חדשות בארץ
בעקבות מעצר אזרחיה, ירדן מחזירה את שגרירה להתייעצות; צה"ל: ישראלי נעצר בממלכה
צה"ל אישר הלילה כי ירדן עצרה את הישראלי שחצה את הגבול בשוגג לאחר שרחץ בנהר הירדן, ובמממלכה הצהירו כי ישתמשו בעצור כדי לדחוק בישראל לשחרר את שניים מאזרחיה שעצורים במעצר מנהלי מאז אוגוסט. האזרחית הירדנית פונתה בתחילת השבוע, בפעם השנייה, לבית החולים, לאחר שפתחה בשביתת רעב. שר החוץ הירדני הודיע על החזרת השגריר להתייעצויות. השר ארדן: "מצבה של העצורה תקין. הצעד של החזרת שגריר להתייעצויות זהו צעד דיפלומטי מוכר וידוע. מציע לא להספיד את היחסים עם ירדן יש שיתוף פעולה יוצא דופן"
- אלי פייבלזון
- פורסם א' חשון התש"פ |עודכן
האזרחים הירדנים שעצורים בישראל
בעקבות סירובה של ישראל לשחרר את שני האזרחים הירדנים, הודיע אמש (רביעי) שר החוץ הירדני, איימן א-ספדי, כי ארצו תחזיר את שגרירה בישראל, רסאן אל-מג'אלי, להתייעצות. שני האזרחים הירדנים, היבא אללבדי ועבד א-רחמן מרעי, עצורים במעצר מנהלי מאז חודש אוגוסט בחשד לעבירות ביטחון.
במקביל, במשרד החוץ הירדני הודיעו כי רשויות הממלכה עצרו אזרח ישראלי שחצה את הגבול לאחר שרחץ בנהר הירדן, וכי הוא נלקח לחקירה. בצה"ל אישרו את הדברים ומסרו כי נסיבות האירוע בבדיקה. הלילה התייחס לכך יו"ר הוועדה לענייני חוץ בפרלמנט הירדני, נידאל א-טעאני, ואמר כי ארצו צפויה להשתמש בעצור כדי להפעיל מנופי לחץ על השלטון הישראלי. "מבחינה פוליטית אי אפשר לדבר על חילופי אסירים עם הכיבוש, אבל ניתן להחזיק בישראלי כקלף מיקוח מול ישראל על מנת לשחרר את שני האסירים הירדנים", אמר.
כן גם לפי דיווח הבוקר בעיתון "אל-קודס אל-ערבי", חבר הפרלמנט הירדני, חליל עטיה, פנה לעמאן בבקשה לכרוך את שחרורו של הישראלי העצור בממלכה בשחרורם של כל האסירים הירדנים שכלואים בישראל. "שחרור כל הירדנים על הפרק עכשיו. יש בבתי הכלא בישראל לפחות 22 אזרחים ירדנים", צוטט חבר הפרלמנט בדיווח.
בהודעתו אמש של שר החוץ הירדני הובהר כי בשל חוסר ההיענות של ישראל לדרישת עמאן, מאז מעצרם באוגוסט, לשחרר את שני אזרחיה, העצורים, לטענתו, "בצורה לא חוקית ולא אנושית", החליטה הממלכה להחזיר את השגריר להתייעצות כ"צעד ראשוני". לפי א-ספדי, "ישראל נושאת באחריות המלאה לשלומם של אזרחינו ונמשיך לפעול בכל האמצעים הדיפלומטיים, החוקיים והמדיניים כדי להבטיח את חזרתם למולדתם".
הרשויות בישראל חושדות כי אללבדי קיימה קשרים עם ארגון חיזבאללה, ששלח אותה, לטענתם, לגדה המערבית כדי לגייס סוכנים. היא נעצרה באוגוסט במעבר אלנבי כשהייתה בדרכה לג'נין בחשד לעבירות ביטחוניות, והיא נחקרה במשך יותר מחודש בשירות הביטחון הכללי ומשך כל החקירה כפרה בחשדות נגדה. מאז הוצא נגדה צו המעצר המנהלי, שמתיר לרשויות להחזיק אותה ללא שהוגש כתב אישום נגדה וגיבויו בראיות, היא מסרבת לאכול אך צורכת נוזלים ומלח. לפני כמה ימים היא חשה ברע ופונתה לבית החולים, ובהמשך הוחזרה לבית המעצר קישון. בתחילת השבוע היא אושפזה שוב, ובבית החולים אמרו כי לא חלה הידרדרות במצבה.
מרעי נעצר בעת שהיה בדרכו לחתונה משפחתית. לפי כלי תקשורת ערביים, הצעיר, שלפי ירדן חולה בסרטן עוד מ-2010, היה אמור לעבור שימוע ב-23 באוקטובר, ואיים גם הוא כי אם לא ישוחרר לאחריו הוא יפתח בשביתת רעב.
בריאיון שהעניק הבוקר לכאן ב' התייחס השר לביטחון הפנים, גלעד ארדן, למשבר מול ירדן, ואמר כי "גם אם ישראל רוצה יחסים חמים עם שכנותיה, הרבה פעמים, הרחוב לא מאפשר לשלטון לנקוט בצורה פומבית כפי שהוא נוקט בשיתוף פעולה יוצא דופן מאחורי הקלעים. לגורמי הביטחון יש את המידע שיש ויש חשדות כבדים כנגד אותם אזרחים חשודים".
"ההחלטות על המעצרים הללו הם של גורמי הביטחון והמשפט ולא של פוליטיקאים", הוסיף ארדן. "בדקתי הבוקר את מצבה של האזרחית הירדנית שעצורה בישראל והיא בסדר. מבקרים אותה שם ומצבה תקין. הצעד של החזרת שגריר להתייעצויות זהו צעד דיפלומטי מוכר וידוע. אני מציע לא להספיד את היחסים עם ירדן יש שיתוף פעולה יוצא דופן".