חדשות בארץ
סנדרס נגד טראמפ: "ההתנחלויות אינן חוקיות"
הסנאטור היהודי ברני סנדרס, המתמודד בפריימריז של המפלגה הדמוקרטית לקראת הבחירות לנשיאות ארצות הברית, תקף את השינוי בעמדת הממשל האמריקני בנוגע להתיישבות היהודית ביהודה ושומרון: "טראמפ מבודד את ארצות הברית". גם באיחוד האירופי גינו את המהלך, וקראו לישראל לחדול ממדיניות ההתנחלות שלה
- גבי שניידר
- פורסם כ"א חשון התש"פ |עודכן
סנדרס (צילום: שאטרסטוק)
הסנאטור היהודי ברני סנדרס, המתמודד בפריימריז של המפלגה הדמוקרטית לקראת הבחירות לנשיאות ארצות הברית, תקף אמש (שני) את הצהרת ממשל טראמפ, לפיה ההתנחלויות ביהודה ושומרון אינן סותרות את החוק הבינלאומי.
"ההתנחלויות הישראליות בשטח כבוש אינן חוקיות. זה ברור מהחוק הבינלאומי ומהחלטות רבות של האו"ם", כתב סנדרס בטוויטר. "פעם נוספת, טראמפ מבודד את ארצות הברית ומערער את הדיפלומטיה על מנת לטפח את בסיס התמיכה הקיצוני שלו".
הסנאטורית אליזבת וורן, מתמודדת נוספת בפריימריז של המפלגה הדמוקרטית, תקפה אף היא את הממשל האמריקני, ואמרה כי מדובר ב"ניסיון אידיאולוגי בוטה נוסף להסיח את הדעת מכישלונותיו באזור. לא רק שההתנחלויות הללו מפרות את החוק הבינלאומי – הן מקשות עוד יותר על השגת השלום. כנשיאה, אני אשנה את המדיניות הזו ואחתור לפתרון של שתי מדינות".
וורן וסנדרס משתייכים לאגף הרדיקלי במפלגה הדמוקרטית, שהתחזק בשנים האחרונות ומנפק לא אחת הצהרות אנטי-ישראליות. בנאום שנשא לאחרונה בוועידה השנתית של שדולת ג'יי סטריט, המזוהה עם השמאל, תקף סנדרס את ממשלת ישראל בראשותו של בנימין נתניהו. "זו לא אנטישמיות להגיד שממשלת נתניהו גזענית, זו עובדה", אמר. הוא אף קרא להתנות את הסיוע הצבאי שארצות הברית מעניקה לישראל בשינוי מדיניותה מול הפלסטינים, ובמיוחד כלפי רצועת עזה: "אנחנו משלמים 3.8 מיליארד דולר על סיוע צבאי לישראל. מה שקורה עכשיו בעזה הוא לחלוטין לא אנושי ולא מקובל. 3.8 מיליארד דולר זה הרבה כסף, ולא ניתן אותו למי שלא מכבד זכויות אדם ודמוקרטיה". סנדרס הוסיף, כי יש להעביר כבר כעת חלק מכספים אלו לטובת סיוע הומניטרי לתושבי הרצועה.
שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, הגיב על דבריו של סנדרס בביקורת חריפה. בכינוס של ההסתדרות הציונית באמריקה (ZOA), שנערך בניו יורק, אמר דנון כי דבריו של סנדרס "מערערים את ביטחונן של ישראל וארצות הברית". לדבריו, "אולי מר סנדרס לא שמע על כך שישראל יצאה מעזה בשנת 2005. אולי לא הייתה לו הזדמנות לבקר במעבר כרם שלום, בו עוברות מאות משאיות מדי יום כדי לספק סיוע הומניטרי לרצועה. אולי הוא לא יודע על מנהרות הטרור".
דנון הדגיש, כי העברת הסיוע מישראל לרצועה תועיל אך ורק לחמאס, השולט בשטח: "הוא מציע לתת פחות סיוע צבאי לבעלת הברית החשובה ביותר של ארצות הברית במזרח התיכון על מנת לתת אותו לחמאס, ארגון טרור שחגג את הטרגדיה של ה- 11 בספטמבר. לעולם לא ניתן לזה לקרות, נילחם נגד הקולות הקיצוניים הללו".
כזכור, מזכיר המדינה של ארצות הברית, מייק פומפאו, הכריז אמש על שינוי במדיניות האמריקנית שננקטה לאורך עשרות שנים ביחס להתיישבות היהודית ביהודה ושומרון. הוא הצהיר כי "ההקמה של התנחלויות אזרחיות ישראליות בגדה המערבית כשלעצמה איננה מנוגדת לחוק הבינלאומי", ואמר כי יש להשאיר לבתי המשפט בישראל את הדיון בשאלה המשפטית בנוגע להתנחלויות. פומפאו ציין, כי העמדה האמריקנית הקודמת, שראשיתה ב- 1978, בימי ממשל קרטר, לא סייעה לקדם את תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים. עם זאת, הוא הדגיש כי ארצות הברית לא שינתה את עמדתה ביחס לשאלת מעמדה הסופי של הגדה המערבית, סוגיה שלדבריו צריכה להתברר במשא ומתן בין הצדדים.
בתגובה להצהרת הממשל האמריקני, פרסמה שרת החוץ של האיחוד האירופי, פדריקה מורגיני, הודעת גינוי. "עמדת האיחוד האירופי בנוגע למדיניות ההתנחלות הישראלית בשטחים הפלסטיניים הכבושים ברורה ונותרה ללא שינוי", נאמר בהודעה. "על פי החוק הבינלאומי, כל פעילות של התנחלות אינה חוקית, והיא פוגעת באפשרות ליישום פתרון שתי המדינות ובסיכויים לשלום בר-קיימא. האיחוד האירופי קורא לישראל לסיים את כל פעילות ההתנחלות, בהתאם למחויבויות שלה ככוח כובש. האיחוד האירופי ימשיך לתמוך בחידוש של תהליך משמעותי לעבר פתרון שתי המדינות באמצעות משא ומתן – הדרך המציאותית היחידה להגשמת שאיפותיהם הלגיטימיות של שני הצדדים".