חדשות בארץ
ריבלין בפולין: "לא מעט מבני העם הפולני נתנו יד לרצח היהודים בשואה"
בתום פגישתו עם נשיא פולין, אנדז'יי דודה, אמר הנשיא ראובן ריבלין כי "האומה הפולנית נאבקה בעוז ובאומץ נגד גרמניה הנאצית", אולם "לא מעט מבני העם הפולני עמדו מנגד, וגם נתנו יד לרצח היהודים"
- גבי שניידר
- פורסם א' שבט התש"פ |עודכן
ריבלין ודודה, היום (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
נשיא המדינה ראובן ריבלין החל הבוקר (שני) את ביקורו הרשמי בפולין, במהלכו ישתתף בטקס שייערך באושוויץ, לציון 75 שנה לשחרור מחנה ההשמדה. את ביקורו פתח ריבלין בפגישת עבודה עם נשיא פולין, אנדז'יי דודה, במהלכה הזמין את דודה לבקר בירושלים.
בתום פגישתם, מסרו השניים הצהרות לתקשורת. "אין תחליף ליום הזיכרון הבין-לאומי הזה על אדמת אושוויץ, אתר הזיכרון", אמר ריבלין. "אין תחליף למעמד הזה, שמגלם את ההבטחה – לא נשכח".
"אנו זוכרים שפולין והאומה הפולנית הם קורבנות של מלחמת העולם השנייה. אנו זוכרים את למעלה ממיליון היהודים שהושמדו באושוויץ, ואנו זוכרים את עשרות אלפי הפולנים שנרצחו באושוויץ. אנו זוכרים, כי גרמניה הנאצית היא שיזמה, תכננה וביצעה, את רצח העם היהודי בפולין, כמו גם במקומות אחרים, וכי היא נושאת באחריות המלאה למעשיה. ואנו זוכרים גם, שלמרבה הזוועה היא זכתה לסיוע ניכר במעשיה הרצחניים ברחבי אירופה כולה, ואף התנהלות זו תובעת נטילת אחריות", הצהיר הנשיא.
"לעד נקדש ונוקיר את אומץ לבם של חסידי אומות העולם, ובתוכם אלפי פולנים שסיכנו את חייהם כדי להציל יהודים", המשיך ריבלין. "אבל לצד זאת, אנו זוכרים ונזכור, כי האנשים האציליים האלה, שסיכנו את חייהם ואת חיי משפחותיהם, היו מעטים, מעטים מדי, והם לא יכלו לתכנית הזדונית של גרמניה הנאצית, שגמרה אומר להפוך את פולין לאתר ההשמדה המרכזי של העם היהודי. פולין, המקום שבו העם היהודי שגשג ופרח במשך מאות שנים, הפך לבית הקברות הגדול ביותר שלו. אנו זוכרים, שבמהלך המלחמה האומה הפולנית נאבקה בעוז ובאומץ נגד גרמניה הנאצית. אבל אנחנו גם זוכרים שלא מעט מבני העם הפולני עמדו מנגד, וגם נתנו יד לרצח היהודים".
ריבלין הביע בדבריו את התביעה למאבק נחרץ באנטישמיות: "צו השעה היום הוא להישיר מבט אל האנטישמיות, הגזענות והנוסטלגיה הפשיסטית, אותן רעות חולות שמרימות את ראשן ומאיימות לכרסם ביסודות הדמוקרטיות שלנו. זה קורה בכל רחבי אירופה, ובעולם כולו. החובה שלנו היא להילחם באנטישמיות ובגזענות מלחמת חורמה – נחושה, ברורה, בלתי מתפשרת".
הנשיא הביע את צערו על שהיחסים בין פולין וישראל נפגעו בשל העיסוק הפוליטי בסוגיות היסטוריות. הוא הדגיש, כי את מלאכת מחקר העובדות יש להשאיר בידיהם של ההיסטוריונים, וכי יש "לתת למנהיגים הפוליטיים את האחריות על עיצוב ההווה והעתיד".
בדברי תגובתו, הודה דודה לריבלין על בואו לפולין ועל השתתפותו בטקס לציון 75 שנים לשחרור אושוויץ: "זהו רגע חשוב בתולדות העולם. אני נרגש במיוחד מכך שביום זה כמעט 200 משורדי אושוויץ הגיעו לכאן, והמוזיאון שנמצא כאן מהווה ראיה למה שהתרחש פה וגם אזהרה לעולם כולו. הניצולים בנוכחותם יהיו קול לאמת. העם היהודי עבר את השואה המזעזעת, ויום הזיכרון הבין-לאומי לשואה מאפשר לנו לציין זאת, ואני שוב מודה לך אדוני הנשיא, על נוכחותך פה. זוהי הוכחה נוספת להתנגדות שלנו לכל סוג של גזענות ולאנטישמיות".
דודה התייחס להיעדרותו מהטקס שנערך ביום חמישי האחרון ביד ושם, במסגרת פורום השואה הבין-לאומי. לדבריו, "השתתפותה של פולין במבצע העצום במאבק נגד הנאצים הועלמה", ולכן לא יכול היה להשתתף: "אני רוצה להדגיש שהפולנים לחמו למען חירות העולם כולו, ואזרחים פולנים רבים נפלו במאבק למען החירות במלחמה נגד הנאצים. הנופלים שלנו חרוטים בעמודי ההיסטוריה הפולנית, ואנו זוכרים ומנציחים אותם ומצפים שגם אחרים יעשו זאת".