חדשות בעולם
חזרה למלחמה הקרה? פוטין מאיים בתחילתו של מרוץ חימוש מול וושינגטון
האמנה שהביאה לקץ המלחמה הקרה בין מוסקבה לוושינגטון הגיע בסוף השבוע לסופה ההיסטורי, ובקרמלין מתחילים לאיים: "על מנת להימנע מהידרדרות לכאוס, ללא חוקים או מגבלות, עלינו לשקול שוב את כל הסכנות האפשריות ולפתוח בשיחות בדרג גבוה, שבהן יובהרו עמדותינו", אמר היום נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין. בהודעת הפרישה של הממשל האמריקני הואשמה רוסיה בהפרה שיטתית של אמנת הגרעין
- אלי פייבלזון
- פורסם ד' אב התשע"ט |עודכן
פוטין וטראמפ (איור: שאטרסטוק)
לאחר הודעת ארצות הברית בסוף השבוע על פרישה מאמנת הגרעין עם מוסקבה, נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, הזהיר היום (שני) את וושינגטון כי אם תשוב לפיתוח טילים חדשים שנאסרו באמנה, ארצו תשוב גם היא לפיתוח מערכות נשק מתקדמות.
"על מנת להימנע מהידרדרות לכאוס, ללא חוקים או מגבלות, עלינו לשקול שוב את כל הסכנות האפשריות ולפתוח בשיחות בדרג גבוה, שבהן יובהרו עמדותינו", אמר פוטין בתום פגישה שקיים בקרמלין עם בכירי המועצה לביטחון לאומי של רוסיה, שדנה בפרישתה של ארצות הברית מאמנת הנשק הגרעיני לטווח בינוני (INF). פוטין שב והאשים את הבית הלבן באחריות ל"מות" האמנה, אך קרא לחידוש השיחות בנוגע להגבלות על פיתוח נשק גרעיני, בכדי למנוע מרוץ חימוש מסוכן, ממנו חוששת אירופה שמוגנת כיום תחת ארגון נאט"ו שמובל על ידי ארצות הברית.
אמנת הנשק הגרעיני שנחתמה בין המעצמות ב-1987, אמורה הייתה לשמור על ביטחון ארצות הברית ובעלות בריתה השונות בגזרה האירופית ובמזרח הרחוק, והביאה דה-פקטו לסיומה של המלחמה הקרה. האמנה שעליה חתמו המנהיגים, אסרה, בין היתר, על שתי המדינות להחזיק בטילי שיוט קרקע-אוויר, גם אם אלו טילים בעלי טווח של 300 ק"מ. בנוסף, האמנה אסרה על הקמת אתרי שיגור קרקעיים המיועדים לטילים המגיעים לטווח של 500 עד 5,500 ק"מ.
ביום שישי, לאחר מעל ל-30 שנה בהן החזיקה מעמד, הודיע מזכיר המדינה של ארצות הברית, מייק פומפאו, על פרישה מהאמנה עם מוסקבה, תוך שהוא מאשים את האחרונה בהפרות עקביות ושיטתיות של ההסכם בין המדינות.
להודעת הממשל האמריקני קדמה הודעתו של ראש סוכנות הביון של משרד ההגנה האמריקני, לוטננט ג'נרל רוברט אשלי, שאמר כי הממשל מאמין שרוסיה מבצעת ניסויים גרעיניים ברמה נמוכה. "ארה"ב מאמינה כי רוסיה ככל הנראה איננה עומדת בסטנדרטים הבינלאומיים של האמנה למניעת ניסויים גרעיניים", אמר אשלי, והוסיף כי סוכנויות ביון נוספות מסכימות עם הערכה זו.
גורמים רשמיים בממשל האמריקני סירבו להרחיב אודות ההיקף של הניסויים, אולם בדיווח שהובא בוול סטריט ג'ורנל נטען כי הדו"ח האמריקני עוסק בניסויים גרעיניים בנשק בעל עוצמת פיצוץ נמוכה במיוחד שבוצעו בארכיפלג נוביה זמליה, הממוקם צפונית לרוסיה. בקרמלין הרוסי הכחישו את הדברים וטענו כי ארצם עומדת בכל התנאים של אמנת הגרעין המשותפת עם ארצות הברית, וכן של אמנות הגרעין הבינלאומיות.
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>