פיתוח האישיות

דימוי עצמי נמוך – איך אפשר להיפטר ממנו?

אני מרגישה שכולם מסביבי טובים יותר ממני באיזושהי מידה. אני מתחילה לראות תופעות דומות בבת הגדולה שלי, וזה ממש מפחיד אותי. מה עושים?

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

כבר הרבה שנים אני מתמודדת עם הדימוי העצמי שלי. כשהייתי ילדה בבית הספר, אף על פי שהייתי חכמה וחרוצה - הבנות האחרות בכיתה צחקו עלי. גם לא הייתה לי חברה אחת טובה שעמדה לצידי בהתמודדות הזו. היום אני אמא לכמה ילדים ואני עובדת במשרה חלקית, אבל לפעמים אני עדיין מרגישה אותה ילדה קטנה חסרת אונים, שאין לה היכולת והכוח לעמוד במשימות. קשה לי במצבים חברתיים ואני לא מאמינה בעצמי מספיק. אני מרגישה שכולם מסביבי טובים יותר ממני באיזושהי מידה. אני מתחילה לראות תופעות דומות בבת הגדולה שלי, וזה ממש מפחיד אותי - אני לא רוצה שהיא תעבור אותם קשיים שאני עברתי, או שתצטרך להתמודד עם הדברים שאני מתמודדת איתם עד היום הזה. מה את ממליצה לי לעשות?

 

 

קודם כל אני רוצה להגיד לך שאני מעריכה את האומץ שלך לכתוב לי את המכתב הזה. זה לא קל להתמודד עם התחושות הקשות האלה, במיוחד שזה משפיע גם עליך וגם על בתך. יישר כוח.

הדימוי העצמי או ההערכה העצמית שלנו מורכבים בעיקר מארבעה דברים: עוצמה אישית, כשירות או יכולת שלנו להתמודד בחיים, ההערכה של המידות שלנו, והחשיבות שלנו בעיני אלה שחשובים לנו.

כל אחד מהמרכיבים האלו יכול להשפיע על המרכיבים האחרים. לפי מה שאת מספרת, בנות הכיתה, שאז היו חשובות מאוד בעינייך התעללו בך, וזה השפיע בצורה כללית על ההערכה העצמית שלך. הייתי רוצה לשמוע ממך יותר פרטים לגבי המשפחה שבה גדלת - איך הם הגיבו להתעללות שעברת בבית הספר, ואיך היו מערכות היחסים בבית. גם לשמוע יותר פרטים על המשפחה שלך היום. איך הקשר שלך עם בעלך? עם ההורים? האם יש מישהו אחד שכן מעריך אותך ותומך בך?

בכל אופן, יש דברים שאת יכולה לעשות היום כדי לחזק את המרכיבים של הערכה עצמית אצלך וגם אצל הבת שלך. נתחיל לדבר עליך ומתוך הדברים תביני גם איך לעזור לבתך.

יש כלל בתורה שהוא נכון גם בטיפול – "אין הדין נמתק אלא בשורשו". כל אחד מאתנו חייב שיהיה לו קשר עם מישהו שמאמין בו ותומך בו. לך זה היה חסר, ואת חייבת למצוא דרך להשלים את החוסר. אנשים בלי סביבה תומכת פשוט סובלים עד שמשהו משתנה. אסירים הנתונים בבידוד, בדרך כלל נכנסים לדיכאון תוך זמן קצר. היוצאים מן הכלל הם אלה שמתוך הבדידות חזרו בתשובה ופיתחו קשר חזק עם הקב"ה.

גם את צריכה לדעת שהקב"ה אוהב אותך, והוא ברא אותך עם תכלית, ובמקביל לפתח קשרים עם חברות שרואות את הטוב שבך.

עוצמה אישית מתפתחת כאשר את רואה שאת מסוגלת להשפיע לטובה על הסביבה שלך. כמו שאומר רבי נחמן: "אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן". בדברים היומיומיים שאת עושה את גורמת טובה לילדים שלך, לבעלך ובעבודה. אפילו להעלות חיוך על הפנים של שכנה יכול לתת לך הרגשה של עוצמה. תחפשי כל יום כמה דברים שאת עשית, שהשפיעו לטובה על הזולת.

כשירות - לכל אחת מאיתנו יש כוחות ויכולת מיוחדים. מה הם הכוחות שלך? זה יכול להיות בכל תחום: במטבח, בריקוד, בחינוך או בעבודה. זו נטייה טבעית להשוות עצמנו לאחרים, וזה קל מאוד להשוות את עצמנו לאחרים בצורה שמשפילה אותנו, כי הרי אנו רואים את עצמנו מבפנים, עם כל הקושי וההתמודדות שלנו, ואת השני רואים רק מבחוץ, את הצד שהוא מראה לעולם. את לא חייבת להשוות את עצמך לאחרים. שימי את הדגש בטוב שבך, גם אם הנקודות הטובות הן ממש זעירות. לאט-לאט זה ישפיע עלייך לטובה.

אותו דבר לגבי המידות הטובות שלך. אני כבר יודעת שיש בך אומץ, ענווה והרבה אהבה ואכפתיות לבת שלך. איזה עוד מידות טובות יש בך? זו לא גאווה להכיר את הטוב שבנו. אפילו משה רבנו כתב על עצמו בתורה "והאיש משה עניו מאוד...".

בילדות שלך את למדת מאחרים שאת לא שווה. עכשיו את צריכה ללמוד מסר חדש – שאת כן שווה, יש בך יכולת ועוצמה והקב"ה אוהב אותך וברא אותך עם תכלית. זה ממש פרויקט, אבל פרויקט חשוב ביותר שישפיע על כל החיים שלך לטובה. מטפלת, פסיכולוגית או פסיכותרפיסטית טובה יכולים לעזור לך בתהליך. "אין חבוש מתיר עצמו מבית האסורים". לפעמים קשה לנו לראות את הנקודות הטובות בעצמנו, וצריך עזרה מבחוץ. אם קיבלת הרבה מסרים מאחרים שאת לא שווה, זה לא קל לפתח צורת חשיבה חדשה, אבל אני מאמינה שאת מסוגלת. אם יש לך אפשרות, אולי כדאי גם להתחיל ללמוד משהו חדש או להתנדב במקום בו תוכלי לפתח חברויות חדשות ולחזק את הכוחות הפנימיים שיש בך.

לגבי הבת שלך, כל ארבע הנקודות שאת תחזקי בעצמך - שייכות גם אליה. חשוב להיות בקשר עם ביה"ס, לשמוע מה קורה שם, למה בנות מתעללות בה ומה הם יכולים לעשות כדי לעזור. תשאלי את המורה אלו בנות יכולות להיות חברות טובות לבתך, והזמיני אותן לבקר. גם מטפלת רגשית שמתמחה בילדים תוכל לעזור לבת שלך להתמודד ולפתח חברויות.

שלוי ולדמן היא פסיכותרפיסטית חרדית בעלת תואר שני שמטפלת בנערות, נשים וזוגות במחלקת "נפשי בשאלתי".

סובלים מדיכאון, חרדות ומצב נפשי ירוד? פנו אל מחלקת "נפשי בשאלתי" בהידברות. לקבלת ייעוץ חייגו 073-3333331 או במייל sarap@htv.co.il

תגיות:דימוי עצמיבריאות

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה