מקבצי שו"ת - שאל את הרב
האם מותר לגעת בטלפון לפני נטילת ידיים? למה לא קוצצים ציפורניים בשבת? והאם מותר להתארח אצל גוי?
מקבץ שו"ת 123 – השאלות הכי מעניינות שפורסמו השבוע במדור שאל את הרב באתר הידברות
- מקבץ שו"ת
- פורסם י"ד חשון התש"פ |עודכן
(צילום: shutterstock)
1. האם דפי קדושה של ילדים מבית הספר, מבחנים בתורה וכדומה, טעונים גניזה ?
מחברות, שאלות של מבחן, תשובות של מבחן, מבחנים בשיטה אמריקאית וכדומה, שיש בהם דברי תורה עם משמעות, טעונים גניזה, אף אם נכתבו על ידי ילדים (גנזי הקודש פרק י' סעיף ו'. וע"ע בספר מעשה איש חלק א' עמוד ס"ד ד"ה מספר).
* * *
2. האם אדם שהיה בהלוויה צריך לכבס / להחליף בגדים ?
אין צורך לכבס או להחליף את הבגדים.
* * *
3. אח של אבא שלי התאסלם. כעת הוא נפטר במרוקו. האם צריך לנהוג מנהגי אבלות עליו?
לא יושבים שבעה על מי שפרש מהעם היהודי.
* * *
4. האם מותר לי לברך על אוכל בקול כאשר גיסי נמצא בבית, או שאסור לו לשמוע אותי מברכת?
אין איסור לברך בקול ליד גיס שלך, כי "קול באישה ערווה" הוא דוקא בשירה, ולא בדיבור בלי מנגינה.
מקורות: שלחן ערוך הרב אורח חיים (סימן ע"ה סעיף ו').
(צילום: shutterstock)
5. אני חילונית מתחזקת, ורוצה להבין הלכות בוקר. הבנתי שבבוקר אסור לגעת בכלום, כי הגוף טמא. אם נגעתי בחפץ מסוים בטעות לפני הנטילה (כגון פלאפון וכדומה), מה ההלכה אומרת לגבי זה?
א. עיקר הקפידא היא שלא לגעת בפתחים של הגוף - כמו הפה, האף, האוזניים והעיניים - לפני נטילת ידיים בבוקר. אולם בשאר המקומות מותר לגעת (יעויין בשלחן ערוך סימן ד' סעיף ג', ובמשנה ברורה שם).
ב. וכן יש להיזהר שלא לגעת באוכל ובשתייה לפני נטילת ידיים. ואם קרה שנגעו בהם לפני נטילה - אם מדובר בדברים יבשים, כגון פירות וכדומה, יש לשטוף אותם במים שלוש פעמים, ואז ניתן לאכלם. אבל מאכלים שאי אפשר לשטוף, וכן שתייה, מותרים בדיעבד. והמחמיר במקום שאין הפסד מרובה (כשלא ניתן לרחצם) - תבוא עליו ברכה (יעוין במשנה ברורה סימן ד' ס"ק י"ד, ובשו"ת יביע אומר חלק ד' חלק אורח חיים סימן א').
ג. אולם מעיקר הדין מותר לגעת בחפצים כמו פלאפון לפני נטילת ידיים בבוקר. ומכל מקום, נכון ליטול ידיים מיד אחרי שקמים, כדי שלא להשהות רוח רעה על הידיים (יעוין במשנה ברורה סימן ד' סק"ב ובשו"ת יביע אומר חלק ה' חלק אורח חיים סימן א').
* * *
6. האם נקבע מראש לאדם כמה ילדים יהיו לו? ומהי הסגולה לזרע של קיימא? האם יש תפילות מיוחדות או סגולה מיוחדת?
אכן נגזר מראש על כל אחד כמה ילדים יהיו לו, אבל לאחר מכן דנים את האדם בכל שנה לראות אם יש לשנות את גזר דינו או לא. תפילה לקבלת הריון - תאמרי את ובעלך את התפילה המצורפת מיסודו של הרמב"ן ז"ל:
"יהי רצון מלפניך צור כל העולמים צדיק בכל הדורות, למען שמך הגדול היוצא מפסוק ה' זכרנו יברך, שתיתן לי זרע חדש זרע קודש, רצוי והגון טוב ויפה מתוקן ומקובל, וראוי לחיות ולהתקיים בלי עוון ואשמה, ותברכני בשמך ותברך את ביתי בזכרים, ואדע כי שלום אהלי.
