חדשות בארץ
נתניהו בטקס המשואות: "ישראל לא תושיט את צווארה לשחיטה"
הערב החל יום הזיכרון לשואה ולגבורה. ראש הממשלה התייחס בנאומו לקריקטורה האנטישמית ב'ניו יורק טיימס' ואמר כי מדובר "בצביעות בלתי נסבלת שאסור להשלים אתה"
- אלי פייבלזון
- פורסם כ"ו ניסן התשע"ט |עודכן
טקס המשואות ביד ושם (צילום: נעם ריבקין פנטון, פלאש 90)
וניקיתי דמם לא ניקיתי והשם שוכן בציון: הערב החלו טקסי יום הזיכרון לשואה ולגבורה, כשעיני כל ישראל נשואות לכיכר גטו ורשה ב"יד ושם" בירושלים.
את העצרת פתח נשיא המדינה ראובן ריבלין, שהתייחס בנאומו לגל האנטשימיות שפוקד את מדינות אירופה ואמריקה. "היום, 80 שנה אחרי המלחמה, עלינו להישיר מבט למציאות העדכנית", אמר. "אירופה היום, כמו חלקים בעולם כולו, שוב משנה את פניה - שבה להיות רדופה על ידי רוחות הרפאים של העבר. תפיסות של עליונות, טהרנות לאומנית, שנאת זרים, אנטישמיות ועכורה מימין ומשמאל מרחפת על פני אירופה".
"חשוב להבהיר: איננו בשנות ה-30, ואיננו עומדים על סיפה של שואה שנייה חלילה, או כל דבר שאפילו מתקרב לזה", אמר הנשיא. "אבל אי אפשר להתעלם מהאנטישמיות החדשה-ישנה ששבה להרים ראש. שהיא מתודלקת מגלי הגירה, ממשברים כלכליים ומאכזבה מן הממסד הפוליטי. מהימין ועד השמאל הקיצוני, האנטישמיות מחלחלת ללב ההנהגה האירופית. בתוך כך, אנו עדים לכמות שיא של מתקפות אנטישמיות בבריטניה ובצרפת. שליש מיהודי אירופה מצהירים על כך שהם נמנעים מאירועים יהודיים מחשש לחיים"
ריבלין הזכיר בנאומו את האבטחה שמספקת מדינת ישראל לקהילות היהודיות ברחבי העולם. "מכובדיי, אני לא חושש לנו למדינת ישראל. העם היהודי שוב לא חלש, לא חסר מגן. מדינת ישראל היא לא רק דמוקרטיה יציבה, אנחנו גם מלאי עוצמה - צבאית מדינית וכלכלית. לעולם נגן על עצמנו בעצמנו. על מדינת ישראל. ונהיה מחויבים לשלומן ולביטחונן של הקהילות היהודיות בתפוצות".
"בניגוד לשואה – נגן על עצמנו בכוחות עצמנו"
לאחריו עלה ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שעמד בנאומו על חוסנה המדיני-הביטחוני של ישראל. "ישראל זוכה היום להערכה חסרת תקדים", אמר ראש הממשלה והוסיף: "ואינני מקדים כשאני אומר לכם, להערצה חסרת תקדים. ממש באותן מדינות שאדמתן ספוגה בדם אחינו ואחיותינו, ושבהן היינו אבק אדם. בגלות חולשתנו התהומית הפקירה אותנו לגורלנו. במולדת העוצמה שבנינו הופכת אותנו לכוח עולמי עולה.
"רבים מאוד רוצים בקרבתנו. ולכן בעומדי כאן ליד הקהילות החרבות, אני נפעם כל פעם מחדש מנס התקומה. אך למרות זאת התקומה אף פעם איננה סוף פסוק. אנו גאים בהישגים שהשגנו אבל איננו מתעלמים מן הסכנות שאורבות לנו. אין סתירה בין שני הדברים. גם המעצמות הגדולות ביותר ערות לסכנות שמאיימות עליהן ונערכות להדוף אותן. אין כאן שאלה של הפחדה מלאכותית. המודעות לסכנה היא תנאי לחיים.
