חדשות בעולם
הקונגרס הפך את הליך ההדחה נגד הנשיא לרשמי. טראמפ: "ציד מכשפות"
הקפיטול אישר הערב להפוך את הליך ההדחה נגד הנשיא האמריקני לרשמי. משמעותו של אישור ההחלטה, שעברה ברוב של 232 מול 196, תהפוך את חלק מחקירות העדים בוועדת החקירה המשותפת לוועדות המשפטים, המודיעין וביקורת המדינה בקונגרס, לפומביות, עובדה שצפויה לפגוע קשות בקמפיין של טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב ב-2020. טראמפ: "ציד המכשפות הגדול ביותר בהיסטוריה האמריקנית!"
- אלי פייבלזון
- פורסם ב' חשון התש"פ |עודכן
טראמפ (צילום: שאטרסטוק)
בית הנבחרים של ארצות הברית הצביע הערב (חמישי) בעד הפיכת הליך ההדחה נגד נשיא ארצות דונלד טראמפ, לרשמי. ההחלטה, שתאפשר חקירה פומבית של העדים, כונתה בידי טראמפ "ציד המכשפות הגדול ביותר בהיסטוריה האמריקנית".
לאחר אישור ההחלטה אמרה דוברת הבית הלבן, סטפני גרישם, כי "הדמוקרטים רוצים להגיש את פסק הדין מבלי לתת לממשל הזדמנות להתגונן". לטענתה, "זה לא הוגן, לא חוקתי ולא אמריקני".
החקירה בבית הנבחרים נסובה סביב החשד כי טראמפ השתמש בסמכותו למטרות פוליטיות ולא ענייניות, חשד שבהמשך הוביל את המפלגה הדמוקרטית לפתוח בחקירה בחודש שעבר. במסגרת הליך ההדחה, ועדת המודיעין של הקונגרס חוקרת את שיחת הטלפון שערך טראמפ עם מקבילו האוקראיני, ולדימיר זלנסקי, בחודש יולי, כאשר על פי החשד, טראמפ הפעיל לחץ על הנשיא האוקראיני שייפתח בחקירה בעניינו של ביידן ובנו, האנטר, שהיו מעורבים בעסקיה של חברת הגז האוקראינית "בוריסמה", ואף התנה בכך את הסיוע הביטחוני לקייב.
משמעותו של אישור ההחלטה הערב, שעברה ברוב של 232 מול 196, תהפוך את חלק מחקירות העדים בוועדת החקירה המשותפת לוועדות המשפטים, המודיעין וביקורת המדינה בקונגרס, לפומביות, עובדה שצפויה לפגוע קשות בקמפיין של טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב ב-2020. הצלחת הדמוקרטים להתאחד סביב הדחתו של הנשיא מבשרת על כך שהנושא יעמוד בראש הקמפיין של המפלגה הדמוקרטית. אפשרות נוספת מצביעה על כך שאם למחוקקים יצטברו מדי ראיות שיוכיחו כי הנשיא השתמש בכוחו כנשיא ארה"ב למטרות פוליטיות, בכוחו של בית הנבחרים להגיש כתב אישום נגד הנשיא.
"זה יום עצוב", אמרה יו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי בפתח ההצבעה. "אף אחד לא מגיע לקונגרס כדי להדיח נשיא". עם זאת, רבים מהמחוקקים הרפובליקנים יצאו להגנתו של טראמפ. "אלה חוקים בסגנון סובייטי", הצהיר חבר הקונגרס, סטיב סקליס.
ביום שלישי העיד בכיר במועצה לביטחון לאומי של ארצות הברית בפני ועדת המודיעין של בית הנבחרים כי שמע את טראמפ דורש מעמיתו האוקראיני לפתוח בחקירה נגד יריבו הפוליטי במרוץ לנשיאות ארה"ב, ג'ו ביידן. הבכיר, לוטננט קולונל אלכסנדר וינדמן, מומחה לאוקראינה במועצה, טען כי מיהר לדווח על כך לממונה עליו, משום שסבר שבקשת הנשיא מזיקה לביטחון הלאומי ופוגעת באינטרסים האמריקנים באוקראינה.
מטיוטת הצהרת הפתיחה של הבכיר במועצה לביטחון לאומי שפורסמה ב"ניו יורק טיימס", עולה כי הוא הביע בשתי הזדמנויות שונות את התנגדותו לאופי הטיפול של טראמפ ואנשיו בכל הנוגע ליחסים מול הממשלה בקייב. את ההחלטה ליידע במה ששמע את הממונים עליו, תלה ב"תחושת חובה" למדינה: "העברתי חששות מסוימים באופן פנימי לפקידים במועצה לביטחון לאומי באופן שתואם לעשרות שנות הניסיון וההכשרה שלי, תחושת חובה ומחויבות לפעול כחלק משרשרת פיקוד", העיד וינדמן בקונגרס.
"לא חשבתי שזה ראוי לדרוש שממשלה זרה תחקור אזרח אמריקאי ודאגתי מההשלכות של תמיכת הממשל האמריקאי באוקראינה", נכתב בהצהרה. "הבנתי שאם אוקראינה תקדם חקירה של הביידנים ובוריסמה (חברת הגז האוקראינית העומדת במרכז הפרשה – א"פ), דבר זה יתפרש כמהלך מפלגתי שללא ספק יביא לאיבוד התמיכה הדו-מפלגתית באוקראינה שנשמרה עד כה".
הבכיר במועצה לביטחון לאומי, שיהיה העובד הראשון בבית הלבן שיעיד בפני בית הנבחרים, ימסור את הצהרתו בניגוד להוראת הבית הלבן שלא לשתף פעולה עם הליך ההדחה שפתחה המפלגה הדמוקרטית.
בשבוע שעבר העיד שגריר ארה"ב לשעבר באוקראינה, ויליאם טיילור, בפני ועדת המודיעין כי טראמפ חסם את הסיוע הצבאי לאוקראינה לאחר שסירבה לפתוח בחקירה נגד יריבו הפוליטי במרוץ לנשיאות ארה"ב. הצהרתו זו של טיילור סותרת את קו ההגנה של טראמפ, שטען כל העת כי בשום שלב במהלך השיחה לא לחץ על זלנסקי לפתוח בחקירה נגד ביידן, וכי הוא לא התנה בכך את הסיוע לקייב. טראמפ טען כי השיחה הייתה "ידידותית" ו"חברית", ולא מעמדת "תן וקח". עם זאת, טיילור אמר בעדותו כי לא די בכך שטראמפ התנה את הסיוע לקייב בכך שתפתח בחקירה בעניינו של ביידן ובנו, האנטר, בעסקיה של חברת הגז האוקראינית "בוריסמה", אלא אף התנה גם את הזמנתו של זלנסקי לבית הלבן בכך שיצהיר פומבית על פתיחה בחקירה.
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>