"ותמשוך משך זרעי וכל מעייני ממקור ישראל, וטהר גופי וקדש נפשי ומחשבותי ושכלי ודעתי ויתר הרגשותי, אתחזק ואתאמץ ואתלבש ברוחך הטובה הזכה והנדיבה בכוונת תחינתי, כדי שאשלים רצונך, ותשלים זרעי ויבנה ויחיה ויצטייר ויעשה באמת ויושר, וימשך ויותך ויעמוד במקום הצלחתו. ותכונן כל הנאותי כדי להשלימו ולקיימו ולהעמידו בטעם בחן בחסד בכח בבריאות באומץ ובחוזק ובתוקף בגבורה. ותרחם עליו בהעשותו בהתרקמו בהתמתחו בהתלבשו והציגתו על בוריו על מכונו בהווייתו ובבריאתו ביצירתו בעשייתו, בנפשו ברוחו ובנשמתו, בקרביו וביצוריו, ולא יהא בו ולא באחד מאבריו לא נזק ולא חסרון לא פגע ולא מקרה לא חולי ולא מדוה לא כאב ולא צער לא נגע ולא מחלה, לא חלי ולא רפיון, ולא יחסר כל טוב כל ימי חייו.
"ותברכני אני וביתי וזרעי בכל דבר המשלים דעתנו ושכלנו והרגשותינו לעשות כל מעשים לרצונך, ותברכנו ברכות שמים מעל ברכות תהום רובצת תחת, ומברכותיך יבורך בית עבדך לעולם, אמן נצח סלה. [לאחר שתזכי ללדת בן, תוכלי להוסיף בלשון התפילה: "ותברך את ביתי בזכרים ובנקבות"]".
ככה תאמרי את ובעלך בהתעוררות לב ובטהרת נשמה לאחר תיקון המעשים, לפני קיום היחסים, וראוי ליתן צדקה מקודם. את הצדקה מומלץ מאוד לתת לארגונים המסייעים להבאת ילדים לעולם, כדוגמת "אפרת" וכדו', וה' יעזור שתיוושעי בקרוב בזרע של קיימא. כמובן שראשית לכל יש להקפיד על הלכות הטהרה של בת ישראל.
(צילום: shutterstock)
7. ברצוני לשאול לגבי אמא שהיא יהודייה, ולכן גם הילדים יהודים. ישנה רבקה, שהיו לה שני ילדים. אחד יצא יהודי (יעקב), ואחד גוי (עשיו) - איך יכול להיות דבר כזה? הרי אם האם יהודייה, אז גם הילדים יהודיים? איך אפשר שיהיו שני לאומים בבטן של יהודייה?
באמת לעשיו לא היה דין של גוי אלא של ישראל מומר, וכדברי הגמרא במסכת קידושין (דף י"ח עמוד א'), יעויין שם.
* * *
8. למה אסור לקצץ ציפורניים בשבת?
איסור קציצת ציפורניים בשבת הוא משום מלאכת גוזז, שהיא אחת מל"ט אבות מלאכות שאסורות בשבת.
מקורות: ראה שלחן ערוך אורח חיים (סימן ש"מ סעיף א'), ומשנה ברורה (ס"ק א'-ב').
* * *
9. מהי דעת הרב עובדיה זצ"ל על ברכת גלידה מסוג טילון?
אין התייחסות מפורשת של הרב עובדיה יוסף זצ"ל לברכת הטילון. אולם נראה שלפי דעתו יש לברך על טילון "שהכל נהיה בדברו".
מקורות: יעויין בשו"ת יביע אומר חלק ז' (חלק אורח חיים סימן ל"ג אות ג'), ובחזון עובדיה על ברכות (עמוד רפ"ט).
* * *
10. בעוד כחודש אנו טסים לפריס, ואחת מהאפשרויות הזולות שניתנו היא להתארח בדירה.
אחד מחברי חושש להתארח אצל גוי, מפני שעלול להיפגש בסמלים כגון צלב או כל דבר שהוא עבודת אלילים. האם יש לו ממה לחשוש?
מותר לכם להתארח בבית מגורים של גוי, גם אם יש שם צלבים וכו'. אמנם אם תוכלו לכסות כל דבר שיש לו קשר לעבודה זרה - תבוא עליכם ברכה.
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>