חדשות בארץ
סקרים חדשים: שוויון בין הליכוד וכחול לבן, לימין אין רוב להקמת ממשלה
על פי הסקרים החדשים, שפורסמו בחדשות 12 ובחדשות 13, שתי המפלגות הגדולות מתחזקות על חשבונן של המפלגות הקטנות, ומנהלות ביניהן מאבק צמוד על תואר המפלגה הגדולה ביותר בכנסת הבאה. עוצמה יהודית אינה עוברת את אחוז החסימה, ולנתניהו אין רוב של 61 מנדטים כדי להקים ממשלת ימין צרה
- גבי שניידר
- פורסם ה' אלול התשע"ט |עודכן
(צילום: פלאש 90)
סקרי מנדטים חדשים, שפורסמו הערב (חמישי), מלמדים על התחזקותן של שתי המפלגות הגדולות, הליכוד וכחול לבן, ועל המאבק 'ראש בראש' שהן מנהלות ביניהן – בדרך לבית הנשיא – על תואר המפלגה הגדולה ביותר בכנסת הבאה.
על פי הסקר של מכון "מדגם" בראשות מנו גבע, שפורסם בחדשות 12, קמפיין 'שתיית הקולות' מהמפלגות הקטנות, בו פתחו כחול לבן והליכוד, החל לתת את פירותיו מבחינתן. ההכרזה שלשום של בני גנץ, כי בכוונתו להקים ממשלה חילונית ללא המפלגות החרדיות, נועדה להחזיר למפלגתו מנדטים ש'ברחו' לישראל ביתנו ולמפלגת העבודה. מהסקר עולה כי שינוי הקו בקמפיין אכן הועיל לגנץ: כחול לבן מקבלת 32 מנדטים – 2 יותר מבסקר הקודם, וזאת על חשבונם של אביגדור ליברמן ועמיר פרץ. ישראל ביתנו יורדת במנדט אחד ל- 9, ואילו העבודה יורדת מ- 7 ל- 6 מנדטים. מהעבר הימני של המפה הפוליטית – ימינה מאבדת מנדט אחד לליכוד, ונותרת עם 9 מנדטים.
הרשימה המשותפת היא המפלגה השלישית בגודלה – עם 10 מנדטים. יהדות התורה וש"ס שומרות על כוחן – עם 8 ו- 7 מנדטים בהתאמה. המחנה הדמוקרטי מקבל 7 מנדטים. מפלגת עוצמה יהודית בראשות איתמר בן גביר מקבלת 2.5% בלבד מהקולות, ואינה עוברת את אחוז החסימה.
על אף התחזקותן של שתי המפלגות הגדולות, התמונה הבין-גושית נותרת כשהייתה: מחנה הימין-חרדים מקבל 56 מנדטים, בעוד למחנה השמאל-ערבים 55 מנדטים. ללא 9 המנדטים של ליברמן – שהצהיר כי לא ייכנס לממשלה עם המפלגות החרדיות – נתניהו לא יוכל להרכיב ממשלת ימין. פרישה של עוצמה יהודית מהמרוץ עשויה לחזק את גוש הימין ואולי אף להעניק לנתניהו את 61 המנדטים שיאפשרו לו להקים ממשלה צרה, אלא שבן גביר הבהיר כי בכוונתו להתמודד עד הסוף.
מסקר חדשות 13, שנערך על ידי פרופ' קמיל פוקס, עולות מגמות דומות. גם בסקר זה הליכוד וכחול לבן נאבקים על העליונות המספרית – עם 32 מנדטים לכל אחת מהמפלגות. ישראל ביתנו היא המפלגה השלישית בגודלה עם 11 מנדטים, ובעקבותיה ימינה והרשימה המשותפת עם 10 מנדטים לכל אחת. יהדות התורה מקבלת 8 מנדטים, בעוד כוחה של ש"ס מוערך בסקר זה ב- 6 מנדטים בלבד. כך גם למחנה הדמוקרטי. העבודה-גשר זוכה ל- 5 מנדטים בלבד – גלישה מסוכנת מבחינתה לעבר אזור הסכנה של אחוז החסימה. עוצמה יהודית מקבלת 2.76% מהקולות – וגם על פי סקר זה היא תישאר מחוץ לכנסת.
בסיכום בין-גושי – מחנה הימין-חרדים ללא ישראל ביתנו זוכה ל- 56 מנדטים, בעוד מחנה השמאל-ערבים מקבל 53 מנדטים.