע"ט |עודכן
(צילום: shutterstock)
בסלון ביתו של אדוני אבי ומורי הרב אליעזר כהן שליט"א, תלויות תמונות הסבים מצד האב ומצד האם, ועוד תמונה אחת ויחידה של אדם מבוגר בעל עיניים חודרות וזקן לבן. זוהי תמונתו של הרב שלמה עבו זצ"ל, מי שהיה מלמד בתלמוד תורה "בני ציון" בירושלים, לפני כשבעים שנה.
גדלנו בבית עם התמונה ולא שאלנו שאלות. כולם ידעו שאבא מעריץ את הרב הזה, שנפטר ללא ילדים, וכל תלמידיו מרגישים בבירור, מבלי שאיש ידבר עמהם על כך, כי הם בניו.
מה היה סודו של המלמד הנערץ עד כדי שתלמידיו שומרים על תמונתו בסלון ביתם לזיכרון עולם?
כך מספר אבא שליט"א: "כאשר היה הרב שלמה עבו זצ"ל נכנס בבקר לחצר בית הספר, הייתה החצר הומה תלמידים משחקים. אך כאשר הייתה נראית דמותו המכובדת, היה העולם לפתע כמו עומד מלכת. הכל היו עוצרים את משחקיהם והמולתם, עד שנדמה היה שגם מי שהרים את רגלו לרוץ, היה מקפיאה באוויר... רק כאשר המלמד הנערץ היה נכנס לכיתתו, חזר המקום לשאון רעשו והמולתו.
ובשיעור, יראת כבוד הייתה שוררת באוויר. מי יהין להפריע או לפצות פה ללא רשות מהרב? שלווה ורצינות שרו על פניו, במקביל לכבוד שהיה מכבד כל תלמיד באשר הוא. ואלה, יחד עם החביבות והאהבה שהיו בוקעים מעיניו, יצרו בלב תלמידיו כבוד, אהבה והערצה אין סופיים כלפיו.
ולמרבה הפלא, מיד עם הישמע הצלצול המכריז על ההפסקה, היה הרב הופך לאדם אחר. חיוכו הלבבי כבש את לב תלמידיו. הוא היה נשאר במקומו יושב בכיסאו כשהם מסובבים אותו ומשתפים אותו בסיפוריהם: "מורי, אתמול..." והוא מקשיב ומהנהן בראשו בחיבה, מגלה הבנה צובט אל לחיו בחיבה, מגיב בכמה מילות הבנה ועידוד, ועובר להקשיב לתלמיד הבא המצפה לתורו לשתף את המורה האהוב והנערץ באשר עבר עליו רק אתמול.
כך כל תלמיד הרגיש כבן יחיד אהוב, שאין למורה הדגול שום דבר בחייו מלבד חוויות האתמול שעברו על תלמידו.
ובהישמע האות לתחילת השיעור הבא, פניו לבשו ארשת רצינות, וכולם ידעו כי בשעת הלימוד, לומדים".
הייפלא אפוא שכל תלמידיו חשים עד היום כבניו?
יצוין, שגם מרן הרב עובדיה יוסף זצ"ל שהיה מתלמידיו בתלמוד תורה, היה מצינו לשבח עצום בגעגועים ובערגה רבה.
* * *
מסקנה: כדי להשיג משמעת כיתתית, אין צורך בצעקות ובאיומי ענישה.
גישה נכונה, של מלמד המכבד בלבו באמת את תלמידיו, מתעניין בכנות ובאהבה בשלומם, ומאזין להם מתוך גילויי הבנה וחיבה, תיצור הדדיות נכונה מצד התלמידים לקבלת סמכותו של המורה.
בדרך זו הוא יגלה לפתע תלמידים המכבדים אותו כפל כפליים, ומבצעים את הוראותיו מתוך הערצה.
המאמר מתוך ספרו של הרב זמיר כהן, "המדריך המלא לחינוך ילדים". להזמנה לחצו כאן.
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>