חדשות בארץ
"כל חיל האוויר – באוויר": ה-F-35 בתרגיל מלחמה ענק של חיל האוויר
לנוכח התעצמות הזירה הצפונית תחת חיזבאללה בלבנון, ובשל החשש מהסלמה, חיל האוויר יצא לתרגיל מלחמתי שבמסגרתו מדומה לחימה בשלל זירות – בשיתוף פעולה ייחודי עם כוחות צבא היבשה
- אלי פייבלזון
- פורסם ט"ו סיון התשע"ט |עודכן
מטוס "אדיר" (צילום: דובר צה"ל)
דובר צה"ל התיר היום (שלישי) לפרסום כי חיל האוויר החל ביום ראשון בתרגיל הרב-שנתי בהשתתפות כלי טיס מטייסות הקרב, המסוקים והתובלה, מערך ההגנה האווירית ומערך הבקרה. תרגיל הענק שם השנה דגש על הזירה הצפונית, במסגרתו מדמה חיל האוויר תמרון בין-זרועי, שנועד לשפר את שיתוף הפעולה עם צבא היבשה בשלל זירות המותקפות ביו-זמנית.
בתרגיל, שיסתיים מחר, משתתפים לראשונה מטוסי ה-F-35 ("אדיר"). "הוא נותן מענה ומשפר את היכולת של חיל האוויר וכמובן תורם ללחימה הרב-זירתית. בדיוק לדברים האלה קיים המטוס הזה - מטוס הקרב המתקדם ביותר", אמר בכיר בחיל האוויר שהסביר כי "הערך המוסף של האדיר הוא לקטלניות ורב-ממדיות". הבכיר הוסיף כי יכולותיו הפנומנליות של המטוס "מאפשרים לפגוע בקבועי זמן קצרים. יודע לפעול במספר ממדים ומרחקים. לא היה לנו את היכולות האלה לפני זה".
"כל חיל האוויר - באוויר", אמר גורם אחר בחיל האוויר שהרחיב אודות שיתוף הפעולה הנרחב המתקיים בתרגיל זה, ואשר באל ידי ביטוי בתרגול עם כלל הכוחות – החל בחיילים באגף הטכני, דרך הטייס בקוקפיט, לוחם ההגנה האווירית והמפעיל בקרון, ועד למטה המבצעי של שדרת הפיקוד של חיל האוויר ומפקד חיל האוויר. "כולם נדרשים לקחת החלטות מבצעיות בזמן אמת, בדיוק כפי שצפוי לקרות לנו במלחמה", אמר.
בהתייחס לקריצה לאזור הצפוני, הסביר מפקד חיל האוויר, האלוף עמירם נורקין, כי "שם האויב הוא מיידי ומאתגר". לדבריו, ארגון הטרור הלבנוני, חיזבאללה, הוא "אויב חושב, מאתגר ומגיב עם טכנולוגיות ויכולות מעבר לקיים היום בזירה".
במהלך התרגיל (צילום: דובר צה"ל)
תרחיש נוסף שנכלל בתרגיל הוא הפלות של כלי טיס. לדברי הקצין הבכיר, "האויב שאנחנו מתרגלים הוא עצים וחזק, ובין השאר מפיל מטוסים ופוגע בבסיסים, אז אנחנו מתרגלים איך למנוע את זה. כמו כל נשק מתקדם שמגיע לזירה אנחנו בחיל מכינים את עצמנו לכך ומדמים את הנשק על ידי ביום אויב".
״אנו מתקדמים בקטלניות היכולת לפגוע באויב באופן מהיר ואפקטיבי, שמפחית את היכולות שלו להילחם מולנו ולפגוע בנו בכלל הממדים - אווירי, קיברנטי, קינטי וקרקעי - כאן אנחנו בעצם מתקדמים ביכולות האלה", מציין הגורם. דגש רב ניתן לתרגול חוסר ודאות במרחב של עמימות. "אנחנו טסים במרחב לא מוכר ומגיעים לזירה. אין לדעת מי האויב ומה קיים שם, אנחנו מתרגלים את ההתאמה של הלוחמים והארגון למה שגילינו באותו רגע, והיכולת לפעול למול מה שגילינו"
בשונה מכל תרגיל צבאי, בתרגיל זה מקפידים בחיל על תחקור, עוד במהלך התרגיל: "פעמיים ביום אנחנו מתכנסים במטה המבצעי, וכולם ביחד מפיקים לקח ולומדים מה נעשה יותר טוב כדי להשתפר. זה מנגנון שקיים גם בזמן לחימה וכמובן שבסיום התרגיל נערוך תחקיר מעמיק לכולו, ולדברים שבהם נרצה להשתפר".