"אנו חיים היום בפרדוקס. הערצה ברחבי העולם למדינת היהודים מלווה בחוגים מסוימים בהתגברות של שנאת היהודים. הימין הקיצוני, השמאל הקיצוני, האסלאם הקיצוני, מסכימים רק על דבר אחד - שנאת היהודים. השנאה הזו באה לידי ביטוי בהתקפות נתעבות על מתפללים בבתי כנסת כפי שקרה לפני ימים אחדים בסן דייגו וקודם לכן בפיטסבורג, בחילול בתי קברות יהודים ופרסום קריקטורות ומאמרים נוטפי שנאה ליהודים ולישראל - אפילו בעיתונים שנחשבים למכובדים".
לדברי נתניהו, "לא מדובר בביקורת לגיטימית על ישראל. לא הייתי מתעכב על כך אם היה מדובר בזה. אלא בשטנה שיטתית ארסית ושקרית שמערערת ללא הפסק על הלגיטימיות של מדינת הלאום היהודית. זוהי צביעות בלתי נסבלת שאסור להשלים אתה. לסכנה שנובעת משנאת היהודים במערב מצטרפת סכנה גדולה יותר ממזרח. איראן משגרת לעברנו השכם והערב איומי השמדה. איננו מתעלמים מאיומים אלה, אבל איננו נרתעים מהם".
בשלב זה, עבר ראש הממשלה לאיום הנשקף מאיראן והדגיש את הברית האסטרטגית של ישראל עם ציר המדינות הסוניות למאבק באיראן. "היו שנים בהן נאבקנו לבדנו מול העולם כולו בהסכם הגרעין המסוכן עם איראן. אבל ההתעקשות שלנו נשאה פרי. אנו מעריכים מאוד את העמדה הנחושה של הנשיא טראמפ שפרש מהסכם הגרעין, הטיל סנקציות כבדות על איראן ולפני ימים אחדים הכריז על משמרות המהפכה של איראן כעל ארגון טרור", הזכיר נתניהו.
"מול איראן המדיניות שלנו ברורה", הצהיר. "בשדה הצבאי, בלימה ותקיפה של ניסיונות איראן להתבסס צבאית ליד הגבולות שלנו. ובשדה המדיני - לחץ לחץ ועוד לחץ. מול איומי השמדה ישראל לא תושיט את צווארה לשחיטה. בניגוד למה שהיה בזמן השואה, אנו מסוגלים ונחושים להגן על עצמנו בכוחות עצמנו. צה"ל חזק. מן הצבאות החזקים בעולם, והוא יכול לאויבינו. ושוב, בניגוד למה שהיה בשואה - אנו מגבשים בריתות נגד משטר עריצות שמאיים עלינו ועל מדינות רבות באזורנו, על נתיבי השייט הבינלאומיים ועל שלום העולם כולו.
ראש הממשלה ציטט את דברי אביו ההיסטוריון, פרופ' בן ציון נתניהו. "אבי אמר", סיפר נתניהו, כי "'יש לי אמונה בלתי מסויגת', כך אמר, 'שעמנו יהדוף את הסכנה המאיימת על קיומו'. קיבלתי מידיו של אבי את צו השליחות. קיבלנו כולנו מאבותינו ומאבות הציונות את אותו צו השליחות. הצו הזה מסתכם בשלוש מילים: לעולם לא עוד".
את אבוקת הזיכרון בטקס, ישיא יו"ר הנהלת "יד ושם", אבנר שלו, ואת דבר נציג הניצולים תישא ניצולת השואה, ציפורה גרנט. בנוסף, ששת ניצולי שואה ישיאו משואות, בהם בלה איזנמן, שאול לובוביץ, פאני בן עמי, מנחם הברמן, שרה שפירא ויהודה מימון.